Η Περιφέρεια Ηπείρου ενημερώνει

perifereia

perifereiaΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Πλήρης δικαίωση της Περιφερειακής Αρχής για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

 Το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών συζητήθηκε εκ νέου στη  συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης 17 Απριλίου, το οποίο,  μεταξύ άλλων,  ενέκρινε την τριμηνιαία έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το Δ΄ τρίμηνο του 2012 και προχώρησε στην κατάρτιση των Προγραμμάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων για το 2013.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε για άλλη μια φορά, ότι η Πολιτεία – σε πείσμα όσων υποστήριζαν το αντίθετο – μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναγνώρισε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, είναι οφειλές του Κράτους και όχι των Περιφερειών.  Προς επιβεβαίωση αυτού,   επικαλέστηκε  και το  Σύμφωνο Αποδοχής των όρων Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων που έχει υπογραφεί μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Περιφέρειας και στο οποίο  δεν  γίνεται καμία αναφορά  για  παρακράτηση των χρημάτων  που   διατίθενται για την εξόφληση των οφειλών,  από επόμενες χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας,  σε αντίθεση με  την σχετική διάταξη που εφαρμόζεται για τους Δήμους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Περιφερειάρχη, μέχρι σήμερα από την πρώτη δόση των ληξιπρόθεσμων στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες έχει καταβληθεί στους  δικαιούχους 1,8 εκ. ευρώ και συνεχίζεται η εκκαθάριση από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου η οποία από την πλευρά της αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

 Ο Περιφερειάρχης  σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του  ανέφερε  ότι από τον έλεγχο που είχε γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διαπιστώθηκε η άψογη λειτουργία των Υπηρεσιών της Περιφέρειας. «Η Περιφερειακή Αρχή κινείται με πλήρη διαφάνεια και με το λιγότερο δυνατό κόστος στην εκτέλεση των έργων», τόνισε προσθέτοντας ότι για το 2012 δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ από τους Κ.Α.Π. στην Περιφέρεια και τις Περιφερειακές Ενότητες και μόλις την 31η Δεκεμβρίου διαβιβάστηκε το ποσό των 13 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων. «Μας άφησαν ένα χρόνο στον αέρα. Δεν είχαμε πλήρες πρόγραμμα, δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε ούτε στις βασικές μας υποχρεώσεις»,  είπε,  συμπληρώνοντας ότι και το πρόγραμμα του 2013 για τους ΚΑΠ, καταρτίστηκε με πολύ προσοχή και λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή χρηματοδότηση από την Πολιτεία. «Είμαστε πολύ φειδωλοί στην κατάρτιση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τους ΚΑΠ για να μη βρεθούμε εκτεθειμένοι. Όλοι οι Περιφερειάρχες συμφωνήσαμε να κάνουμε τα απολύτως αναγκαία. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις χρηματοδοτήσεις και είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση για να διεκδικήσουμε πόρους. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να είμαστε όλοι μαζί», υπογράμμισε.

Εξετάζεται η ενσωμάτωση «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.» και «ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε.»

Κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενέκρινε την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης από την Περιφερειακή Αρχή, ανακοινώθηκε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη   διαδικασίες για την ενσωμάτωση των δύο αναπτυξιακών εταιρειών (ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. και ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε.), ενώ έγινε εκτενής συζήτηση και για το θέμα των ΟΠΑΑΧ.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. κ. Κων. Ντέτσικας, η προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανέρχεται σε 600.000 ευρώ, εκ των οποίων βάσει του Νόμου, η Περιφέρεια μπορεί να μετάσχει με το 50% αυτού.  Με την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, η Εταιρεία θα εξυγιάνει το κεφάλαιό της, θα αποκτήσει κεφάλαιο κίνησης  προκειμένου να εξοφλεί τις δαπάνες που είναι επιλέξιμες στα αναπτυξιακά προγράμματα,  για  να μπορεί στη συνέχεια να εισπράττει την επιχορήγηση της δαπάνης κ.α.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης,  τόνισε ότι επιδίωξη της Περιφέρειας είναι να  συνενωθούν  ΕΤΑΝΑΜ και ΗΠΕΙΡΟΣ., με τις έδρες που έχουν σήμερα,  να αποτελούν παραρτήματα της νέας εταιρείας. «Αυτές οι εταιρείες δεν  έχουν σκοπό να βγάλουν χρήματα, αλλά να βοηθήσουν στην προώθηση της τοπικής οικονομίας σε όλους τους τομείς. Έτσι, ξεκινήσαμε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να βοηθήσουμε αυτές τις εταιρείες. Στόχος μας είναι η σταδιακή ένωση των εταιρειών, καθώς στην ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. έχει συμμετοχή και η Αιτωλοακαρνανία λόγω του Αμβρακικού».

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη ότι οι οικονομικές δυσκολίες  που  παρουσιάζει σήμερα η εταιρεία, είναι απόρροια της καθυστέρησης που παρατηρείται στην υλοποίηση των ΟΠΑΑΧ, αλλά και στο γεγονός ότι δεν είχε τη στήριξη που θα έπρεπε από τους ΟΤΑ:

«Αν η ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. είχε στηριχθεί παλαιότερα από τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, πιστεύω θα ήταν και άλλη η τύχη της. Αλλά την έβλεπαν σαν μια εταιρεία που δεν θα έπρεπε να έχει δυναμική.  Η ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε δεν είναι ούτε του Καχριμάνη, ούτε της πλειοψηφίας. Είναι η επιχείρηση της Περιφέρειας Ηπείρου. Όσο θα είμαι Περιφερειάρχης Ηπείρου θα αγωνιστώ οι εταιρείες ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. και ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. να είναι μια εταιρεία για το συμφέρον της Ηπείρου», είπε χαρακτηριστικά.

Θετική γνωμοδότηση για την παραχώρηση

 έκτασης του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης στη Φιλοθέη Άρτας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθά,  γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία, σε αίτημα παραχώρησης με δημοπρασία εκτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  στην περιοχή Φιλοθέης και Φιλοθέη – Γεωργουσοί Π.Ε. Άρτας αντίστοιχα, με την προϋπόθεση εξαίρεσης των εκτάσεων που ζητά για δική του χρήση ο Δήμος Αρταίων. 

Το αίτημα έχει υποβληθεί για παραγωγή φυτών μηλιάς και φράουλας, από την εταιρεία Αφοι ΞΥΛΟΓΙΑΝΝΗ,  η οποία παράγει και εξάγει φυτικά προϊόντα στη Ν.Α. Ευρώπη, απασχολώντας δεκάδες ντόπιους εργαζόμενους.

«Διάβασα την πρόταση που υποβλήθηκε και θεωρώ ότι  αποτελεί πρωτοπορία σε όλη την Ελλάδα πάνω στην αγροτική οικονομία, η οποία θα δημιουργήσει  νέες θέσεις εργασίας, βοηθώντας έτσι και στην αντιμετώπιση της ανεργίας», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης.

Την ένταξη στο ΕΣΠΑ, έργου ύδρευσης στο

Δήμο Αρταίων υπέγραψε ο Περιφερειάρχης

 

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η πράξη «Αντικατάσταση τμήματος καταθλιπτικού αγωγού ύδρευσης (Β΄ φάση)», με τελικό δικαιούχο το Δήμο Αρταίων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 584.350 ευρώ και με αυτό προβλέπεται η αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης που διαχειρίζεται ο Σύνδεσμος Ύδρευσης, που κρίνεται απαραίτητη καθώς παρουσιάζονται λόγω διαρροών μεγάλες διαρροές νερού, υψηλή κατανάλωση ρεύματος και εγκυμονούνται κίνδυνοι για τη δημόσια Υγείας, λόγω της σκουριάς του προς αντικατάσταση χαλυβδοσωλήνα.

Συγκέντρωση τροφίμων κ.α. από την Π.Ε. Θεσπρωτίας

για το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

 

Από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας  ανακοινώνεται ότι συνεχίζεται η συγκέντρωση ειδών διατροφής, ειδών ατομικής υγιεινής και χαρτικών τα οποία διανέμονται σε Συσσίτια και Ιδρύματα μέσω του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Καλούνται Επιχειρήσεις, Πολυκαταστήματα, Super Market, Σύλλογοι, Αδελφότητες, Ενώσεις, Σωματεία, Εθελοντικές Οργανώσεις και Πολίτες που επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα να προβούν στη συλλογή των παραπάνω ειδών, να επικοινωνούν με τα τηλ: 2665360154 – 2665360184, προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλουμε στη  στήριξη  των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων συμπολιτών  μας.

Απαγόρευση αλιείας στη Λίμνη Παμβώτιδα

 

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης και προκειμένου να προστατευθεί η αναπαραγωγή των ψαριών,  από το Σάββατο 20 Απριλίου και μέχρι την 31η Μαΐου 2013, απαγορεύεται η διενέργεια της αλιείας με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο στη Λίμνη Παμβώτιδα και στις γύρω τάφρους, σε όλες τις τοποθεσίες των παραλιμνίων περιοχών και της Νήσου από 20 Απριλίου 2013 έως 31 Μαΐου 2013. 

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι στις απαγορεύσεις περιλαμβάνεται και η ερασιτεχνική αλιεία που διενεργείται στην παραλίμνια περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων με άγκιστρα, η οποία επιφέρει μεγάλες επιπτώσεις στην αναπαραγωγή των ψαριών.

Επίσης από 20 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2013, απαγορεύεται η αλιεία με κάθε αλιευτικό εργαλείο και μέσο στις περιοχές των καλαμώνων και βάλτου της λίμνης Παμβώτιδας, οι οποίοι θεωρούνται φυσικοί βιότοποι αναπαραγωγής των ψαριών.

Υπεύθυνες αρχές για την τήρηση της απόφασης είναι οι Αστυνομικές Αρχές και όλες οι Ανακριτές Αρχές. Η απόφαση έχει κοινοποιηθεί στο Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, στη Γενική Διεύθυνση Δασών κα Αγροτ. Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, Δήμο Ιωαννιτών, στα Αστυνομικά τμήματα Ιωαννίνων και Κατσικά, κ.α.