Ιωάννινα: σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

 

2010-11-29 19:09:34

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

Την κήρυξη του Ν. Ιωαννίνων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ζητά ο Νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης

 

 

 

Με σημερινό του έγγραφο προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ζητά την κήρυξη του Νομού σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και παράλληλα την άμεση παρέμβασή της, για τη χορήγηση των απαιτούμενων πιστώσεων για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων υποδομής και για την αποκατάσταση των ζημιών των πλημμυροπαθών.

 

Στο έγγραφο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:

 

 

1. Λόγω των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων από 26 μέχρι και σήμερα 29 Νοεμβρίου 2010 σε όλο το Νομό Ιωαννίνων και της επικίνδυνης αύξησης της στάθμης της Λίμνης Παμβώτιδας, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλο το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

 

2. Σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα των Δήμων του Νομού καθώς και στις Κοινότητες υπάρχουν μεγάλης έκτασης κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις.

 

3. Έχει υποστεί καταστροφή περισσότερο από το 60% του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου του Νομού, στο οποίο γίνονται αυτοψίες από κλιμάκια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α.Ι.

 

4. Γίνεται καταγραφή από επιτροπές σε πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

 

 

 

 

Με άλλο έγγραφό του ο Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ζήτησε από τον ΕΛ.Γ.Α., παράταση τουλάχιστον δύο μηνών της προθεσμίας που προβλέπεται για την αποζημίωση των καλλιεργητών αραβοσίτου για ζημιές από βροχοπτώσεις, επισημαίνοντας ότι από τις αρχές του Οκτωβρίου, εξαιτίας των συνεχόμενων βροχοπτώσεων, είναι αδύνατη η προσπέλαση προς τις καλλιεργημένες εκτάσεις για την συγκομιδή.

 

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΑ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

 

 

 

Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται οι υπηρεσίες για τα κατολισθητικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, τα οποία, ύστερα από πρόσκληση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, εξετάζονται και παρακολουθούνται από το Ι.Γ.Μ.Ε.

 

Στους Μουζακαίους έχει ήδη καταρρεύσει το Πνευματικό Κέντρο, ενώ σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται και οι κάτοικοι του Δ. Δ. Δαφνούλας του Δήμου Παμβώτιδας. Ένα σπίτι κατέρρευσε στο Μέτσοβο, ένα εργοστάσιο με δύο σπίτια στο Ανήλιο, ενώ κατέρρευσε και τμήμα της γέφυρας Γκόγκου.

 

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην περιοχή Πεδινής, όπου έχουν πλημμυρίσει υπόγεια επιχειρήσεων και από σήμερα το πρωί καταβάλλονται προσπάθειες με τη διάνοιξη γεωτρήσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η διοχέτευση νερών στις παλιές καταβόθρες.

 

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΝΟΜΑΡΧΗ

 

 

 

Πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε και σήμερα ο Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι ο Νομός Ιωαννίνων βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και οι ζημιές, με τις πρώτες εκτιμήσεις, ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ. «Υπάρχει στενή συνεργασία με το ΙΓΜΕ Πρέβεζας και ακολουθούμε τις οδηγίες του, όσον αφορά τα κατολισθητικά φαινόμενα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι για όσους τα σπίτια βρίσκονται σε επικίνδυνες για κατολισθήσεις περιοχές, έχει δοθεί οδηγία να διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία.

 

«Οι υπηρεσίες της Ν.Α.Ι., από την πρώτη στιγμή βρίσκονται επί ποδός, καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ωστόσο αυτά μέρα με την ημέρα πολλαπλασιάζονται. Το μόνο θετικό είναι ότι στην περιοχή Σεισμοπλήκτων, χάρη στις εργασίες που εκτελεί η Ν.Α.Ι, δεν είχαμε επανάληψη των πλημμυρικών φαινόμενων του περασμένου μήνα», κατέληξε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.

 

 

 

 

Οι ειδήσεις στην Ήπειρο

2010-11-29 09:08:06

 

 

Προβλήματα λόγω κακοκαιρίας

 

Πολλά προβλήματα σε δεκάδες σημεία του οδικού δικτύου του νομού Ιωαννίνων αλλά και σε οικισμούς, προκάλεσε η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Τα έντονα κατολισθητικά φαινόμενα, στην Δαφνούλα και το Μέτσοβο ήρθαν να προστεθούν σε αυτά που ανέκυψαν στους Μουζακαίους, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και παραμένουν σε επιφυλακή. Τις κατολισθήσεις στην περιοχή της Δαφνούλας, επισκέφθηκαν χθες ο Νομάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο νέος δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο δήμαρχος Παμβώτιδας Βαγγέλης Πήχας και μηχανικοί της Νομαρχίας και του Δήμου. Από τις βροχοπτώσεις έχουν προκληθεί προβλήματα στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Μετσόβου-Τρικάλων,στο ύψος του παλαιού χιονοδρομικού κέντρου Μετσόβου αλλά και στο δρόμο Μηλιάς-Γρεβενών,ενώ πάνω από 90 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική Ιωαννίνων για αντλήσεις νερών σε υπόγεια και ισόγεια διαμερίσματα στα Ιωάννινα. Σοβαρό πρόβλημα παρουσιάστηκε στη γέφυρα Γκόγκου,μεταξύ Μιχαλιτσίου και Πραμάντων, λόγω του μεγάλου όγκου νερού του Αράχθου. Προβλήματα προέκυψαν από πλημμύρα και στο οδόστρωμα της Εγνατίας στο ύψος του κόμβου της Πεδινής. Την ίδια στιγμή στην γύρω περιοχή εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και χωράφια έχουν πλημμυρίσει με πάνω από ένα μέτρο νερό.

 

Ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης στα Ιωάννινα

 

«Έχουμε αποφασίσει να μην παραδώσουμε τη χώρα ρακένδυτη και χρεοκοπημένη στη νέα γενιά», τόνισε από τα Γιάννινα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που προήδρευσε σε σύσκεψη για την πορεία του ΕΣΠΑ, στην Περιφέρεια Ηπείρου με την συμμετοχή των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης.

 

Στην σύσκεψη που συμμετείχαν ο υφυπουργός Παναγιώτης Ρήγας, οι Βουλευτές των νομών της Ηπείρου Μιχάλης Παντούλας, Δημήτρης Τσιρώνης και Χρήστος Κατσούρας, η ΓΓΠΗ Δήμητρα Γεωργακοπούλου, ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και οι νέοι δήμαρχοι της Ηπείρου.

 

Με επίκεντρο την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, που αποτελεί την μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Χρυσοχοϊδης ζήτησε την συνεργασία και τον συντονισμό όλων των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομία και να προχωρήσουν έργα που όχι μόνο θα βελτιώσουν τυπικά τους δείκτες απορρόφησης, αλλά θα συμβάλλουν καταλυτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

 

Προτάσεις και Αιτήματα από τον Αλ. Καχριμάνη για το ΕΣΠΑ

 

Προτάσεις και αιτήματα εν όψει της ανάληψης των νέων αρμοδιοτήτων τους από την 1η Ιανουαρίου 2011 κατέθεσε στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο νέος Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης.

 

Ο κ. Καχριμάνης, υπογράμμισε πως στόχος είναι να λυθούν τα προβλήματα της Ηπείρου και παράλληλα να προωθηθούν άμεσα οι επενδύσεις ώστε να ενισχυθεί η τοπική οικονομία. Παράλληλα έθεσε μία σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στην οδική σύνδεση με την Αλβανία, τονίζοντας την αναγκαιότητα συνέχισης της Ιόνιας Οδού έως την Κακαβιά, αλλά και στον Αναπτυξιακό νόμο προτείνοντας άμεση χρηματοδότηση των επενδύσεων μέσω ενός ειδικού ταμείου.

 

Ο κ. Καχριμάνης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η επίσπευση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ είναι εφικτή, όπως συνέστησε ο κ. Χρυσοχοϊδης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τουρισμό υπογραμμίζοντας την ανάγκη «αλλαγής πλεύσης» της τουριστικής προβολής και διαφήμισης της περιοχής.

 

Μάλιστα ζήτησε να μην προχωρήσει ο προγραμματισμός της ΓΓΠΗ για την τουριστική προβολή, όπως και αυτός του Γ’ ΚΠΣ, προκειμένου να γίνει νέος σχεδιασμός από την αιρετή Περιφέρεια.

 

 

Οι προοπτικές ανάπτυξης των περιφερειών της ΕΕ

 

Οι προοπτικές ανάπτυξης των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τέθηκαν επί τάπητος στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου στην Ελλάδα και η Περιφέρεια Ηπείρου, στα Γιάννινα.

 

Η εκδήλωση, που είχε την μορφή τηλεοπτικής εκπομπής και μεταδόθηκε δορυφορικά από τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα, είχε ως στόχο να ενημερώσει κυρίως τους πολίτες της Περιφέρειας για τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν άμεση σχέση με την οικονομία αλλά και την καθημερινότητα.

 

Στην εκδήλωση, που συντόνιζε ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός, συμμετείχαν ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτης Ρήγας, η Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, και οι ευρωβουλευτές, Σπύρος Δανέλλης (ΠΑΣΟΚ), Χαράλαμπος Αγγουράκης (ΚΚΕ) και Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολόγοι – Πράσινοι), ενώ παρευρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών εκπαιδευτικών και πολιτικών φορέων, αλλά και αρκετοί πολίτες που έθεσαν τα δικά τους ερωτήματα.

 

Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας αναφέρθηκε στην προσπάθεια του υπουργείου για την αξιοποίηση όλων των δημόσιων και ιδιωτικών πόρων με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη. Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής που πρόκειται να ισχύσει από το 2013 και σε ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλης.

 

Σε αντίθετη τροχιά κινήθηκαν οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Χαράλαμπου Αγγουράκη ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης ανατρέποντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Με την σειρά του στην ανάγκη αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας στάθηκε ιδιαίτερα ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Μιχάλης Τρεμόπουλος.

 

 

 

Η Φ. Γεννηματά στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

 

Παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Φώφης Γεννηματά άνοιξε τις εργασίες του το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.).Το Συνέδριο διεξήχθη από την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 28 στα Γιάννινα με θέμα: «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Το Σταυροδρόμι της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη».Η κ. Γεννηματά στις δηλώσεις της λίγο πριν την έναρξη του Συνεδρίου τόνισε τη σημασία που έχει η εισαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και στα σχολεία αλλά και στους ενηλίκους μέσων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σημειώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση ενισχύει αυτήν την προσπάθεια η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε νέες θέσεις εργασίας .

 

Κατά των διοδίων η παράταξη «3 κλικ αριστερά»

 

Σε ενεργή αντίσταση στα «χαράτσια» όπως χαρακτηρίζει τα διόδια, καλεί η Δημοτική Κίνηση Ιωαννίνων «3 κλικ αριστερά- Αντίσταση-Αλληλεγγύη-Αλλαγή» με επικεφαλής τον Χρήστο Μαντά. Η δημοτική κίνηση καταδικάζει «την επιδρομή της κυβέρνησης κατά των ασθενέστερων κυρίως στρωμάτων και ειδικότερα της περιοχής μας με την αναγγελία λειτουργίας του σταθμού διοδίων στο Δροσοχώρι», όπως σημειώνει Παράλληλα επισημαίνει πως οι πολίτες που πλαισιώνουν στη δημοτική κίνηση θεωρούν ότι «η κοινωνικά ολέθρια νοοτροπία του ‘ο χρήστης πληρώνει’, που καλλιεργείται με πρωτοφανή επιμονή και ζέση από τους κρατούντες, πρέπει να ανατραπεί το ταχύτερο και να αποκατασταθεί πνεύμα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνεργασίας» και συνεχίζει λέγοντας πως «Το Σύνταγμά μας επιτάσσει ‘οι πολίτες συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους’, όχι ανάλογα με τις ανάγκες», και δηλώνει πως θα αναληφθούν πρωτοβουλίες «για να ακυρωθεί η πρακτική των ‘κεφαλικών φόρων’, των χαρατσιών», ενώ θα συντονιστούν οι παρεμβάσεις του «με την πανελλαδική οργή που αναπτύσσεται με αξιόλογες πρωτοβουλίες σε διάφορα μέρη της χώρας, καθώς σταθμοί διοδίων ‘φυτρώνουν’ σαν μανιτάρια παντού».

 

Περιοδεία τις μονάδες κοινωνικής φροντίδας από την 6η ΥΠΕ

 

Επίσκεψη στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας θα πραγματοποιήσει σήμερα Δευτέρα και την Τρίτη ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιωάννης Λαουδιάς. Σήμερα θα επισκεφθεί στη 1 το μεσημέρι το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Κόνιτσας και στις 4 το απόγευμα το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πωγωνιανής.

 

Την Τρίτη θα επισκεφθεί διαδοχικά στις 10.30 το νοσοκομείο Φιλιατών, στις 12.30 το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Φιλιατών, στις 1.30 το Ίδρυμα Κοινωνικής Φροντίδας Φιλιατών, στις 3.15 το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και το Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας, και, τέλος, το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στην Ηγουμενίτσα.

 

 

Συνεχίζεται η απεργία των ναυτικών

 

Συνέχιση της απεργίας για 48 ακόμα ώρες, μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, αποφάσισε την Κυριακή η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Στην απεργία συμμετέχουν οι κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και συγκεκριμένα τα ακτοπλοϊκά Επιβατηγά – Οχηματαγωγά, τα Μεσογειακά Φορτηγά και τα Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

 

 

Συλλήψεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας διακινητών και λαθρομεταναστών

 

Συνελήφθη, την Κυριακή στις 01:30, στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής, 47χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι μετέφερε εντός του χώρου του φορτίου, επιμελώς κρυμμένους, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, είκοσι (20) αλλοδαπούς, στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.

 

Στις 06.15 της Κυριακής, στο ίδιο λιμάνι συνελήφθη 49χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος με επικαθήμενο, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι μετέφερε, επιμελώς κρυμμένους, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, τριάντα επτά (37) αλλοδαπούς, στερούμενους ταξιδιωτικών εγγράφων, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.

 

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, η οποία διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω φορτηγά οχήματα.

 

Το ετήσιο μνημόσυνο του αδικοχαμένου λιμενικού Σωτήρη Τατσάκη

 

Το ετήσιο μνημόσυνο του αδικοχαμένου λιμενικού Σωτήρη Τατσάκη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος την 06/12/2009, τελέστηκε χθες Κυριακή το πρωί στο χωριό του εκλιπόντος Φασκομηλιά όπου παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Χριστόπουλος Αθανάσιος, εκπροσωπώντας την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ο Β΄ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Σούλης Κωνσταντίνος εκπροσωπώντας την Στρατιωτική Ηγεσία του Λ.Σ. καθώς και εκπρόσωποι της αρχών του τόπου,

 

Στη συνέχεια ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αδικοχαμένου λιμενικού στον χώρο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, παρουσία όλων των αρχών και των φορέων, φίλων και συναδέλφων όπως και της οικογένειας του. Ακολούθως, ο κ. Γ.Γ. ΑΝ. περευρέθηκε σε σύσκεψη με θεσμικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες της περιοχής, στο χώρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

 

 

 

 

Οι ειδήσεις στην Ήπειρο σήμερα

2010-11-26 11:25:22

 

 

Στα Ιωάννινα ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

 

Επίσκεψη στα Ιωάννινα πραγματοποιεί την Παρασκευή 26/11/10 ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

 

Το πρωί, θα προεδρεύσει σε συνάντηση εργασίας με θέμα: «Πορεία υλοποίησης και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ» που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου από 10.30-13.30, παρουσία του Υφυπουργού, Παναγιώτη Ρήγα και της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Στη συνάντηση έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι βουλευτές της Ηπείρου, ο αιρετός Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης και οι Δήμαρχοι των Καλλικρατικών δήμων.

 

Το απόγευμα, 19.00-20.30, ο Υπουργός, θα παραστεί και θα μιλήσει στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στο ξενοδοχείο Grand Serai στα Ιωάννινα.

 

Δεκατρείς νέες επενδύσεις στον Αναπτυξιακό

 

Δεκατρείς επενδυτικές προτάσεις συνολικού ύψους 10.182.550 €, εγκρίθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, με την προεδρία της Γενικής Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα στα γραφεία της Περιφέρειας. Οι επενδύσεις που εντάχθηκαν αφορούν στη μεταποίηση, στον τουρισμό, στην πτηνοτροφία και στη γεωργία και χωροθετούνται 10 στο Νομό Ιωαννίνων, 2 στη Θεσπρωτία και 1 στο Νομό Άρτας.

 

 

 

Η πρόταση της Πρυτανείας για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

 

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δημοσιοποίησε την πρότασή της για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Διατηρεί τη διαφωνία της για τις προτάσεις που κάνει η κυβέρνηση και θέτει τις δικές της προτάσεις. Μεταξύ άλλων το κείμενο αναφέρει τα εξής: «Στη διαδικασία διαβούλευσης με την υποβολή προτάσεων σύμφωνα με την απόφαση της 65ης Συνόδου των Πρυτάνεων στο Ρέθυμνο και την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, υποβάλλουμε προς την πανεπιστημιακή κοινότητα το παρακάτω σχέδιο προτάσεων, κωδικοποιώντας ορισμένες προτάσεις που έχουν υποβληθεί στην Πρυτανεία μαζί με άλλες που έχουν διαμορφωθεί στον ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο. Το σχέδιο αυτό θεωρούμε ότι περιλαμβάνει προτάσεις και κατευθύνσεις για γόνιμο διάλογο και προβληματισμό.

 

Πεποίθησή μας είναι ότι η εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία που υλοποιείται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και ως εκ τούτου επιβάλλεται ένας νέος και λιτός νόμος που θα επανακαθορίζει το θεσμικό πλαίσιο και θα αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν αναδειχθεί κατά τα τελευταία χρόνια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως προκύπτουν από το κείμενο προς διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, παρουσιάζουν, καταρχήν, μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το έργο που επιτελείται στα ελληνικά πανεπιστήμια, δε διορθώνουν τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες και ούτε συντελούν στη βελτίωση του παρεχόμενου επιπέδου σπουδών και της ερευνητικής διαδικασίας. Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θεωρεί ότι τα ΑΕΙ έχουν ανάγκη από ένα ουσιαστικό και λιτό Νόμο- Πλαίσιο που θα εξασφαλίζει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για την αποτελεσματική λειτουργία των ελληνικών Πανεπιστημίων. Ένας νέος Νόμος απαιτείται κατ’ ελάχιστον να εμβαθύνει τη θεμελιακή συνθήκη της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην εκπαίδευση και την έρευνα, να προτείνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, να διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα τους και να αναγνωρίζει την ανώτατη και δωρεάν παιδεία ως δημόσιο αγαθό.»

 

Συναντήσεις Φ. Φίλιου στο υπουργείο περιβάλοντος για θέματα του λεκανοπεδίου

 

Η πορεία του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της Παμβώτιδας και το σχέδιο Δροσιάς- Πεντέλης, αποτέλεσαν τα βασικά αντικείμενα της συνάντησης που είχε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη.

 

Της συνάντησης αυτής είχε προηγηθεί σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανδρέα Ανδρεόπουλο και με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, όπου εξετάστηκαν και τα τρία θέματα.

 

Ο κ. Φίλιος επεσήμανε ότι είναι μείζονος σημασίας για το νέο δήμο Ιωαννιτών και την ευρύτερη περιοχή η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού και η λειτουργία του Οργανισμού και τόνισε ότι πρέπει να κλείσουν άμεσα οι εκκρεμότητες τόσο με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης, όσο και με το Σχέδιο της Δροσιάς.

 

Ο κ. Φίλιος, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις συναντήσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι μπήκαν οι βάσεις για μία συνεχή συνεργασία προκειμένου να δοθούν λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα της περιοχής.

 

Στα πλαίσια των επαφών του ο νέος Δήμαρχος Ιωαννίνων συναντήθηκε με στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης όπου συζήτησε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου, αλλά και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επιδιώκοντας επαναδιαπραγμάτευση των δανείων της ΔΕΥΑΙ, καθώς η επιχείρηση θα κληθεί άμεσα να εκτελέσει μεγάλα έργα και θα πρέπει να έχει διασφαλίσει την ταμειακή της ρευστότητα.

 

Την προσεχή Δευτέρα η συνεδρίαση για το ΧΥΤΥ

 

Την προσεχή Δευτέρα συνεδριάζει εκ νέου, η Επιτροπή Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης για τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας των Αστικών Στερεών Αποβλήτων(ΑΣΑ) και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων(ΧΥΤΥ).Το ερώτημα που αναμένεται να τεθεί είναι αν θα επιλεγεί λύση που θα περιλαμβάνει και τους υπάρχοντες ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι και στη Βλαχέρνα ή νέα περιοχή για ΑΣΑ και ΧΥΤΥ. Ουσιαστικά πρόκειται για δυο λύσεις, όπως είχε τονιστεί και στην τελευταία συνεδρίαση, στην οποία οι μελετητές παρουσίασαν τα δεδομένα για τα κριτήρια επιλογής και αποκλεισμού και ότι άλλο απαιτείται για να φτάσει σε αποτέλεσμα η διαδικασία. Η μία λύση περιέχει τους δυο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και Βλαχέρνας και η άλλη αφορά νέο ΧΥΤΥ και εργοστάσιο ΑΣΑ σε κοντινή απόσταση. Ανάλογα με το ποια λύση θα επιλεγεί θα εξαρτηθεί και η διαδικασία χωροθέτησης. Πάντως όποια κατεύθυνση και να δοθεί, πριν την επιλογή θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, όπως έχει ανακοινωθεί από την αρμόδια επιτροπή.

 

 

 

 

 

 

 

Την Παρασκευή η Ορκωμοσία των αποφοίτων της ΣΘΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών αποφοίτων της Σχολής Θετικών Επιστημών, στην Αίθουσα Τελετών ‘Γεώργιος Μυλωνάς’ (πάνω από το φοιτητικό εστιατόριο) σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

10.00 Τμήμα Μαθηματικών

 

11.00 Τμήμα Χημείας

 

12.00 Τμήμα Φυσικής και Τμήμα Πληροφορικής

 

 

 

Συνεχίζει τις κινητοποιήσει η ΠΝΟ

 

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών της μέχρι τις 06.00 π.μ. της Κυριακής αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ στη σημερινή συνεδρίασή της. Σημειώνεται ότι η απεργία των ναυτικών ξεκίνησε ως 24ωρη την περασμένη Τρίτη, παρατάθηκε για ένα ακόμη 48ωρο και επρόκειτο να λήξει στις 6 το πρωί της Παρασκευής. Η απεργία αφορά τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και συγκεκριμένα τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά-οχηματαγωγά, τα μεσογειακά φορτηγά και τα ακτοπλοϊκά φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας

 

 

 

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

 

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων εξέδωσε χθες βράδυ η ΕΜΥ, καθώς σήμερα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς στη Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 8 με 9 μποφόρ. Τα φαινόμενα το Σάββατο σταδιακά θα εξασθενήσουν.

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις από την Ήπειρο

2010-11-25 13:55:17

 

Τα πρώτα χιόνια στο Νομό Ιωαννίνων

 

Τα πρώτα χιόνια είδαν από χθες το πρωί ορεινά χωριά του Νομού Ιωαννίνων όπως η Μηλιά, η Αετομηλίτσα, η Φούρκα και η Βασιλίτσι, τόσο στις κορυφές των βουνών, όσο και μέσα στα χωριά. Μάλιστα στη Μηλιά Μετσόβου, το χιόνι έφτασε τους 15 πόντους και νωρίς το πρωί επικρατούσαν θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούσαν τους 2 βαθμούς Κελσίου.

 

Όμως, οι έντονες βροχοπτώσεις της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη προκάλεσαν αρκετά προβλήματα και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού Ιωαννίνων όπου υπήρξαν καταπτώσεις.

 

Οι σημαντικότερες κατολισθήσεις σημειώθηκαν στον Αμάραντο Κόνιτσας, αλλά και στα Κτίσματα. Στον Αμάραντο διεκόπη και η κυκλοφορία, η οποία όμως αποκαταστάθηκε μετά από μικρό χρονικό διάστημα, ενώ κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου.

 

Στην Αθήνα Καχριμάνης και Φίλιος

 

Στην εκδήλωση που οργάνωσε σήμερα σε ξενοδοχείο των Αθηνών το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αντικείμενο την εφαρμογή του “Καλλικράτη” και με τη συμμετοχή των νεοεκλεγέντων Περιφερειαρχών και Δημάρχων παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Φιλ. Φίλιος.

 

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Α. Παπανδρέου και ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ιωάννης Ραγκούσης.

 

Η συγχώνευση Olympic Air – Aegean στη βουλή

 

Το θέμα της συγχώνευσης της Olympic Air με την Aegean Airlines και των επιπτώσεών που θα έχει συζητήθηκε χθες στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή του: “Από τον αερολιμένα των Ιωαννίνων, το μοναδικό στην Ήπειρο, μετακινούνται καθημερινά προς την Αθήνα εκατοντάδες Ηπειρώτες. Την αεροπορική σύνδεση εξυπηρετούσαν μέχρι πρόσφατα δύο εταιρείες: η Οlympic Αir και η Aegean.

 

Από τις 13 Σεπτεμβρίου 2010, η Aegean διέκοψε τη μοναδική πτήση της από Αθήνα προς τα Ιωάννινα, με αποτέλεσμα ολόκληρη η Ήπειρος να εξυπηρετείται πλέον μόνο με τις πτήσεις της Olympic Air, του μοναδικού αερομεταφορέα που απέμεινε στην γραμμή, ενώ είχαν προηγηθεί περικοπές πτήσεων και από τις 2 εταιρείες τους προηγούμενους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες έχουν προχωρήσει σε συντονισμό πριν καν εγκριθεί η συγχώνευσή τους, δηλαδή σε μια περίοδο που είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν ανεξάρτητα και ανταγωνιστικά, χωρίς περιορισμούς.

 

Χωρίς να παραγνωρίζεται η δύσκολη οικονομική συγκυρία, επισημαίνω ότι η απουσία επιλογής θέτει τους Ηπειρώτες υπό την ομηρία της νέας εταιρείας, η οποία θα μπορεί πλέον να αυξάνει κατά το δοκούν και την τιμή των εισιτηρίων. Ο παριστάμενος Υφυπουργός Μεταφορών κ. Βούγιας ανέφερε, εκ μέρους του Υπουργείου, ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία όπως επισήμανε το Υπουργείο έχει αποστείλει όλα τα σχετικά στοιχεία και αναμένει την απόφασή της εντός των προσεχών μηνών”.

 

Το μέλλον των ΔΕΥΑ σε περιφερειακή σύσκεψη

 

Η οικονομική κρίση , το μέλλον των ΔΕΥΑ καθώς και οι μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις θα συζητηθεί σε περιφερειακή σύσκεψη εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Βορειοδυτικης Ελλάδος η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου και ώρα 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της Πρέβεζας.Στην Περιφερειακή συσκεψη τα θέματα θα εισηγηθεί ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμης Μπαλασόπουλος ενώ θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι από 11 ΔΕΥΑ της Βορειοδυτικής Ελλάδος.Τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι κρίσιμα για το μέλλον των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και το σωματείο των εργαζομένων εκτιμά ότι θα προκύψουν σημαντικές διαπιστώσεις και συμπεράσματα δεδομένης και της εφαρμογής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Την Παρασκευή η Ορκωμοσία των αποφοίτων της ΣΘΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών αποφοίτων της Σχολής Θετικών Επιστημών, στην Αίθουσα Τελετών ‘Γεώργιος Μυλωνάς’ (πάνω από το φοιτητικό εστιατόριο) σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

10.00 Τμήμα Μαθηματικών

 

11.00 Τμήμα Χημείας

 

12.00 Τμήμα Φυσικής και Τμήμα Πληροφορικής

 

Τον σκιτσογράφο Αλή Ντίνο Μπέη θα τιμήσει ο Δήμος Πρέβεζας

 

Τον σκιτσογράφο Αλή Ντίνο Μπέη (1890-1938) θα τιμήσει ο Δήμος Πρέβεζας, διοργανώνοντας εκδήλωση το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης. Αφορμή για την εκδήλωση, η απόφαση της κόρης του αείμνηστου Αλή Ντίνο, κ. Σαφέτ Ντίνο Μαυρομάτη να δωρίσει στο Δήμο 8 σκίτσα του πατέρα της στα οποία αποτυπώνονται χαρακτήρες Πρεβεζάνων της εποχής του Μεσοπολέμου, καθώς και μια φωτογραφία των σκιτσογράφων της ίδιας περιόδου. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χαιρετισμό από τον Πρόεδρο των Ελλήνων σκιτσογράφων και ενεργό σκιτσογράφο Ηλία και τους σκιτσογράφους Γιάννη Καλαϊτζή και Soloup καθώς και ομιλία από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαρίνα Βρέλλη. Ο Αλή Ντίνο ήταν μουσουλμάνος αλβανικής καταγωγής ο οποίος έζησε στην Πρέβεζα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Σορβόνη, υπήρξε γελοιογράφος στην « Πρωία», «Σατανάς», «Φλιτ», ενώ εξελέγη και δύο φορές Βουλευτής Πρέβεζας με το κόμμα του Παπαναστασίου.

 

Τα έργα του σκιτσογράφου θα εκτεθούν σε ξεχωριστό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πρέβεζας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης που υλοποιεί ο Δήμος.

 

Ετήσια έκθεση της Φλόγας στην Ηγουμενίτσα

 

Στην ετήσια έκθεση χειροτεχνημάτων Ηγουμενίτσας, 28 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Ηγουμενίτσας, με κάθε αγορά σας συμβάλλετε και εσείς στη λειτουργία του “Σπιτιού των παιδιών της Φλόγας” που βρίσκεται στην Αθήνα όπου φιλοξενούνται οικογένειες από όλη την Ελλάδα για όσο διάστημα τα παιδιά τους υποβάλλονται σε θεραπεία στα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας.

 

Στην έκθεση εκτός από τα κεντήματα μπορείτε να βρείτε και πολλά άλλα είδη, όπως τοπικά προϊόντα που προσφέρονται από φορείς και ιδιώτες, καθώς και χειροποίητα δώρα που με αγάπη περισσή κατασκευάζουν μαθητές σχολείων και ευαισθητοποιημένοι φίλοι της φλόγας.

 

Γιορτή για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας

 

Γιορτή για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Στη γιορτή, που συνδιοργανώνεται από τον Σύλλογο Κυπρίων Ηπείρου, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και το Δήμο Ιωαννιτών, θα μιλήσουν ο καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου Γιώργος Παπαδόπουλος με θέμα «Η περίοδος της Αγγλοκρατίας στην Κύπρο» και ο Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Μάριος Ευριβιάδης με θέμα «Κυπριακή Δημοκρατία 1960-2010».

 

Θα ακολουθήσει συναυλία αφιερωμένη στους αγώνες του Ελληνισμού με την Αντιγόνη Κατσούρη και την ορχήστρα της.

 

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Στέφανος Ντόβας.

 

Νεαροί οι δράστες των κλοπών σε κυλικεία

 

Νεαροί, μεταξύ αυτών και ανήλικοι, είχαν φτιάξει ομάδα κι έκλεβαν τα κυλικεία των σχολείων στα Ιωάννινα. Συνελήφθησαν όταν επιχείρησαν να κλέψουν και τρία μηχανάκια. Σύμφωνα με το Αστυνομικό δελτίο στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων συνέλαβαν έξι ημεδαπούς, εκ των οποίων οι τρεις ανήλικοι, ενώ αναζητείται ακόμα ένας ημεδαπός, γιατί όπως προέκυψε από την προανάκριση νυκτερινές ώρες της 22/23 Νοεμβρίου στην περιοχή των Ιωαννίνων αφαίρεσαν από κοινού τρία δίκυκλα μοτοποδήλατα.

 

Επιπλέον από την προανάκριση προέκυψε ότι πέντε από τους ανωτέρω δράστες μαζί με δύο ακόμα ημεδαπούς, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, κατά το χρονικό διάστημα από 18-11-2010 έως 21-11-2010 διέπραξαν πέντε διαρρήξεις – κλοπές σε σχολεία των Ιωαννίνων, προκαλώντας υλικές ζημιές και αφαιρώντας χρηματικά ποσά και τρόφιμα από τα κυλικεία αυτών.

 

Οι δράστες με την σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Ιωαννίνων, ενώ τα μοτοποδήλατα κατασχέθηκαν από την Υ.Α. Ιωαννίνων προκειμένου αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους.

 

Συνελήφθησαν παριστάνοντας τους απόστρατους αστυνομικούς

 

Προσποιούμενοι εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Αποστράτων Ελληνικής Αστυνομίας δύο άνδρες στην Άρτα προσπάθησαν να πουλήσουν ημερολόγια τα οποία παρουσίαζαν ότι είχαν εκδοθεί από τον σύλλογο.

 

Οι δύο άνδρες, ελληνικής καταγωγής, έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς του τμήματος ασφάλειας Άρτας οι οποίοι και τους συνέλαβαν.

 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Άρτας, ενώ τα πλαστά ημερολόγια κατασχέθηκαν από το Τ.Α Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις από την Ήπειρο

2010-11-24 16:47:42

 

Στα Γιάννενα ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης

 

Επίσκεψη στα Ιωάννινα πραγματοποίησε χθες ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης όπου είχε σύσκεψη με τους επιτελείς της υπηρεσίας στην Ήπειρο.

 

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους,ανέφερε πως η στοχευμένη και επώνυμη φοροδιαφυγή ετών, καθώς επίσης και ο επικεντρωμένος έλεγχος σε εξειδικευμένες περιπτώσεις που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ελέγχου εδώ και πολλά χρόνια, θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Ηπείρου το επόμενο διάστημα.

 

Αναφέρθηκε επίσης σε θέματα που απασχολούν την τοπική ειδησεογραφία, όπως οι προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία και η συμμετοχή γιατρών του ΠΠΓΝΙ σε κύκλωμα προμηθειών, στη ζημία πολλών εκ. ευρώ στο νοσοκομείο της Άρτας, που βρίσκονται υπό έρευνα, στη σύμπραξη της υπηρεσίας στον έλεγχο στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, καθώς και σε επικείμενους έλεγχους σε μαρίνες για πολυτελή σκάφη και σε κατοικίες όπου υπάρχουν πισίνες.

 

Ο κ. Καπελέρης συναντήθηκε με τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου και του Οικονομικού Επιμελητηρίου και στις δηλώσεις του επισήμανε πως υπάρχει πρόβλημα με την αδυναμία των επιχειρήσεων να αποδώσουν το ΦΠΑ.

 

Β. Αργύρης: Αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος

 

Την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για την παράταξή του, στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, έκανε ο υποψήφιος περιφερειάρχης με το συνδυασμό Ήπειρος – Τόπος να ζείς Ευάγγελος Αργύρης. Ο κ. Αργύρης επεσήμανε πως ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για το μη νικηφόρο αποτέλεσμα, και σημείωσε ότι εξαρχής γνώριζε τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες θα γινόταν ο προεκλογικός αγώνας. Η εκλογική βάση, τόνισε, ιδιαίτερα τη δεύτερη Κυριακή, είναι τόσο χαμηλή (μόλις το 46% των πολιτών πήγε στις κάλπες ) που δεν επιτρέπει θριαμβολογίες αλλά επιβάλει σκεπτικισμό. Δήλωσε παρών και για το επόμενο διάστημα από τη θέση της αντιπολίτευσης και παρουσίασε τα βασικά σημεία προγραμματισμού και οργάνωσης της παράταξης του. Πρότεινε δε στην πλειοψηφούσα παράταξη, εντός του Δεκεμβρίου να συγκληθεί άτυπη συνεδρίαση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

 

 

Πανηπειρωτική σύσκεψη του Αύριο για την Ήπειρο

 

Η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» διοργανώνει πανηπειρωτική σύσκεψη στελεχών και φίλων της παράταξης με στόχους την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση της παράταξης. Η σύσκεψη θα γίνει στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας την ερχόμενη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα.

 

 

 

Εκπονείται το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής της Ηπείρου

 

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στις 18 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Επιτροπής που έχει συσταθεί για την εκπόνηση του Σχεδίου Διαχείρισης των λεκανών απορροής της Ηπείρου στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου με τη συμμετοχή των Διευθύνσεων Υδάτων των Περιφερειών. Στη σύσκεψη- όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωσή του υπουργείου- έγινε μια συνοπτική ενημέρωση των εκπροσώπων των Διευθύνσεων Υδάτων για το αντικείμενο των υπό εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων και ζητήθηκε να παράσχουν στον ανάδοχο ότου έργου λα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και αφορούν στην περιοχή της μελέτης (μετρήσεις, μελέτες που έχουν εκπονηθεί από διάφορους φορείς, χαρακτηριστικά υφισταμένων έργων και προγραμματιζόμενα έργα).

 

Ζητήθηκε ακόμη από τις κατά τόπους διευθύνσεις υδάτων να επισημάνουν τα σημαντικά θέματα που κατά την άποψή τους πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης στο πλαίσιο της κατάρτισης των Σχεδίων Διαχείρισης και τέλος να συμμετάσχουν ενεργά ήδη από τα αρχικά στάδια κατάρτισής τους στην ενημέρωση των εμπλεκομένων, εν όψει και της προγραμματισμένης διαβούλευσης.

 

Μετά την ολοκλήρωσή τους τα Προσχέδια Διαχείρισης θα τεθούν σε εξαμηνιαία δομημένη διαβούλευση προκειμένου τα οριστικά Σχέδια, χωρίς να παραβιάζουν τις απαιτήσεις της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά, να έχουν κατακτήσει την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Για το σκοπό αυτό πρόκειται να γίνουν συναντήσεις και με εκπροσώπους άλλων Υπηρεσιών, Φορέων και Οργανώσεων που σχετίζονται με το θέμα της προστασίας και διαχείρισης των υδατικών πόρων. Στα Γιάννενα τα στελέχη της Επιτροπής αναμένεται να έλθουν μέσα στον Δεκέμβριο.

 

 

 

«Γυναίκα στην Επιστήμη» η Λέκτορας του Παν/μιου Ιωαννίνων Δρα Γεωργία Σαλαντή

 

Στη Γεννάδειο Σχολή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων 2010 L’ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Το πρόγραμμα «Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2006, στηρίζει τις γυναίκες επιστήμονες όχι μόνο ηθικά αλλά και οικονομικά για τη συνέχιση της ερευνητικής τους δραστηριότητας.

 

Τους βραβευθέντες τίμησαν με την παρουσία τους η Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Φώφη Γεννηματά, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος απένειμε το ένα εκ των τριών βραβείων στη Δρα Γεωργία Σαλαντή, Λέκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Η έρευνα της Δρ. Γ. Σαλαντή αφορά στην ανάπτυξη πρωτοποριακών στατιστικών μοντέλων για τη σύνθεση πληροφορίας από ιατρικά πειράματα και στη μεθοδολογία σύγκρισης, αξιολόγησης και ιεράρχησης της αποτελεσματικότητας των ιατρικών παρεμβάσεων. Η πρόσφατη ερευνητική δραστηριότητά της σε μοντέλα μετά-ανάλυσης για τη σύγκριση της αποτελεσματικότητας πολλαπλών φαρμακευτικών αγωγών χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ημερίδα με θέμα «Προοπτικές Ανάπτυξης των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

 

Ημερίδα-τηλεοπτική εκπομπή με θέμα: “Προοπτικές Ανάπτυξης των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης” διοργανώνει η Περιφέρεια της Ηπείρου και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα στα Ιωάννινα την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου. Στην ημερίδα πρόκειται να συμμετέχουν ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας, οι ευρωβουλευτές Σπύρος Δανέλλης (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Παπανικολάου (ΝΔ), Χαράλαμπος Αγγουράκης (ΚΚΕ), Μιχάλης Τρεμόπουλος(Οικολόγοι-Πράσινοι) και η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα.

 

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

 

– η νέα μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που πρόκειται να ισχύσει μετά το 2013,

 

– η Αγροτική Ανάπτυξη στην Ελλάδα,

 

– Περιβαλλοντικά θέματα,

 

– Υποδομές και Μεταφορές

 

– οι επιπτώσεις των Κλιματικών αλλαγών,

 

– η Περιφερειακή Ανάπτυξη καθώς και

 

– οι αλλαγές που επιφέρει η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

 

Στη βουλή το θέμα των διοδίων στην Εγνατία

 

Το θέμα των διοδίων της Εγνατίας οδού, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Μεταξύ άλλων στην ερώτησή του αναφέρει:

 

Για άλλη μία φορά οι αλλεπάλληλες και αντικρουόμενες απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και των στελεχών της «Εγνατία οδός ΑΕ» δημιουργούν σύγχυση και αβεβαιότητα για τους σταθμούς διοδίων που πρόκειται να λειτουργήσουν κατά μήκος της Εγνατίας οδού.

 

Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

 

1.Εάν θα λειτουργήσουν τελικά διόδια στην Εγνατία οδό;

 

2.Εάν ναι, από πότε θα λειτουργήσουν, σε ποια σημεία, με ποια κριτήρια ελήφθησαν οι αποφάσεις χωροθέτησης των διοδίων και ποιο θα είναι το αντίτιμο που θα καταβάλουν οι διερχόμενοι;

 

Την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση

 

Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης θα πραγματοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ανοικτή Εκδήλωση με θέμα: «Προτάσεις και συζήτηση για τα προβλήματα του Πανεπιστημίου, στα πλαίσια του κειμένου διαβούλευσης του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τα θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

 

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την περιβαλλοντική εκπαίδευση στα Γιάννινα

 

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Εκπαιδευτικών για την περιβαλλοντική εκπαίδευση διοργανώνεται στα Γιάννινα από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου. Το Συνέδριο έχει τον τίτλο «Το σταυροδρόμι της εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη» και η επίσημη έναρξή του θα γίνει στις 5:30 το απόγευμα της Παρασκευής.

 

Το συνέδριο θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο σε τρεις παράλληλες συνεδρίες, ενώ έχουν προγραμματιστεί και άλλες δραστηριότητες, όπως περιβαλλοντικές διαδρομές, εργαστήρια, στρογγυλό τραπέζι κ.λ.π.

 

Στόχος του Συνεδρίου είναι να διερευνηθεί και να αναδειχθεί ο πολύπλευρος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η περιβαλλοντική εκπαίδευση στην εκπαίδευση για την αειφορία στο νέο τοπικό, εθνικό, αλλά και παγκόσμιο πλαίσιο, και στην προώθηση μέσω αυτής των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης της χώρας μας.

 

Επίσης στόχος είναι η ανάδειξη του ρόλου της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη διατήρηση των φυσικών πόρων, στην επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην εξάλειψη της φτώχειας και στη διασφάλιση της ευημερίας για τις παρούσες και μελλοντικές γενιές στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

 

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

 

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος θα απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕΕΚΠΕ) με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Το Σταυροδρόμι της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη». Στο ίδιο συνέδριο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος θα είναι ομιλητής την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, στις 11:30 σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα :”Τοπικές κοινωνίες και Αειφόρο Σχολείο”.

 

Συνεχίζει την απεργία η ΠΝΟ

 

Τη συνέχιση της απεργίας και για το επόμενο 48ωρο, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) σε έκτακτη συνεδρίασή της. Χθες τα πλοία της ακτοπλοΐας παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια εξαιτίας της 24ωρης απεργίας της Ομοσπονδίας.

 

Τέσσερις μετανάστες νεκροί σε παρατημένη νταλίκα

 

Τέσσερις λαθρομετανάστες βρέθηκαν νεκροί χθες το μεσημέρι μέσα στο επικαθήμενο τμήμα νταλίκας, το οποίο ήταν παρατημένο χωρίς τον τράκτορα στην περιοχή της Αμφιλοχίας. Αστυνομικοί έκαναν έλεγχο στη ρυμούλκα, λόγω της στάθμευσής της και βρέθηκαν απέναντι στο τραγικό γεγονός. Οι τέσσερις νεκροί βρέθηκαν μέσα σε ένα ξύλινο κιβώτιο. Η ρυμούλκα έχει ιταλικές πινακίδες κυκλοφορίας και εκτιμάται ότι είχε προορισμό την Πάτρα για να μπει σε πλοίο για την Ιταλία. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για θάνατο από ασφυξία.