Κινητοποιήσεις για τις… κεραίες κινητής ”δολοφονίας”!

keraia

keraiaΚεραίες κινητής δολοφονίας  ……να απομακρυνθούν τώρα από τα σχολεία μας

….το 2001

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), στο ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμει με τίτλο «Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες Κινητής Τηλεφωνίας, Φεβρουάριος 2001», μεταξύ άλλων αναφέρει σχετικά: «Αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος το γεγονός ότι για προληπτικούς λόγους οι τιμές ακτινοβολίας πρέπει να κρατιούνται όσο γίνεται χαμηλότερες, ακόμα και εάν δεν έχει αποδειχθεί (μέχρι σήμερα) κάποιος κίνδυνος για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, σύμφωνα με το γνωστό ρητό η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Αυτή η θεμελιώδης αρχή βρίσκει εφαρμογή και στην κινητή τηλεφωνία, ακριβώς επειδή ακόμη γνωρίζουμε πολύ λίγα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της ακτινοβολίας μικρής εντάσεως. Προληπτικά λοιπόν καλό θα είναι να αποφεύγεται κάθε μη απαραίτητη επιβάρυνση με ακτινοβολία. Στους σταθμούς βάσης το δραστικότερο προληπτικό μέτρο είναι η τοποθέτησή τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από τα μέρη όπου παραμένουν άνθρωποι για μεγάλο χρονικό διάστημα…μακροπρόθεσμες επιδράσεις δεν μπορούν πάντως να αποκλεισθούν επί του παρόντος».

το 2011     Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ταξινομεί τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων ως πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Αυτό βασίζεται στον αυξημένο κίνδυνο για γλοίωμα, μια κακοήθη μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

…..ο νόμος    Ν. 3431 (3 Φεβρουαρίου 2006) «Περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 31, «Ρυθμίσεις σχετικά με την εγκατάσταση κεραιών», στην παρ.10 αναφέρει: «Σε περίπτωση εγκατάστασης  κεραίας σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών…»

Θέλουμε πάρκα στις γειτονιές μας και όχι δάση από κεραίες πάνω απ’ τα κεφάλια των παιδιών μας

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων των αστικών κέντρων. Ζούμε κάτω από ένα πυκνό δίκτυο κεραιών κινητής τηλεφωνίας που μας βομβαρδίζουν με υψηλής ακτινοβολίας ηλεκτρομαγνητικά κύματα, απειλώντας άμεσα την υγεία μας.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, με μόνο στόχο το κέρδος, τοποθετούν τις κεραίες τους δίπλα σε σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικές χαρές, κέντρο υγείας, χώρους άθλησης  και σπίτια, τις κρύβουν επιμελώς μεταμφιέζοντάς τις σε θερμοσίφωνες, φυτά, καμινάδες και, στις περισσότερες περιπτώσεις, χωρίς καν την τυπική άδεια από τις αρμόδιες αρχές. Όμως ακόμα και οι «νόμιμες» κεραίες (όσες έχουν δηλ. τις απαιτούμενες άδειες), είναι επικίνδυνες. Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι οι κεραίες ευθύνονται για την αύξηση κρουσμάτων πολλών μορφών καρκίνου και άλλων ασθενειών, που εμφανίζονται σε ανθρώπους που κατοικούν ή εργάζονται κοντά σε αυτές.

Oι κάτοικοι σε πάρα πολλές περιοχές(Πρέβεζα ,Νέος Κόσμος ,Δήμος Συκεών κλπ )οργανώθηκαν και διεκδίκησαν την απομάκρυνση των δολοφονικών κεραιών. Με μια σειρά από δράσεις (συλλογή υπογραφών, συνελεύσεις κατοίκων, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις κλπ.) κατάφεραν να τις ξηλώσουν και να τις απομακρύνουν.

    Εμείς, μετά και από τις συνεχείς προσπάθειες της Δ/νσης του σχολείου, προκειμένου να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, καλούμε κάθε αρμόδιο να αναλάβει την ευθύνη  και να τις απομακρύνει άμεσα .                   

Ζητάμε να ξηλωθούν άμεσα όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, όχι μόνο οι παράνομες (15 χρόνια πάνω απ τα κεφάλια μας )αλλά και όσες «νόμιμες» υπάρχουν σε μικρή απόσταση από σπίτια, σχολεία, χώρους εργασίας, άθλησης και ψυχαγωγίας, όλους δηλαδή τους χώρους όπου τα παιδιά μας περνούν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους ,στους χώρους όπου  ζούμε και εργαζόμαστε.

Όλοι μαζί ,μαθητές ,γονείς, εκπαιδευτικοί, κάτοικοι της περιοχής γύρω απ’ τις  κεραίες προχωράμε σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της οδού Κύπρου(στην έξοδο) την Τρίτη 14 Φλεβάρη 2012 στις 9 το πρωί .

                                   Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου  Γυμνάσιου Ηγουμενίτσας