Κατάληψη στη ΔΩΔΩΝΗ – Ξεκαθάρισμα τώρα ζητούν οι παραγωγοί

dodoni

Χωρίς απαντήσεις που να ικανοποιούν τους κτηνοτρόφους, έληξε την Τετάρτη  το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. Έτσι οι κινητοποίηση των παραγωγών συνεχίζεται στο κτίριο της Διοίκησης, ενώ έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο για την Παρασκευή στις 11:00 π.μ. με χώρο συγκέντρωσης την Αγροτική Τράπεζα.

Η κατάληψη

Η κατάληψη στα κτίρια της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα όταν η γαλακτοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δοθεί αύξηση στις τιμές του γάλακτος.

Εμπαιγμό σε βάρος του κτηνοτροφικού κόσμου θεωρεί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων την απόφαση της διορισμένης από την ΑΤΕ Διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» να μην δοθεί καμία αύξηση στις τιμές του γάλακτος, ενώ καλεί την Διοίκηση της ΑΤΕ να επανεξετάσει την θέση της.
Το Δ.Σ. συνεδρίασε την προηγούμενη Δευτέρα, ενώ κτηνοτρόφοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εργοστάσιο περιμένοντας την απόφαση. Όταν αυτή έγινε γνωστή και δεν περιελάμβανε καμία αύξηση στις τιμές, οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων και δεν επέτρεπαν να βγει το Δ.Σ. εάν δεν άλλαζε την απόφασή του.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι στη γενική συνέλευση προ ημερών, ο Πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας Δημ. Παλαιοθόδωρος εμφανίστηκε  θετικός στο αίτημα των παραγωγών για αυξημένες τιμές.
Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων ζήτησαν να ισχύσουν οι τιμές εκκαθάρισης της προηγούμενης γαλακτοκομικής περιόδου ως τιμές εκκίνηση της τρέχουσας, πρόταση όμως που δεν έγινε αποδεκτή.

Έκτοτε τα γραφεία της Διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας βρίσκονται υπό κατάληψη ενώ το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά με κύριο αίτημα των παραγωγών την άμεση απομάκρυνση της διορισμένης από την ΑΤΕ Διοίκησης αλλά και το ξεκαθάρισμα ως προς το ιδιοκτησιακό και την απεμπλοκή της μεγαλομετόχου ΑΤΕ.

Το Σάββατο κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των Δημάρχων της Ηπείρου με θέμα τη γαλακτοβιομηχανία, τα ΜΑΤ προσπάθησαν να προχωρήσουν σε διάλυση της κατάληψης κάνοντας και προσαγωγές των παραγωγών που βρίσκονταν στο χώρο, που όμως αφέθησαν ελεύθεροι.

Από τότε η κατάληψη συνεχίζεται με τους παραγωγούς να έχουν καταλάβει τις εισόδους έξω από τα γραφεία και εταιρεία security από μέσα!

Οι εργαζόμενοι

Υπέρ του αιτήματος απομάκρυνσης της διοίκησης (πλην των μελών που προέρχονται από τις Ενώσεις) τάχθηκαν και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία. Με καταγγελίες για λανθασμένες επιλογές, κακές σχέσεις με τους μετόχους, τους παραγωγούς και τους ίδιους, αλλά και για σπατάλη χρημάτων, υπέρ της απομάκρυνσης των διορισμένων από τη ΑΤΕ μελών της διοίκησης, τάχθηκε και το Σωματείο Εργαζομένων στη «Δωδώνη». Μετά από γενική συνέλευση ο πρόεδρος του Σωματείου Χρ. Γεωργίου αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την στάση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το μόνο προσόν που έχουν οι σημερινοί διοικούντες είναι οι σχέσεις τους με μέλη της κυβέρνησης. Για το ιδιοκτησιακό και οι εργαζόμενοι συντάσσονται με τις Ενώσεις και τους κτηνοτρόφους.

Η πρωτοβουλία των Δημάρχων

Σε τοπικό επίπεδο οι δήμαρχοι της Ηπείρου συναντήθηκαν το Σάββατο στα Γιάννινα για να τοποθετηθούν επί των εξελίξεων στην γαλακτοβιομηχανία και προχώρησαν στη συγκρότηση επιτροπής που θα κάνει επαφές με κυβερνητικά στελέχη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κεντρικός στόχος να μην ιδιωτικοποιηθεί η «Δωδώνη», αφού η Αγροτική Τράπεζα ανακοίνωσε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων ότι θα αποχωρήσει από την κερδοφόρα θυγατρική, σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας.

Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και οι κτηνοτρόφοι σε κοινό μέτωπο ζητούν να τηρηθεί το καταστατικό και να έχουν οι ίδιοι τον πρώτο λόγο εφόσον αποχωρήσει τελικά η τράπεζα.

Έτσι τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η συνάντηση της επιτροπής που ορίστηκε μετά τη Σύσκεψη των Δημάρχων, με τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα του ιδιοκτησιακού.