Θρίλερ με το φλεγόμενο πλοίο ανοιχτά της Κέρκυρας…

Δραματικές στιγμές ζουν οι 466 επιβαίνοντες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα.
Το υπό ιταλική σημαία πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα. Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός και στο πλοίο επιβαίνουν 268 Έλληνες, επιβάτες και πλήρωμα. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ του πλοίου τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία.

Το εγχείρημα της διάσωσης των επιβατών δυσχεραίνουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με τους νότιους ανέμους που πνέουν στην περιοχή να φτάνουν τα δέκα μποφόρ και βροχόπτωση και χαλάζι. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι οι καιρικές συνθήκες θα χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα.
Στην περιοχή έσπευσαν τρία ελικόπτερα  AB-205  της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Αναχώρησε επίσης η φρεγάτα Ναυαρίνο. Από ιταλικής πλευράς έχουν σταλεί στην περιοχή δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα σκάφος. Επίσης ένα πυροσβεστικό πλοιάριο αναχώρησε από την Ηγουμενίτσα. Πρόθεση να συμβάλει με ναυαγοσωστικά μέσα εκδήλωσε και η Αλβανία.
Δύο πλοία τα οποία έπλεαν κοντά στο Norman Atlantic πήραν άμεσα εντολή να φτάσουν κοντά του για να παράσχουν βοήθεια στο καιγόμενο σκάφος, ενώ στη συνέχεια στην περιοχή έφτασαν κι άλλα πλοία.
Κάποιοι εκ των επιβατών έχουν μεταφερθεί με τη σωστική λέμβο του πλοίου, στο φορτηγό πλοίο Spirit of Pireaus που πλέει στην περιοχή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά ενώ όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στο κατάστρωμα του πλοίου.
Σην περιοχή έφτασε και ένα μεγάλο επιβατηγό σκάφος των Μινωικών Γραμμών, το Europa Cruise, το οποίο κατέβασε στη θάλασσα σωστικές λέμβους, αδυνατεί ωστόσο να προσεγγίσει το Norman Atlantic, λόγω θαλασσοταραχής. Επτά από τα πραπλέοντα σκάφη προσπαθούν να σχηματίσουν έναν κύκλο γύρω από το Norman Atlantic ώστε να μπορέσει να το προσεγγίσει η σωστική λέμβος του Europa Cruise.
Εκατοντάδες επιβάτες παραμένουν πάντως εγκλωβισμένοι πάνω στα καταστρώματα του πλοίου. Πληροφορίες που μεταδίδουν επιβάτες με κινητά τηλέφωνα αναφέρουν ότι οι συνθήκες είναι τραγικές πάνω στο φλεγόμενο σκάφος και ότι η φωτιά έχει επεκταθεί στα 2/3 του πλοίου.
Επιπροσθέτως σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου σε Κέρκυρα αλλά και Πάτρα να βρεθούν καταλύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες για να φιλοξενήσουν τους διασωθέντες.
Η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων γίνεται σε συνεργασία των Κέντρων Έρευνας και Διάσωσης Ελλάδας και Ιταλίας.