Θεσπρωτία: Αποφασίστηκε να ζητηθεί από την πολιτεία να κυρηχθεί ο νομός πλημμυρόπληκτος

Στη  χθεσινή σύσκεψη στην Π.Ε Θεσπρωτίας αποφασίστηκε να ζητηθεί από την πολιτεία να κυρηχθεί ο νομός ως πλημμυρόπληκτος. Επίσης οι πολίτες που υπέστησαν ζημιές οφείλουν να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες των δήμων τους ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει τέτοιες οικονομικές δυνατότητες.

Τις ζημιές καταγράφουν συνέργεια της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων που επλήγησαν από το ξέσπασμα της κακοκαιρίας που χτύπησε χθες την Ήπειρο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν προκληθεί στη Θεσπρωτία και συγκεκριμένα στην Ηγουμενίτσα, τα Σύβοτα και την Πλαταριά αλλά και η περιοχή των Φιλιατών και της Σαγιάδας.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας στην οποία έχουν κληθεί οι δήμαρχοι του Νομού και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες –αστυνομία, πυροσβεστική- προκειμένου να γίνει πλήρης καταγραφή της κατάστασης και να εκτιμηθεί σε πρώτη φάση το μέγεθος της ζημιάς. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ζητηθεί από την πολιτεία να κυρηχθεί ο νομός ως πλημμυρόπληκτος. Επίσης οι πολίτες που υπέστησαν ζημιές οφείλουν να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες των δήμων τους ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει τέτοιες οικονομικές δυνατότητες.

«Τόσο νερό είχε να πέσει χρόνια. Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δείχνουν μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε επιχειρήσεις» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης.

Όμως και στον γειτονικό νομό Ιωαννίνων, οι υπηρεσίες καλούνται να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα. Το οδικό δίκτυο, ειδικά το επαρχιακό έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, ενώ συνεχώς καταγράφονται προβλήματα που αναφέρονται από κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.