Κατατέθηκαν οι προτάσεις για την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού σχεδίου δράσης για την ισότητα

«Η ανάπτυξη μιας ρεαλιστικής κοινωνικής πολιτικής, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους ρόλους της σύγχρονης γυναίκας, αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς άξονες πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε όλοι», με τα λόγια αυτά η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα άνοιξε τις εργασίες της ανοιχτής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη με τη μορφή στρογγυλού τραπεζίου και είχε ως αντικείμενο την ανάπτυξη ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα.

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (16/5/11) στο Αμφιθέατρο, Ισόγειο Κτιρίου Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Περιοχή ΖΕΠ στο πλαίσιο του έργου WINNET 8 που χρηματοδοτείται από την Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG IV C.

Στην πρόσκληση των διοργανωτών, που ήταν  η  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και το Κέντρο Στήριξης της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Γυναικών – Εργάνη ανταποκρίθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Βλατής, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννης Παπαϊορδανίδης και ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής Θανάσης Κοσματόπουλος. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν η Περιφερειακή Σύμβουλος Βέτα Σπόντη, η υπεύθυνη για τον εθελοντισμό στο Δήμο Κοζάνης Ειρήνη  Κακουλίδου καθώς και μέλη γυναικείων συνεταιρισμών της Δυτικής Μακεδονίας που στο περιθώριο της εκδήλωσης παρέθεσαν μπουφέ με εδέσματα που παράγουν με ντόπια προϊόντα.

Στον χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης αφού καλωσόρισε την υπεύθυνη για τις δράσεις δημοσιότητας του προγράμματος Britt-Marie Torstensson και όλους τους συμμετέχοντες, ζήτησε τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να αντιμετωπισθεί συλλογικά και με μεθοδικό και αποτελεσματικό τρόπο η υφιστάμενη κατάσταση της γυναίκας στην αγορά εργασίας, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουν αλλά και την πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία.

«Η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, του νέου Επενδυτικού Νόμου αλλά και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, σε συνδυασμό με τις προοπτικές που διανοίγει ο “Καλλικράτης”, πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να προσφέρουν σε όλες τις γυναίκες ένα ευνοϊκό πεδίο δράσης, με σημαντικές εργασιακές και επενδυτικές ευκαιρίες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γεωργακοπούλου-Μπάστα για να καταλήξει, «καμιά παραγωγική δύναμη στη Δυτική Μακεδονία δεν θα πρέπει να πάει χαμένη».

 

ΤΟ ΕΡΓΟ WINNET8

 

H πρώην Περιφέρεια και νυν  Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και το Κέντρο Εργάνη είναι εταίροι και εκπροσωπούν την Ελλάδα στο έργο WINNET 8 που χρηματοδοτείται από την Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG IV C. Το έργο έχει σαν στόχο την βελτίωση της θέσης της γυναίκας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο αναγνωρίζοντάς την ως σημαντικό παράγοντα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Το έργο θα αξιοποιήσει την εμπειρία των Κέντρων Στήριξης Γυναικών (Women Resource Centers).

Κεντρικό εργαλείο εργασίας είναι η κατάρτιση «Περιφερειακών Σχεδίων Δράσης για την Ισότητα», που κάθε μία από τις εννέα συμμετέχουσες περιφέρειες θα καταρτίσει, και τα οποία θα βασιστούν σε καλές πρακτικές από την ίδια ή οποιαδήποτε άλλη από τις συμμετέχουσες περιφέρειες.

Για το λόγο αυτό, στην Δυτική Μακεδονία, ήδη μέχρι σήμερα, έγινε μια σειρά ενεργειών, όπως η σύσταση της Πολυσύνθετης Ομάδας Δράσης, η επικοινωνία με ομάδες γυναικών, η διενέργεια μιας έρευνας σε γυναίκες-κλειδιά της Περιφέρειας. Οι ενέργειες αυτές επέτρεψαν στους εταίρους να κάνουν μια αρχική καταγραφή των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη Δυτική Μακεδονία και προσέφεραν ιδέες για νέες δράσεις στήριξής τους.

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών ξεκινά μια ανοιχτή διαβούλευση κατά την οποία θα κατατεθούν οι απόψεις και προτάσεις όλων. Η διαβούλευση αυτή ξεκίνησε το Μάιο και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουνίου 2011. Θα ακολουθήσει η κατάρτιση  του Σχεδίου Δράσης για την προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών, το οποίο θα κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.