Ιωάννινα: σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

 

2010-11-29 19:09:34

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Την κήρυξη του Ν. Ιωαννίνων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ζητά ο Νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης

 

 

 

Με σημερινό του έγγραφο προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητά την κήρυξη του Νομού σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και παράλληλα την άμεση παρέμβασή της, για τη χορήγηση των απαιτούμενων πιστώσεων για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων υποδομής και για την αποκατάσταση των ζημιών των πλημμυροπαθών.

 

Στο έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:

 

 

1. Λόγω των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων από 26 μέχρι και σήμερα 29 Νοεμβρίου 2010 σε όλο το Νομό Ιωαννίνων και της επικίνδυνης αύξησης της στάθμης της Λίμνης Παμβώτιδας, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλο το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

 

2. Σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα των Δήμων του Νομού καθώς και στις Κοινότητες υπάρχουν μεγάλης έκτασης κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις.

 

3. Έχει υποστεί καταστροφή περισσότερο από το 60% του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου του Νομού, στο οποίο γίνονται αυτοψίες από κλιμάκια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α.Ι.

 

4. Γίνεται καταγραφή από επιτροπές σε πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

 

 

 

 

Με άλλο έγγραφό του ο Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ζήτησε από τον ΕΛ.Γ.Α., παράταση τουλάχιστον δύο μηνών της προθεσμίας που προβλέπεται για την αποζημίωση των καλλιεργητών αραβοσίτου για ζημιές από βροχοπτώσεις, επισημαίνοντας ότι από τις αρχές του Οκτωβρίου, εξαιτίας των συνεχόμενων βροχοπτώσεων, είναι αδύνατη η προσπέλαση προς τις καλλιεργημένες εκτάσεις για την συγκομιδή.

 

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΑ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

 

 

 

Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται οι υπηρεσίες για τα κατολισθητικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, τα οποία, ύστερα από πρόσκληση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, εξετάζονται και παρακολουθούνται από το Ι.Γ.Μ.Ε.

 

Στους Μουζακαίους έχει ήδη καταρρεύσει το Πνευματικό Κέντρο, ενώ σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται και οι κάτοικοι του Δ. Δ. Δαφνούλας του Δήμου Παμβώτιδας. Ένα σπίτι κατέρρευσε στο Μέτσοβο, ένα εργοστάσιο με δύο σπίτια στο Ανήλιο, ενώ κατέρρευσε και τμήμα της γέφυρας Γκόγκου.

 

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην περιοχή Πεδινής, όπου έχουν πλημμυρίσει υπόγεια επιχειρήσεων και από σήμερα το πρωί καταβάλλονται προσπάθειες με τη διάνοιξη γεωτρήσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η διοχέτευση νερών στις παλιές καταβόθρες.

 

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΝΟΜΑΡΧΗ

 

 

 

Πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε και σήμερα ο Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι ο Νομός Ιωαννίνων βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και οι ζημιές, με τις πρώτες εκτιμήσεις, ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ. «Υπάρχει στενή συνεργασία με το ΙΓΜΕ Πρέβεζας και ακολουθούμε τις οδηγίες του, όσον αφορά τα κατολισθητικά φαινόμενα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι για όσους τα σπίτια βρίσκονται σε επικίνδυνες για κατολισθήσεις περιοχές, έχει δοθεί οδηγία να διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία.

 

«Οι υπηρεσίες της Ν.Α.Ι., από την πρώτη στιγμή βρίσκονται επί ποδός, καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ωστόσο αυτά μέρα με την ημέρα πολλαπλασιάζονται. Το μόνο θετικό είναι ότι στην περιοχή Σεισμοπλήκτων, χάρη στις εργασίες που εκτελεί η Ν.Α.Ι, δεν είχαμε επανάληψη των πλημμυρικών φαινόμενων του περασμένου μήνα», κατέληξε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.

 

 

 

 

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος

2010-11-26 10:54:07

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: Επανάληψη Εκλογών

 

 

 

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Αρχαιολογικών Χώρων Νομού Θεσπρωτίας, σας ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ να συμμετέχετε στις επαναληπτικές εκλογές του Συλλόγου για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010 στις 19:00, στον χώρο του γραφείου του Συλλόγου (ισόγειο παλαιού Δημαρχείου).

 

 

 

Για όλους εσάς που αγαπάτε το περιβάλλον, φροντίζετε για την προστασία και την ανάδειξη του, η ενεργή συμμετοχή σας είναι σημαντική.

 

 

 

Παρακαλούμε όσους ενδιαφέρονται για την συμμετοχή τους στο Δ.Σ. του Συλλόγου, να δηλώσουν την υποψηφιότητα τους, έως την Τρίτη 30 Νοεμβρίου στις 19:00 στο τηλ. 6945.112903 (κος Νικολάου Μάρκος).

 

 

 

Με εκτίμηση,

 

 

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

 

 

 

Τοπίο φυσικής � καταστροφής� η Θεσπρωτία

2010-11-22 16:40:11

 

 

Τοπίο εξαιρετικής φυσικής … καταστροφής… η Θεσπρωτία

 

 

* Ξανά τα «Ασφαλτικά» στη Λωρίδα Σαγιάδας

 

* Τα συνεργεία της ΔΕΠΑ εμφανίστηκαν στην Πέρδικα για το εργοστάσιο Φυσικού αερίου

 

* Στο Καρβουνάρι όλα τα σκουπίδια της Ηπείρου;

 

 

Αμέσως μετά τις εκλογές … «άρχισαν τα όργανα». Κάποιοι φαίνεται ότι βιάζονται υπερβολικά.

 

Μετά από χρόνια, επανέρχονται ξανά, τα «Ασφαλτικά» στη «Λωρίδα Σαγιάδας», οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στην καρδιά μιας δυναμικά αναπτυσσόμενης περιοχής με ιχθυοκαλλιέργειες. Την επομένη των εκλογών δημοσιεύτηκε από τη Νομαρχία, επικαιροποιημένη, η ίδια στην ουσία μελέτη, που ήρθε από το Υπουργείο και που είχε απορριφθεί από όλους, φορείς και πολίτες και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Την ίδια μέρα συνεργεία της «ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α. Ε.» (ΔΕΠΑ) βρίσκονταν στην Πέρδικα, στη θέση που θέλουν να εγκαταστήσουν το Σταθμό του Φυσικού Αερίου.

 

Και το κακό φαίνεται να «τριτώνει», αφού η μελέτη για την επεξεργασία των σκουπιδιών της Ηπείρου προβλέπει σαν πολύ πιθανή τη λύση της εγκατάστασης του ΧΥΤΥ των σκουπιδιών όλης της Ηπείρου, σε έναν από τους λειτουργούντες ΧΥΤΑ (Καρβουνάρι ή Βλαχέρνα Άρτας).

 

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι τυχαία. Ισχυρότατα οικονομικά επιτελεία και συμφέροντα βρίσκονται σε μεθοδικό αγώνα που φέρνουν την Θεσπρωτία ακόμα πιο κάτω στις θλιβερές πρωτιές της ανεργίας, της φτώχιας, της εγκατάλειψης, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Η «Εγνατία» και το Λιμάνι δεν έφεραν την περιλάλητη ανάπτυξη, αλλά τα υποπροϊόντα μιας παρασιτικής ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων.

 

Τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα και σε άλλους τομείς, θέλουν μέσω των υποτακτικών τους κυβερνήσεων, να υποτάξουν και τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον στη διαιώνιση του κέρδους τους. Στην εποχή του Μνημονίου και των επιχειρήσεων fast track οι κίνδυνοι για υλοποίηση των έργων αυτών είναι άμεσοι.

 

Η Θεσπρωτία της Συμπίεσης του Φυσικού Αερίου στις καλύτερες παραλίες της, η Θεσπρωτία των σκουπιδιών της Ηπείρου στη μεγαλύτερη κτηνοτροφική περιοχή και καμιάς μεταποιητικής μονάδας, η Θεσπρωτία των βρώμικων ποταμών και των «Ασφαλτικών» δίπλα στις ιχθυοκαλλιέργειες, αποτελεί ένα φρικιαστικό όραμα που σταδιακά γίνεται πραγματικότητα και που ο Θεσπρωτικός λαός πρέπει έγκαιρα να αντιπαλέψει με όλες του τις δυνάμεις.

 

 

 

Σε αυτόν τον αγώνα βρίσκονταν πριν χρόνια οι Θεσπρωτοί στις κινητοποιήσεις για τον Καλαμά, τον ίδιο απαράλλαχτο αγώνα διεξήγαγαν οι κάτοικοι στο Καρβουνάρι Παραμυθιάς κατά του διανομαρχιακού ΧΥΤΑ, στον ίδιο αγώνα βρίσκεται σήμερα η «Κίνηση Πολιτών Πέρδικας», ενάντια στους αγωγούς Φυσικού Αερίου, στον ίδιο αγώνα καλούνται να ξαναβρεθούν ξανά οι Σαγιαδινοί και εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες, ενάντια στα «Ασφαλτικά».

 

 

 

Η πρόσφατη ισχυρή εκλογική ενίσχυση των ντόπιων υποστηριχτών της πολιτικής αυτής, είναι ένα αρνητικό δεδομένο που πρέπει να ξεπεράσει ο λαός, ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου, ο εργαζόμενος Θεσπρωτός, με τον ενιαίο, Πανθεσπρωτικό, δυναμικό, παρατεταμένο αγώνα του .

 

Σ’ αυτή την πάλη καταθέτει όλες της τις δυνάμεις η «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση Δήμου Ηγουμενίτσας», η «Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα» και η «Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου» και καλεί όλο τον Θεσπρωτικό λαό, όλους τους εργαζόμενους της Ηπείρου να συμπαραταχθούν στους αγωνιζόμενους συμπατριώτες σε Πέρδικα, Σαγιάδα και Καρβουνάρι.

 

 

 

Ενάντια στην κοινωνία της μόλυνσης και στην υποβάθμιση της ζωής μας

 

 

 

Όχι στην εγκατάσταση αγωγών φυσικού αερίου στην Πέρδικα-Όχι «Ασφαλτικά» στη Λωρίδα Σαγιάδας-Όχι τα σκουπίδια της Ηπείρου στο Καρβουνάρι-Όχι άλλη υποβάθμιση της Θεσπρωτίας.

 

Κάτω η κυβερνητική πολιτική της ανεργίας, της φτώχιας

 

της εγκατάλειψης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης

 

 

 

 

 

Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση Δήμου Ηγουμενίτσας

 

Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα

 

Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου

 

 

 

 

 

Γ. Κάτσινος: Αντίθετος στη θέση για το φυσικό αέριο

2010-11-19 21:10:14

 

Αντίθετος στη θέση που προτείνει η εγκεκριμένη προμελέτη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, δηλώνει ο Γιώργος Κάτσινος, νεοεκλεγείς δήμαρχος του νέου Καλλικράτειου Δήμου Ηγουμενίτσας (που πλέον συμπεριλαμβάνει και την περιοχή της Πέρδικας).

 

Ο νέος δήμαρχος Ηγουμενίτσας που στηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα, μιλώντας στο ITV, την Πέμπτη το βράδυ τόνισε ότι δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με την κυβέρνηση, εάν αυτή επιμείνει στην συγκεκριμένη χωροθέτηση, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής και την τουριστική της ανάπτυξη.

 

Την ίδια στιγμή, ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου για τη Θεσπρωτία Θωμάς Πιτούλης – επίσης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ITV – εκφράζει την άποψη ότι δυστυχώς το θέμα έχει κλείσει και ότι οι αποφάσεις χωροθέτησης της διέλευσης του αγωγού δεν αλλάζουν.

 

Ο κ. Πιτούλης παράλληλα όμως δήλωσε ότι εάν οι κάτοικοι νομίζουν ότι μπορούν να ανατρέψουν την πρόταση της προμελέτης, ο ίδιος είναι μαζί τους, υπενθυμίζοντας ότι πολύ καιρό πριν έχει καταθέσει εναλλακτική πρόταση διέλευσης.

 

 

 

Η κυβερνητική πρόθεση για ενδεχόμενη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στην Ηγουμενίτσα, συναντά από έντονες αντιδράσεις έως προβληματισμό στην καλύτερη περίπτωση ανάμεσα στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών της Θεσπρωτίας. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ITV την Πέμπτη το βράδυ ο νέος δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος δήλωσε ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι της δημιουργίας ενός τέτοιου κέντρου στην Ηγουμενίτσα.

 

Την ίδια στιγμή κάθετα αντίθετος στη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στην Ηγουμενίτσα είναι ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης (και απερχόμενος δήμαρχος της πόλης), που επαναλαμβάνει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στην περιοχή.

 

Ο κ. Πιτούλης παράλληλα προτείνει τέτοια κέντρα να γίνουν στην ενδοχώρα και όχι σε λιμάνια, όπου – όπως υποστήριξε – θα μετεξελιχθούν σε πόλους έλξης μεταναστών και θα οξύνουν το πρόβλημα αντί να το αντιμετωπίσουν.