Ιδιαίτερα θετική εικόνα για τον κλάδο των καταλυμάτων στη Θεσπρωτία, αλλά διαφορετική πορεία για την εστίαση, καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2026.
Η Θεσπρωτία καταγράφει αύξηση 20,6% στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων καταλύματος, επίδοση που είναι η τρίτη υψηλότερη μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, πίσω μόνο από τη Λήμνο, όπου η αύξηση έφτασε το 25,6%, και τη Σάμο με 22,2%. Ακολουθούν η Μήλος με 18,4% και η Καστοριά με 15,4%.
Συγκεκριμένα, ο τζίρος των επιχειρήσεων καταλύματος στη Θεσπρωτία ανήλθε το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2026 σε 6,132 εκατ. ευρώ, από 5,087 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025. Μέσα σε έναν χρόνο, δηλαδή, προστέθηκαν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών του κλάδου.
Η επίδοση είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτη αν συγκριθεί με το σύνολο της χώρας. Πανελλαδικά ο τζίρος των καταλυμάτων αυξήθηκε κατά 6,1%, από 3,113 δισ. ευρώ σε 3,304 δισ. ευρώ. Η Θεσπρωτία κινήθηκε επομένως με ρυθμό αύξησης υπερτριπλάσιο του εθνικού μέσου όρου.
Διαφορετική εικόνα στην εστίαση
Η αύξηση στα καταλύματα, ωστόσο, δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στην εστίαση.
Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης στη Θεσπρωτία μειώθηκε από 10,953 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2025 σε 10,617 εκατ. ευρώ φέτος, καταγράφοντας πτώση 3,1%. Η διαφορά αντιστοιχεί σε περίπου 336.000 ευρώ λιγότερο τζίρο μέσα σε ένα έτος.
Η κάμψη της εστίασης δεν αποτελεί αποκλειστικά τοπικό φαινόμενο. Στο σύνολο της χώρας ο συγκεκριμένος κλάδος κατέγραψε επίσης πτώση, κατά 2,5%, με τον κύκλο εργασιών να περιορίζεται από 3,245 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2025 σε 3,165 δισ. ευρώ φέτος.
Η Θεσπρωτία ξεχωρίζει στην Ήπειρο
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαφορά όταν τα στοιχεία της Θεσπρωτίας συγκριθούν με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.
Στα καταλύματα, μετά το +20,6% της Θεσπρωτίας, ακολουθεί η Πρέβεζα με +9,6%, τα Ιωάννινα με +4,6%, ενώ στην Άρτα καταγράφεται μείωση 4,6%.
Στην εστίαση η εικόνα είναι αρνητική και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες: -1,9% στην Πρέβεζα, -2% στα Ιωάννινα, -3,1% στη Θεσπρωτία και -12% στην Άρτα.
Έτσι, η Θεσπρωτία παρουσιάζει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μια ενδιαφέρουσα διπλή εικόνα: από τη μία, μία από τις ισχυρότερες αυξήσεις της χώρας στον τζίρο των καταλυμάτων και την υψηλότερη στην Ήπειρο, και από την άλλη, υποχώρηση των εσόδων στην εστίαση.
Τα στοιχεία αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2026, δηλαδή τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, και συνεπώς δεν αποτυπώνουν ακόμη την κορύφωση της θερινής περιόδου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η εικόνα της υψηλής τουριστικής σεζόν θα φανεί στα στοιχεία του τρίτου τριμήνου.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ΕΛΣΤΑΤ, η γεωγραφική ταξινόμηση γίνεται με βάση την έδρα της επιχείρησης, ενώ τα στοιχεία για τον κύκλο εργασιών αντλούνται από διοικητικά αρχεία συναλλαγών.
