Η Περιφέρεια Ηπείρου ενημερώνει

perifereia

perifereiaΝα διασφαλιστεί η λειτουργία του Νοσοκομείου Πρέβεζας ζητά η Περιφέρεια

Την στήριξή του στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, με βασικές κατευθύνσεις τη διατήρηση της διοικητικής του αυτονομίας, την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής του υποδομής, την  ενίσχυση με προσωπικό,  την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και την προώθηση της κατασκευής νέου.

Στις ενέργειες που έχουν γίνει, από πλευράς της Περιφέρειας, για τη στήριξη του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας, καθώς και στις προσπάθειες ενίσχυσης του χώρου της Υγείας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. «Στο ΕΣΠΑ, τον πολιτισμό και την Υγεία λάμβανε αποφάσεις η κεντρική εξουσία και τις έστελνε τυπικά εδώ. Πώς να πεις μετά ότι αυτές τις αποφάσεις τις απεντάσεις;. Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του. Εμείς δεν έχουμε αρμοδιότητα. Όλον τον σχεδιασμό τον κάνει το Υπουργείο. Από κουβέντες χόρτασε αυτή η χώρα. Τώρα χρειάζεται αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι ένα, ότι εμείς στηρίζουμε το Νοσοκομείο Πρέβεζας. Κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστεί να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως να ενισχυθεί ο άξονας Άρτα – Πρέβεζα. Είμαστε σε μια κοινωνία που ‘τα πάντα ρει’. Όλων μας η άποψη συγκλίνει πως πρέπει να στηρίξουμε το Νοσοκομείο Πρέβεζας, ώστε να έχει πλήρη λειτουργία».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου αναφέρθηκε στις συσκέψεις που έχουν γίνει από την Περιφερειακή Αρχή και την Π.Ε. τον τελευταίο ένα χρόνο με τους φορείς του Νοσοκομείου Πρέβεζας για την επίλυση των προβλημάτων. Μετέφερε μάλιστα διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη διασφάλιση λειτουργίας του Νοσοκομείου. Ο κ. Ιωάννου επανέλαβε το αίτημα για τη δημιουργία του νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας. «Είναι το όραμά μας, αλλά το όραμά μας δεν βγαίνει έτσι όπως το ονειρευτήκαμε. Είναι απαραίτητο. Και υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πριν ενάμιση χρόνο για αυτό. Πρόκειται να αποτελέσει το Νοσοκομείο της Δυτικής Ακτής. Ένα νοσοκομείο σύγχρονο».

Τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας μετέφεραν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Διευθυντής  της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Δαρδαμάνης, οι Πρόεδροι της Ένωσης Νοσοκομειακών Ηπείρου, των Εργαζομένων, του Ιατρικού Συλλόγου ενώ τοποθετήθηκαν και αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι.

 

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις, τις απολύσεις και τις καθυστερήσεις πληρωμών εργαζομένων

Εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν με τις απολύσεις εργαζομένων και τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση που είχαν καταθέσει οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Παρέμβαση για την Ήπειρο».

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι η κρίση έχει πλέον «χτυπήσει» και το τελευταίο νοικοκυριό της Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας θετικό γεγονός, και για την άμβλυνση της ανεργίας, την επικείμενη επανεκκίνηση των μεγάλων έργων. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που επιβαρύνει τη σημερινή κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, αποτελεί η λειτουργία του Τραπεζικού συστήματος, που έχει διακόψει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος, με «αδύναμο κρίκο» τους εργαζόμενους.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε και τα εξής: «Σέβομαι τους εργαζόμενους, σέβομαι και τους επιχειρηματίες. Στην προκειμένη περίπτωση με τον τρόπο τους στήριξαν τις επιχειρήσεις στην Ήπειρο. Εύκολο είναι να μην μείνει τίποτε όρθιο αύριο. Με σεβασμό όμως στις έκτακτες περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε θα περάσουμε τη γέφυρα απέναντι».

Αναφερόμενος ειδικότερα στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων, για τον οποίο από τους εισηγητές και εκπροσώπους εργαζομένων αναδείχτηκε το ζήτημα της απόλυσης εργαζομένης, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι μπορεί να έχει διαφωνίες για το πώς λειτούργησαν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην Ήπειρο, όμως «αυτή τη στιγμή πρέπει να σωθεί ο Πτηνοτροφικός που είναι ένα εργαλείο, ένα κομμάτι της Ηπείρου».

Ο Περιφερειάρχης στην πρόταση που κατέθεσε και η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, πρότεινε όπως εκφραστεί η στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, να γίνει παρέμβαση προς τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι χορηγήσεις κεφαλαίων από τις τράπεζες, να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να επανεξεταστούν οι περιπτώσεις απολύσεων εργαζομένων και να αντιμετωπιστεί η απλήρωτη εργασία.

Η Περιφέρεια στηρίζει τη λειτουργία των

 Εθνικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων

Τη συμπλήρωση της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚΙ, ενέκρινε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η συμπλήρωση αφορά την πρόβλεψη διάθεσης ποσού 100.000 ευρώ εκ μέρους της Περιφέρειας για  τη δυνατότητα λειτουργίας της σύμβασης και της εξυπηρέτησης των αναγκών και όρων που περιέχονται σε αυτή, ύστερα από υποδείξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή της Περιφέρειας για τη διατήρηση σε λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του για την αρνητική τοποθέτηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης:

«Δεν περίμενα – είπε – ότι θα υπήρχαν παρατάξεις που θα σκέφτονταν αν πρέπει να κρατήσουμε τις εγκαταστάσεις ανοικτές ή να τις κλείσουμε όπως έκαναν στην Κέρκυρα, στη Λάρισα, στο Ηράκλειο κ.α.. Έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά στους τέσσερις μήνες που έχει υπογραφεί η πρώτη Προγραμματική Σύμβαση. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες σε τεχνικά, λογιστικά κ.ά. θέματα. Αποτέλεσμα αυτών ήταν στην Ήπειρο – παρά τις κακές καιρικές συνθήκες – να μην κλείσει ούτε το κολυμβητήριο, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές. Η Γ.Γ.Α. έχει περιορισμένους πόρους και από την πλευρά μας πρέπει να συνεισφέρουμε για να κρατήσουμε τις εγκαταστάσεις για τη νεολαία».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το Σώμα ότι από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Κολυμβητήριο και την αντικατάσταση της στέγης στο Κλειστό Γυμναστήριο, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο έργα για την ολοκλήρωση της Αίθουσας Βαρέων Αθλημάτων και του Κλειστού Γυμναστηρίου Μεταμόρφωσης. Ακόμη ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν ορισμένες από τις απαραίτητες εργασίες στο ταρτάν και το χλοοτάπητα.

Όσον αφορά το Πανηπειρωτικό Κλειστό Γυμναστήριο ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι έχει ζητήσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης, τη μεταφορά του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να συνεχιστεί η κατασκευή του: «Υποχρέωση να κατασκευαστεί έχει το Κράτος και όχι μόνο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού», τόνισε.

Συνάντηση για τους βοσκοτόπους στο Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης

Το ζήτημα που έχει προκύψει με τη μίσθωση των βοσκοτόπων, άνω των 100 στρεμμάτων στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, θα συζητηθεί  σε  συνάντηση που θα έχει ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρη. Το θέμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ύστερα από αίτημα της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις», με τον Περιφερειάρχη να ενημερώνει το Σώμα για τις παρεμβάσεις που ήδη έχει κάνει προς το αρμόδιο Υπουργείο και την αρνητική κατ’ αρχή απάντηση που έχει δοθεί από τον Υπουργό. Επίσης, πρόσθεσε, ότι το ίδιο θέμα έχει θέσει και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι από τη διάταξη που τέθηκε σε υλοποίηση ταλαιπωρούνται άδικα οι κτηνοτρόφοι, καθώς στο Υπουργείο δεν έχουν αντιληφθεί ότι διαφορετικά πρέπει να είναι τα κριτήρια π.χ. για τη Θεσσαλία και άλλα για την Ήπειρο. Στη συνάντηση- που ενδεχομένως πραγματοποιηθεί αύριο-  θα παραβρεθούν επίσης βουλευτές και δήμαρχοι από ορεινές περιοχές της Περιφέρειας.

Σύμφωνη Γνώμη Περιφέρειας για συμβάσεις ΕΣΠΑ

Με έγγραφο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του έργου «Ανάπλαση Περιπατητικής Διαδρομής «Καλαρρύτες – Μύλος Κουιασα – Γέφυρα Φιλό» της Τ.Κ. Καλαρρυτών Δήμου Βορείων Τζουμέρκων», προϋπολογισμού 176.653,98 ευρώ.

Επίσης, εκφράζεται σύμφωνη γνώμη για τα σχέδια σύμβασης στα υποέργα «Πακέτο 1 (Η/Υ, μηχανές γραφείου, συσκευές εικόνας και ήχου, διαδραστικοί πίνακες)» προϋπολογισμού 24.440,10 ευρώ, και «Πακέτο Β: (έπιπλα)», προϋπολογισμού 3.070,08 ευρώ, της πράξης «Προμήθεια εξοπλισμού τμημάτων ένταξης των σχολείων του Δήμου Ζίτσας».

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Ν. Ανατολιωτάκης

σε σύσκεψη για τον πολιτισμό στην Ηγουμενίτσα

 

Στη σύσκεψη – συνάντηση που πραγματοποίησε η ΛΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Ηγουμενίτσα (Παρασκευή 19 Απριλίου) για τη νέα προγραμματική περίοδο, παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Προστασίας και ανάδειξης Μνημείων κ. Νίκος Ανατολιωτάκης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού, καταθέτοντας τις προτάσεις τους για την ορθολογική αξιοποίηση των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων σε θέματα πολιτισμού, εκπαίδευσης, τουρισμού και περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Ανατολιωτάκης, υπογράμμισε το ρόλο του πολιτισμού ως πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός.

Επαναλειτουργεί το ΚΤΕΟ της Π.Ε. Πρέβεζας

 

Από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013, επαναλειτουργεί το Δημόσιο ΚΤΕΟ.