Κάτσινος: Το Καρβουνάρι δεν είναι ιδιοκτησία κανενός…

katsinos2

katsinos2Σε ευθεία αντιπαράθεση με τον ΦΟΔΣΑ του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου και τους Δήμους που εξυπηρετεί, ειδικά τον Δήμο Σουλίου, έρχεται πλέον ο Δήμος Ηγουμενίτσας. Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κλείσει τον ΧΥΤΑ Κορύτιανης και την άρνηση της Διοίκησης του Φορέα να δεχθεί τα απορρίμματα Ηγουμενίτσας και Φιλιατών στο Καρβουνάρι, ο Δήμαρχος Γιώργος Κάτσινος ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Με σημερινή του ανακοίνωση υποστηρίζει ότι ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου δεν είναι ιδιοκτησίας κανενός, όμως η πραγματικότητα είναι ότι ο ΧΥΤΑ εντάσσεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό και έχει κατασκευαστεί για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης περιοχής. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Ο ισχύων  Περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην  Ήπειρο προβλέπει τέσσερις ΧΥΤΑ (Ελληνικό, Βλαχέρνα, Καρβουνάρι, Κορύτιανη).

Ο ΧΥΤΑ Κορύτιανης κατασκευάστηκε για να δεχθεί απορρίμματα από τον πρώην Δήμο Ηγουμενίτσας (όχι Καποδιστριακό), την Κοινότητα Παραποτάμου και Κορύτιανης.

Ωστόσο λειτούργησε με τελείως διαφορετικά δεδομένα, δεχόμενος τα απορρίμματα από τους Καποδιστριακούς Δήμους Ηγουμενίτσας, Παραποτάμου, Φιλιατών και Σαγιάδας κατ΄αρχήν και τους Καλλικρατικούς Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών στη συνέχεια.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να κορεστεί πολύ σύντομα και είναι προφανές και αυτονόητο ότι ο όγκος αυτών των απορριμμάτων θα πρέπει να μεταφερθεί πλέον σε έναν από τους άλλους τρεις ΧΥΤΑ.

Ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου κατασκευάστηκε σαν Διανομαρχιακός, δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και είναι λογικό ότι θα πρέπει εκεί να δοθεί η λύση.

Η Δημοτική Αρχή δεν υπέκυψε σε εκβιασμούς της εταιρείας που λειτουργεί το ΧΥΤΑ Κορύτιανης, που όλως αιφνίδια ειδοποίησε ότι σε 12 ώρες κλείνει ο ΧΥΤΑ, φέρνοντας το Δήμο προ τετελεσμένου γεγονότος.

Φυσικό επακόλουθο όλων αυτών ήταν να αιτηθεί την εναπόθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, εξ’ ου και το έκτακτο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καλούμε τους Δήμους Σουλίου, Πάργας και Πρέβεζας που διοικούν τον ΦΟΔΣΑ Καρβουναρίου να λειτουργήσουν υπεύθυνα και να αποδεχθούν τα αυτονόητα, γιατί σήμερα ειδικά η διαδημοτική συνεργασία και η Περιφερειακή συνείδηση είναι όροι απαραίτητοι για να επιβιώσουν οι ΟΤΑ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηγουμενίτσας.”