Η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

 

2011-02-01 19:57:29

ΑΛΕΞ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Παρά τις δυσκολίεςπροχωρά η οργάνωση της Περιφέρειας

Τη διαβεβαίωση, ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από καθυστερήσεις της Κεντρικής Διοίκησης, η Περιφέρεια Ηπείρου σε πολλά οργανωτικά ζητήματα, είναι μπροστά από τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, μετέφερε χθες βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 

«Είναι γεγονός ότι τα πρώτα βήματα του νέου θεσμού, είναι πολύ δύσκολα. Η δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, επηρεάζει και τον τόπο μας. Στα προβλήματα αυτά, πρέπει να προσθέσω και τα οργανωτικά ζητήματα και τα οποία καθημερινά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.

«Υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν – συνέχισε ο κ. Περιφερειάρχης – καθυστερήσεις και ασάφειες που πρέπει να αντιμωπιστούν από την Κεντρική Διοίκηση και σχεδόν καθημερινά προκύπτουν και νέα ζητήματα, ή ανακαλύπτονται κενά σε διαδικασίες κλπ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τον οποίο ενώ υπήρχε δέσμευση να μας δοθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, τελικά μας διαβιβάστηκε ως σχέδιο διαβούλευσης, την περασμένη μόλις εβδομάδα.

Την κατάσταση αυτή προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί οι περιφερειάρχες, οι οποίοι συγκεντρωνόμαστε μια φορά την εβδομάδα στην Αθήνα, συζητάμε, καταθέτουμε προτάσεις, αναζητούμε λύσεις, ξεκινήσαμε και μια σειρά συναντήσεων με υπουργούς».

 

Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε επίσης στην πρόσκληση που απηύθυνε η Περιφέρεια για υποβολή προτάσεων ενόψει αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και για τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της επόμενης τριετίας, όπως επιτάσσει ο «Καλλικράτης» και στη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη, για να καταλήξει λέγοντας: «Με την ολοκλήρωση των οργανωτικών, την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των δράσεων που προτείνουν οι φορείς, το ξεκαθάρισμα του οικονομικού τοπίου και των αρμοδιοτήτων που τελικά θα μείνουν ή και θα διαβιβαστούν επί πλέον στην Περιφέρεια, θα είμαστε σε θέση, σε σύντομο χρονικό διάστημα ελπίζω, να καταθέσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το προγραμματικό μας πλαίσιο για την τριετή περίπου θητεία μας».

Υπέρ της ξεχωριστής χωροθέτησης εργοστασίου

Α.Σ.Α. τάχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

Την απεμπλοκή της κοινής χωροθέτησης ΧΥΤΥ και εργοστασίου επεξεργασίας στερεών απορριμμάτων, πρότεινε και έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου η εισηγήτρια του θέματος, αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη.

Η κ. Καλογιάννη, υπογράμμισε ότι λαμβάνοντας υπόψη ως δεδομένο, ότι οι υφιστάμενοι ΧΥΤΑ έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, μπορούν να μετατραπούν σε ΧΥΤΥ καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες της Περιφέρειας μέχρι το 2043 και ως εκ τούτου πρέπει να προχωρήσει η μελέτη μόνο ως προς τη χωροθέτηση του εργοστασίου, με καθαρά επιστημονικά κριτήρια.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο διαβούλευσης της μελέτης «Αξιολόγηση θέσεων για τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας Α.Σ.Α. Ηπείρου και του Χ.Υ.Τ.Υ. υπολειμμάτων», η οποία γίνεται από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, που έχει ζητήσει την υποβολή παρατηρήσεων/υποδείξεων προκειμένου να συνεκτιμηθούν από την Επιτροπή στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας υλοποίησης της σχετικής μελέτης.

«Σήμερα, τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης, βρισκόμαστε στο στάδιο, όπου: Λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, υπολειτουργεί ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και σύντομα θέλω να πιστεύω ότι θα λειτουργήσει υποδειγματικά και ο ΧΥΤΑ Ελληνικού για να μην υπάρχει ΧΑΔΑ δίπλα από το Νοσοκομείο. Η επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης απορριμμάτων απαιτεί από όλους μας, συνέχισε η κ. Καλογιάννη, Αποφασιστικότητα, Αταλάντευτη πολιτική βούληση, και εμπιστοσύνη στην τεκμηριωμένη και πλήρως αιτιολογημένη επιστημονική άποψη. Δεν χρειάζονται πολιτικές υποδείξεις στους ειδικούς, πώς θα κάνουν τη δουλειά τους, αλλά πολιτική στήριξη, ανάδειξη και σεβασμό της επιστημονικής άποψης.

Η κ. Καλογιάννη, τοποθετούμενη επί των ενστάσεων που εκφράστηκαν από περιφερειακούς συμβούλους και δημάρχους για την εξαίρεση από τη μελέτη του ΧΥΤΑ Ελληνικού, τόνισε ότι από την ίδια τη μελέτη προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ, δεν λαμβάνεται υπόψη και ούτε έχει εξεταστεί κατ΄ εντολή της Επιβλέπουσας Αρχής, που είναι η Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θέση την οποία σέβεται, αλλά δεν κατανοεί. Υπογράμμισε ακόμη ότι στην κατάθεση της συνολικής της πρότασης, έχουν ληφθεί υπόψη οι απόψεις των Δήμων Ζηρού, Σουλίου, Πρεβέζης, Άρτας, Β. Τζουμέρκων, Ζίτσας, Δωδώνης, του ΤΕΕ/Ηπείρου, της Ένωσης Βιομηχάνων ΒΙΠΕ Ιωαννίνων και ζήτησε όπως, όσες από αυτές είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, να ληφθούν υπόψη από τη μελετητική ομάδα.

Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε ότι το κόστος μόνο του εργοστασίου Α.Σ.Α., κυμαίνεται μεταξύ 40 και 50 εκ. ευρώ και για την εξεύρεση πίστωσης προϋπόθεση είναι η χωροθέτηση του. Υπογράμμισε ότι η λύση που προτείνεται είναι οικονομικότερη, καθώς αν γινόταν ταυτόχρονη χωροθέτηση εργοστασίου και ΧΥΤΥ, θα ήταν πολύ δύσκολη η εξεύρεση χρηματοδότησης.

«Σκεφθείτε, είπε μεταξύ άλλων, αν βάζαμε το εργοστάσιο με το ΧΥΤΑ, αν θα βρίσκαμε το ποσό από το ΕΠΕΡΑ, γιατί από το ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Αλήθεια ποιο υπουργείο στις μέρες μας θα δώσει χρήματα για νέο ΧΥΤΥ, όταν εξετάσει και δει τις χωρητικότητες των σημερινών ΧΥΤΑ, που αν μετατραπούν σε ΧΥΤΥ, έχουν διάρκεια ζωής, αναλόγως των σεναρίων 30 ή 60 χρόνια; Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Εδώ και τώρα πρέπει να τελειώνει το θέμα της χωροθέτησης του εργοστασίου της επεξεργασίας Α.Σ.Α.. Η εξεύρεση χρημάτων είναι πολύ δύσκολη, η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει τι συμβαίνει με τους ΧΥΤΑ, και πρέπει όλοι μας να συνεισφέρουμε στην προώθηση των λύσεων που απαιτούνται. Η Ήπειρος είναι ενιαία, οι περιφερειακές ενότητες μας ενώνουν και δεν μας χωρίζουν». Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης, εξήρε την ομόφωνη πρόταση του Δήμου Ζηρού να προτείνει θέση για τη χωροθέτηση του εργοστασίου: «Αυτό θα ήθελα να το ακούσουμε και από άλλους δήμους στα Γιάννινα. Μόνο ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φ. Φίλιος, έχει πει ότι αν βρεθεί κατάλληλος χώρος παίρνουμε το εργοστάσιο», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.

Να σημειωθεί ότι σε έγγραφο του Δήμου Αρταίων, αναφέρεται ότι μετά από σύσκεψη των δημάρχων της Π.Ε. Άρτας, δεν υπάρχει αντίρρηση στη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας Α.Σ.Α. στα όρια της Π.Ε., εφόσον προκύψει από σχετική μελέτη και εντοπιστεί χώρος που να πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Αρνητικό το Περιφερειακό Συμβούλιο στην κατάργηση

του Σταθμού Πρόψυξης Γάλακτος Καστρίου

Υπέρ της συνέχισης του Σταθμού Συγκέντρωσης και Πρόψυξης Γάλακτος στο Καστρί Φαναρίου Πρέβεζας, ο οποίος εξυπηρετεί περί τους 1.000 κτηνοτρόφους/κτηνοτροφικές μονάδες, τάχθηκε ομόφωνα, με επιμέρους παρατηρήσεις το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας κ. Στράτος Ιωάννου, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τους κτηνοτρόφους της περιοχής η διατήρηση του Σταθμού. «Η προτεινόμενη από τη γαλακτοβιομηχανία “ΔΩΔΩΝΗ” παύση της λειτουργίας του Σταθμού Παραλαβής και Πρόψυξης γάλακτος στο Καστρί, και η μεταφορά του σε άλλη υποδεδειγμένη τοποθεσία, σε μεγάλη απόσταση (περίπου μία ώρα δρόμου) δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στους κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, ιδιαιτέρως δε στους κτηνοτρόφους περιορισμένης παραγωγής γάλακτος», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας ότι: «Δεν διαφαίνεται σαφής λόγος για την ανατροπή μιας διαδικασίας εξυπηρέτησης των κτηνοτρόφων και περισυλλογής του γάλακτος, η οποία επί σειρά ετών εξυπηρετούσε αμοιβαία κτηνοτρόφους και την γαλακτοβιομηχανία “ΔΩΔΩΝΗ”. Υποστηρίζουμε ένθερμα το αίτημα του Αγροκτηνοκτηνοτροικού Συλλόγου Φαναρίου και των κτηνοτρόφων της Π.Ε. Πρέβεζας και ζητούμε τη συνέχιση της λειτουργίας του».

 

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΠΡΕΒΕΖΑΣ:

Δεν κλείνει το Αγρ. Κτηνιατρείο Θεσπρωτικού

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί το Αγροτικό Κτηνιατρείο Θεσπρωτικού έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, απαντώντας σε σχετική τοποθέτηση περιφερειακού συμβούλου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου. Όπως πρόσθεσε την ίδια διαβεβαίωση μετέφερε και στους κατοίκους του Θεσπρωτικού στην λαϊκή συνέλευση (22 Ιανουαρίου 2011) και κατά συνέπεια δεν είναι κατανοητή η επαναφορά προς συζήτηση του ίδιου θέματος.

 

 

Παραχώρηση γραφείων στις παρατάξεις της μειοψηφίας

 

 

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου, στα πλαίσια και των όσων προβλέπει ο «Καλλικράτης» έχει έλθει σε προφορικές διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο για παραχώρηση γραφείων κάλυψης των αναγκών τους. Όπως ανακοίνωσε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης, οι χώροι του Κεντρικού κτιρίου δεν επαρκούν ούτε για τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και για το λόγο αυτό έχουν προταθεί γραφεία στο συνεδριακό κέντρο του πρώην ΕΛΚΕΠΑ, όπου υπάρχει και η δυνατότητα συνεδρίασης όλων των μελών των παρατάξεων. Εναλλακτικά δε και για όσες παρατάξεις δεν επιθυμούν τη λύση αυτή, προτάθηκε η χρήση μισθωμένων γραφείων, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Σημειωτέον ότι από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» δεν προκύπτει υποχρέωση διάθεσης γραφείων εντός των κεντρικών κτιρίων που στεγάζονται οι Περιφέρειες και κατά δεύτερον, το ζήτημα απασχολεί και κεντρικά την Ένωση Περιφερειαρχών για την εξεύρεση κοινής λύσης.

 

 

 

 

Τέλος, από τη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους:

 

1) Προενέκρινε την ένταξη έργου για την εκπόνηση από το ΙΓΜΕ ερευνητικού προγράμματος ευστάθειας των οικισμών, των τοπικών Κοινοτήτων Μουζακαίων, Δαφνούλας και Μάζιας και της ευρύτερης περιοχής.

 

(απόφαση: 2/3/31-1-2011)

 

 

 

2) Έλαβε απόφαση στα πλαίσια της διαβούλευσης για τη Μελέτη: «Αξιολόγηση θέσεων για τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας ΑΣΑ Ηπείρου και του ΧΥΤΥ υπολειμμάτων».

 

(απόφαση: 2/4/31-1-2011)

 

 

 

3) Έλαβε απόφαση που αφορά την έγκριση πρακτικής άσκησης των τελειόφοιτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου.

 

(απόφαση: 2/5/31-1-2011)

 

4) Αποφάσισε να διεκδικήσει τη διατήρηση του Σταθμού Παραλαβής και Πρόψυξης Γάλακτος της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ στο Καστρί.

 

(απόφαση: 2/6/31-1-2011)

 

 

 

5) Αποφάσισε τη θέσπιση παγίων χορηγημάτων καθαριότητας έτους 2011, για τις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Πρέβεζας.

 

(απόφαση: 2/7/31-1-2011)

 

Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης της 31ης Ιανουαρίου θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Π.Σ., η οποία ανακοινώθηκε για την επόμενη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου.