Η Όλυ Τσουμάνη για τη ΔΩΔΩΝΗ

laiki

laikiΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ της Υποψήφιας Περιφερειάρχη Ηπείρου με το ψηφοδέλτιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΟΛΥ ΤΣΟΥΜΑΝΗ σχετικά με την πώληση από τις πρώην ΕΑΣ των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗΣ

Η εξέλιξη με την πώληση από τις πρώην ΕΑΣ (νυν πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί) των μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ που κατέχουν, έρχεται να επιβεβαιώσει περίτρανα, όχι μόνο τη θέση άμυνας που είχε διατυπώσει το ΚΚΕ για τη ΔΩΔΩΝΗ μετά την πώληση της ΑΤΕ – να διασφαλιστεί δηλαδή ο κρατικός της χαρακτήρας – αλλά και την τοποθέτησή μας για το χαρακτήρα που αποκτούν πλέον ξεκάθαρα οι Πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί μετά το νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2011, ως Ανώνυμες Εταιρείες.

Καμία από τις εξελίξεις που μεσολάβησαν από το 2011 μέχρι τις σημερινές, δεν είναι προς όφελος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, του λαού μας. Καμία από αυτές τις εξελίξεις δεν είναι άσχετες από την Κεντρική Πολιτική Κατεύθυνση που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση των μεγαλοεπιχειρηματικών Ομίλων για την Αγροτική Οικονομία των κρατών – μελών της, που εκφράζεται μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020 και έχει στόχο το βίαιο και με γοργούς ρυθμούς ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων προκειμένου να μπορέσει να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή τους στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών στον κλάδο.

Η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, ο «αντιπολιτευόμενος» τάχα σήμερα – πρώην Υπουργός Γεωργίας του ΠΑΣΟΚ κ. Αργύρης, η «αυτοδιοικητική» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γεροβασίλη και λοιποί «παράγοντες» του τόπου που κάνουν το σταυρό τους μπροστά στο εικόνισμα της ΕΕ, είναι συγκεκριμένη: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ & ΣΥΓΚΕΝΤΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ λέγεται και οικοδομείται πάνω στα αποκαΐδια της ζωής των φτωχών – λαϊκών οικογενειών, καλή ώρα σαν το πρωτογενές τους πλεόνασμα!

Ποιον προσπαθούν να (ξανα)κοροϊδέψουν με τις κραυγές για τα λεφτά που θα χάσουν οι μέτοχοι – Συνεταιρισμοί από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΩΔΩΝΗΣ; Υπάρχει καμία περίπτωση να γυρίσουν τα χρήματα αυτά στους «φυσικούς τους φορείς»; Τους  μεγαλοπαραγωγούς θα στηρίξουν αξιοποιώντας χίλια νόμιμα τερτίπια όπως είναι οι Ομάδες παραγωγών, βάζοντας νέες θηλιές στο λαιμό των καταχρεωμένων μικρών παραγωγών.

Ποιον προσπαθούν να κοροϊδέψουν με τους τσακωμούς τους μέσα (και έξω ίσως) από το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι τάχα δεν έχουν κοινή στρατηγική αντίληψη για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, όταν αυτή αποκαλύφθηκε περίτρανα την εποχή της πώλησης της ΔΩΔΩΝΗΣ, άσχετα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους σε σχέση με το ποιος θα έπρεπε να είναι ο αγοραστής;

Έχει αξία να θυμηθούμε ποιον ιδιώτη επέλεγαν:

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ (ΝΔ): «Ήμουν από αυτούς που πίστευαν στην εταιρεία λαϊκής βάσης, και το πίστευα παρά που θα βάζαμε βραχνά στο λαιμό μας εμείς που θα ήμασταν οι πρωτοπόροι με το 2%.».

ΑΡΓΥΡΗΣ και λοιποί (ΠΑΣΟΚ): «Η Δωδώνη Α.Ε. είναι “κτήμα” όλων των Ηπειρωτών και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής. Κατά συνέπεια θα πρέπει να βάλουμε κατά μέρος  τις πολιτικές διαφορές που μάς χωρίζουν, σαν πολιτικά κόμματα, παρατάξεις, φορείς και πολίτες αυτού του τόπου και να πάρουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα αποβλέπουν στην παραμονή της Δωδώνης Α.Ε. σε Ηπειρώτικα χέρια. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα και η στιγμή εμείς οι Ηπειρώτες – που μεγαλουργήσαμε και μεγαλουργούμε μακριά από τον τόπο μας –  να αρχίσουμε να μεγαλουργούμε εντός των γεωγραφικών συνόρων της Ηπείρου.» Το παραπάνω είχε ακολουθήσει τη γνωστή δήλωσή του “Ακρόπολη και ΔΩΔΩΝΗ δεν πωλούνται»!

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε έγκαιρα υπέρ της κοινωνικοποίησης της βιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, υπέρ της δημιουργίας συνεταιρισμού». Συνεταιρισμού ΑΕ δηλαδή, ιδιωτικοποίηση από την πόρτα (ούτε καν από το παράθυρο)! Και αφού πουλήθηκε, συμπλήρωσε: «Η σύμβαση, αν υπάρχει, θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τους όρους που αναφέρονται στον διαγωνισμό και αφορούν την προστασία ζώνης γάλακτος και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην περιοχή»!

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Η ΔΩΔΩΝΗ ανήκει σε ολόκληρο το λαό της περιοχής που βυθίζεται στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία. Δε φτιάχτηκε για να δίνει κέρδη στους χαρτογιακάδες και τα λαμόγια αλλά για να δίνει ψωμί και δουλειά σε χιλιάδες κτηνοτρόφους και εργαζόμενους και φτηνά και υγιεινά προϊόντα στον κόσμο. Το ρόλο αυτό η ΔΩΔΩΝΗ μπορεί να τον επιτελέσει μόνο με τη διατήρηση του κρατικο-συνεταιριστικού χαρακτήρα της. Αυτή είναι η πάγια θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.» Έτσι τον κατανοεί η υπερεπαναστάτρια ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον καπιταλισμό, με Κράτος & Συνεταιρισμούς φιλολαϊκούς, με σοσιαλιστικές νησίδες στο βάθος!

Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου: Οι ίδιοι συμμετείχαν ως αγοραστές στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης που έγινε νομιμοποιώντας τον με τον καλύτερο τρόπο!

Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς. Η ουσία είναι ότι κανένας μικρομεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος, δεν πρέπει να θέσει τα συμφέροντά του στη ζωή και την παραγωγή του, κάτω από αυτές τις σημαίες!

          Δεν είναι της μοίρας μας γραφτό να ζούμε σαν είλωτες όταν η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν εξασφαλίσει όλους εκείνους τους όρους για να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, με ανθρώπινες συνθήκες, παράγοντας πολλαπλάσια και εξασφαλίζοντας ελεύθερο χρόνο για αναψυχή αλλά και τη συμμετοχή μας στις διαδικασίες ελέγχου και διοίκησης του κράτους. Ενός κράτους, που τα κλειδιά της εξουσίας άρα και της οικονομίας, θα έχει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της.

          Με μια τέτοια οικονομία, με το λαό πραγματικά αφέντη του πλούτου που παράγει, μπορεί να υπάρξει Κεντρικός Σχεδιασμός στην παραγωγή και την κατανομή έτσι ώστε και ο αγροτοκτηνοτρόφος, μέσα από τον Παραγωγικό του Συνεταιρισμό, να μπορεί να ζει με ανθρώπινους όρους και να προσφέρει το μερτικό του στην κοινωνία για την κάλυψη των αναγκών της.

          Γι’ αυτό είναι σύγχρονο το αίτημα για Μονομερή διαγραφή του χρέους, με αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Η τριπλή εκλογική μάχη του Μάη, πρέπει να συμβάλλει στην κατεύθυνση δυναμώματος του ταξικού κριτηρίου για κάθε εργάτη, φτωχό αγρότη και ΕΒΕ, για κάθε νέο, άνεργο, για κάθε λαϊκή οικογένεια. Με ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ, στην Ευρωβουλή, την Περιφέρεια, τους Δήμους, τα σωματεία, τους συλλόγους, τις γειτονιές και τα χωριά, μπορούμε να οργανώσουμε την αντίστασή μας, την αντεπίθεσή μας.

Γιάννενα, 1/4/2014