Η περιφέρεια ενημερώνει:

perifereia

perifereiaΣύσκεψη για τη «Νέα Δράση Στήριξης Επιχειρήσεων»

Συνάντηση Περιφερειάρχη με το Σωματείο Τουριστικών Καταστημάτων- Δήλωση για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Βράβευση Περιφερειάρχη για το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ»

Σύσκεψη για τη «Νέα Δράση Στήριξης Επιχειρήσεων»

Με αντικείμενο την ενημέρωση και  συζήτηση  της πρότασης του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη «Νέα Δράση Στήριξης Επιχειρήσεων» που πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, με τους Προέδρους των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Ηπείρου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Ελένη Ρόκου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Το ποσό που εκτιμάται να διατεθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου ανέρχεται περίπου σε 20 εκατομμύρια ευρώ.

 

Συνάντηση Περιφερειάρχη με το Σωματείο Τουριστικών Καταστημάτων- Δήλωση για το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Σωματείου Τουριστικών Καταστημάτων Νομού Ιωαννίνων είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Η αντιπροσωπεία του Σωματείου μετέφερε στον Περιφερειάρχη την αγωνία των επαγγελματιών για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και ζήτησε την στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της ολοκλήρωσης των οδικών αξόνων Ιόνιας Οδού και Ε-65 και του Αεροδρομίου Ιωαννίνων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του για τους οδικούς άξονες που διασχίζουν την Ήπειρο και για την κατάληξή τους μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα σε Κακαβιά και Μαυρομάτι, ενώ εκτενή αναφορά έκανε και στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

 

Ειδικότερα, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στη μελέτη που είχε εκπονηθεί το  2001  η οποία ήταν ελλιπής και μη-υλοποιήσιμη με αποτέλεσμα την αναβολή των απαραίτητων εργασιών, θυμίζοντας ότι εδώ και χρόνια είχε δηλώσει ότι πρέπει να επιληφθεί Εισαγγελέας.  Ο Περιφερειάρχης εξήρε τις προσπάθειες των υπαλλήλων της ΥΠΑ που υπηρέτησαν και υπηρετούν στα Ιωάννινα για να προχωρήσουν τα έργα στο Αεροδρόμιο, ωστόσο όπως είπε «το έργο υπονομεύθηκε εκ των έσω της ΥΠΑ».

«Δυστυχώς – τόνισε χαρακτηριστικά – όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε ενδιαφέρον από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να γίνει ένα μεγάλο αεροδρόμιο στα Γιάννινα. Και όσα ειπώθηκαν για το ILS είναι προσχήματα. Σήμερα, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μόνη λύση είναι η ιδιωτικοποίησή του, ώστε ο ιδιώτης που θα αναλάβει, να φτιάξει τις απαραίτητες υποδομές και να το ‘τρέξει’, όπως πρέπει. Να μπορεί να λειτουργεί σε 24ωρη βάση, δεχόμενο πτήσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό».  

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που έθεσε το Σωματείο Τουριστικών Καταστημάτων Νομού Ιωαννίνων είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τουριστικά καταστήματα, όπως ισχύει και στις λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και η  μείωση των ενοικίων με νομοθετική ρύθμιση. Ακόμη, μετέφερε την ανησυχία των ιδιοκτητών τουριστικών καταστημάτων για την κατάργηση του ΟΕΕ και το πλήγμα στον κοινωνικό τουρισμό.

 Ο  Περιφερειάρχης Ηπείρου υπογράμμισε πως είναι αλληλέγγυος με το Σωματείο Τουριστικών Καταστημάτων και πως η Περιφερειακή Αρχή θα στηρίξει τις προσπάθειές του.

Βράβευση Περιφερειάρχη για το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ»

Τιμητική διάκριση για την συμβολή του στην υλοποίηση του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ» και ιδιαίτερα για την οδική σύνδεση Καλαρρύτες – Μπάρος απένειμε σήμερα στον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανθεσσαλικού Συλλόγου  Καλαρρυτινών «Οι Καλαρρύτες».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Απ. Σακογιάννης μετέφερε στον Περιφερειάρχη την ευγνωμοσύνη των Καλαρρυτινών που διαμένουν στη Θεσσαλία για το δρόμο, τονίζοντας ότι χάρη σε αυτόν διευκολύνονται οι ίδιοι στη μετάβασή τους στο χωριό τους, αλλά και πλέον άρχισε να βοηθά στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.  Παράλληλα ευχαρίστησαν τον τ. Πρόεδρο Καλαρρυτών κ Κοταρέλα, αλλά και τον πρώην νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη για τη συμβολή τους στην προώθηση του έργου.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» έδωσε άλλη προοπτική στους ορεινούς όγκους της Ηπείρου, βοηθώντας να αποκατασταθεί η επικοινωνία όμορων περιοχών, οι οποίες επί δεκαετίες είχαν εγκαταλειφθεί από το Κέντρο. Εξήρε το ρόλο του πρώην υπουργού κ. Χρήστου Φώλια στην υλοποίηση του προγράμματος, ενώ όσον αφορά το έργο που έχει επιτελεστεί στην περιοχή μας, τόνισε ότι θεωρεί καθήκον του να βοηθά στην ανάπτυξη του τόπου μας, ενώ ζήτησε και τη συνδρομή των αποδήμων Καλαρρυτινών, προκειμένου να ολοκληρωθεί το τμήμα που έμεινε ημιτελές στην περιοχή του Ν. Τρικάλων, εξαιτίας αδυναμίας του ανάδοχου.