Η Περιφέρεια ενημερώνει…

kaxrim

Παρέμβαση Περιφερειάρχη για τη διατήρηση των τελωνείων Άρτας – Μαυροματίου – Μέρτζανης

Nα μην προχωρήσουν τα σχέδια για την κατάργηση ή υποβάθμιση των τελωνείων Άρτας, Μαυροματίου και Μέρτζανης, ζητά με έγγραφό του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος  Καχριμάνης.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η Πολιτεία υποχωρεί “ατάκτως”  από τις παραμεθόριες περιοχές και την περιφέρεια εγκαταλείποντας στην τύχη τους χιλιάδες συμπατριώτες και ομογενείς μας», τονίζει στο έγγραφό του ο Περιφερειάρχης.

Η παρέμβαση του Περιφερειάρχη, έγινε με βάση ενδείξεις, ότι προωθούνται αποφάσεις για την   κατάργηση  του τελωνείου Άρτας και  της αυτόνομης λειτουργίας, μέσω υποβίβασής τους,  των τελωνείων Μαυρομματίου Θεσπρωτίας και Μέρτζανης.  

Για το τελωνείο Άρτας

Στο σημερινό του έγγραφό ο Περιφερειάρχης, επαναφέρει το ζήτημα του Τελωνείου της Άρτας, για το οποίο σε έγγραφο που είχε αποστείλει την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2011 τόνιζε και τα εξής:

  «Η συνέχιση της λειτουργίας του Τελωνείου είναι επιβεβλημένη και οικονομικά συμφέρουσα και για την Πολιτεία, καθώς από στοιχεία που  έχουν τεθεί υπόψη μας, προκύπτει ότι χειρίζεται άνω των 3.500 υποθέσεις σε ετήσια βάση, ενώ από πλευράς εσόδων κατατάσσεται στην 3η θέση  ανάμεσα στα τελωνεία της Ηπείρου. Ενδεικτικά σας ενημερώνουμε ότι υπέρ της διατήρησης του Τελωνείου Άρτας συνηγορεί το γεγονός ότι μέσω αυτού προωθούνται οι εξαγωγικές δραστηριότητες προς τρίτες χώρες (Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ελβετία, Αλβανία, Ρωσίας, Ουκρανία, Ισραήλ, Τουρκία, Ιράκ, Αίγυπτο, Μαρόκο, Ινδονησία κ.α.) ευπαθών αγροτικών προϊόντων, αλιευμάτων, φυτωρίων κ.α.. Δραστηριότητες που  αναμένεται να αυξηθούν τα προσεχή έτη,  με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Πέραν αυτών, το Τελωνείο Άρτας εξυπηρετεί  ή ελέγχει δεκάδες άλλους πολίτες και επιχειρήσεις, όπως αποσταγματοποιούς τσίπουρου κ.α.»

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι η μετακίνηση,  σε καθημερινή βάση τελωνειακών υπαλλήλων από άλλα τελωνεία της Ηπείρου προς την Π. Ε. Άρτας,  θα είναι αναποτελεσματική για την παραγωγική και εξαγωγική διαδικασία.  

Για Μαυρομάτι – Μέρτζανη – Δρυμάδες

Στο νέο έγγραφο που απέστειλε σήμερα ο Περιφερειάρχης, επισημαίνει ότι για τα Τελωνεία Μαυροματίου και Μέρτζανης, έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες και  έχουν δαπανηθεί σημαντικά  χρηματικά ποσά από την Ελληνική Πολιτεία. Για το Τελωνείο Μέρτζανης, (όπως και για το καταργηθέν των Δρυμάδων), σημειώνει ότι,  μόλις πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή σύγχρονου οδικού δικτύου, το οποίο τώρα συνεχίζεται και από την Αλβανική Κυβέρνηση στην δική της Επικράτεια. Επίσης για το Τελωνείο Μαυροματίου, υπογραμμίζει ότι ετοιμάζεται η μελέτη οδικής του σύνδεσης με την Ηγουμενίτσα, ενώ σε εξέλιξη και με ελληνικά χρήματα, βρίσκεται η κατασκευή του δρόμου από Μαυρομάτι προς Αγίους Σαράντα. Προσθέτει δε ότι χάρη στη βελτίωση των υποδομών πρόσβασης σημειώνεται εντυπωσιακή αύξηση εισόδου – εξόδου στα συγκεκριμένα Τελωνεία, με τους μετακινούμενους στην συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι Ομογενείς μας, ενώ παράλληλα εξυπηρετούνται και επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων. «Τυχόν περιστασιακή λειτουργία τους, δεν αποτελεί λύση και βρίσκει καθολικά αντίθετους τους Ηπειρώτες.  Και επιτέλους δεν μπορεί να καταργούνται «τυφλά» Υπηρεσίες που έχουν Εθνική σημασία και αποδεδειγμένα προσφέρουν στην Ηπειρωτική και την Ελληνική Οικονομία»., υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης, που καταλήγοντας τονίζει:

«Σας ζητάμε να σταματήσει η «απόσυρση» του Κράτους και ιδιαίτερα του Υπουργείου σας από την ύπαιθρο, η οποία ξεκίνησε με τις καταργήσεις Δ.Ο.Υ., του τελωνείου Δρυμμάδων και άλλων υπηρεσιών αρμοδιότητας άλλων υπουργείων».

Προς διάλυση η εργολαβία του έργου κατασκευής ανισόπεδου κόμβου Άρτας

Με σημερινό, επείγον,  έγγραφο προς τον  Υπουργό και τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τους ενημερώνει για τον κίνδυνο διακοπής των εργασιών και διάλυσης της εργολαβίας του έργου κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου Αγίου Δημητρίου Πέτα Άρτας της παράκαμψης Άρτας – Φιλιππιάδας, που αποτελεί την είσοδο στην πόλη της Άρτας και εντάσσεται στον οδικό άξονα της Ιόνιας Οδό.

Όπως αναφέρει,  το συγκεκριμένο έργο, είναι από τα σημαντικότερα για την πόλη της Άρτας και προωθήθηκε με μεγάλο αγώνα των φορέων της. Προσθέτει ότι κανονικά θα έπρεπε να είχε περατωθεί τουλάχιστον προ τετραετίας, αλλά μέχρι σήμερα παραμένει ημιτελές.

«Το ενδεχόμενο να διαλυθεί η σημερινή εργολαβία, στην πράξη – με την υπάρχουσα  κατάσταση – οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψή του για πολλά ακόμη χρόνια. Η σημερινή πρόχειρη διαμόρφωση του ισόπεδου κόμβου έχει ως αποτέλεσμα τη μίξη τοπικής και διερχόμενης κυκλοφορίας με συνέπεια να είναι αυξημένος ο κίνδυνος ατυχημάτων, να επέρχονται σημαντικές καθυστερήσεις και τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης να είναι ιδιαίτερα υψηλά».

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης ζητά από το Υπουργείο να βρει άμεσα λύση στο πρόβλημα που υπάρχει.

Θετική για την προβολή της Ηπείρου η επίσκεψηΒρετανικού τηλεοπτικού συνεργείου

 Με τις καλύτερες εντυπώσεις για την Ήπειρο και την Ελλάδα εν γένει επέστρεψε στην Μ. Βρετανία, το τηλεοπτικό συνεργείο Coach Trip, το οποίο επισκέφτηκε περιοχές της Ηπείρου και κινηματογράφησε  τουριστικά αξιοθέατα, παραδοσιακές δράσεις και εργασίες, όπως ψάρεμα, τοπική μαγειρική και παραδοσιακούς χορούς. Η  επιβεβαίωση της επιτυχημένης αποστολής, γίνεται με έγγραφο της  Διευθύντριας του Ε.Ο.Τ. Μ. Βρετανίας – Ιρλανδίας κ. Σοφίας Παναγιωτάκη, προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, τονίζοντας παράλληλα ότι η προβολή της εκπομπής θα συμβάλλει αναντίρρητα στην προβολή της Ηπείρου και της χώρας μας στην τουριστική αγορά της Μ. Βρετανίας.

Η Διευθύντρια με το έγγραφό της εκφράζει τις ευχαριστίες της για την αμέριστη βοήθεια της Περιφέρειας και την συμβολή των Αντιπεριφερειαρχών Π. Ε. Πρέβεζας και Άρτας  στη φιλοξενία της Βρετανικής Αποστολής.

Ενημέρωση μέσω SMS για τη φθηνότερη αμόλυβδη βενζίνης

Με έγγραφό του το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ενημερώνει ότι τέθηκε σε λειτουργία η νέα υπηρεσία ενημέρωσης μέσω SMS για τα τρία φθηνότερα σημεία πώλησης αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ανά περιοχή.

Η διαδικασία συνίσταται στην αποστολή SMS στο 54151 με την περιοχή ενδιαφέροντος, οπότε και λαμβάνεται απάντηση στο κινητό, με την τιμή της βενζίνης, το πρατήριο και τη διεύθυνση για κάθε ένα από τα 3 φθηνότερα σημεία πώλησης που εντοπίστηκαν στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν από όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

 «Εξετάσεις Φαρμακοποιών για την άδειαασκήσεως επαγγέλματος»

Σύμφωνα με  σχετικό έγγραφο του Υπ. Υγείας Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η τελευταία προθεσμία για την κατάθεση δικαιολογητικών στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των υποψηφίων Φαρμακοποιών για τις Εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου Οκτωβρίου 2011, είναι η Παρασκευή 07-10-2011. Ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων είναι η Δευτέρα 17-10-2011

Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα:

1.         Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Ιωαννίνων

               –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87138

2.         Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Άρτας

               –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26813-63512

3.        Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Θεσπρωτίας –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26650-99986 & 99984

4.        Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Πρέβεζας

                  –Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26823-62113& 62112

5.        Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ,Δ/νση Γραμματείας ΚΕΣΥ ,κα. Παπαδοπούλου: 210-822980