ΚΚΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΔΩΝΗ

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ» με την επέμβαση της αστυνομίας στα γραφεία της διοίκησης που τελούν υπό κατάληψη επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλλει με κάθε μέσο την αντιλαική- αντιαγροτική πολιτικής της. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής σε πρόσφατη συνεδρίαση το ΔΣ της ΑΤΕ οριστικοποίησε την πώληση όλων των θυγατρικών επιχειρήσεων στις οποίες κατέχει μετοχικά πακέτα βγάζοντας στο σφυρί μαζί με την «ΔΩΔΩΝΗ», την ΕΛΒΙΖ, την ΣΕΚΑΠ, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Το ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» έχει αποφασιστεί εδώ και χρόνια ως αποτέλεσμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ). Αφορμή για την υλοποίησή του αποτελεί το μνημόνιο και η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας. Είναι άρρηκτα δεμένο με τον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και στον αγροτικό τομέα, εις βάρος εργαζομένων και παραγωγών, της δυνατότητας του λαού να τρέφεται με φθηνά, υγιεινά προϊόντα.

Η κερδοφορία που παρουσίασε για το 2010 η «ΔΩΔΩΝΗ» με άνοδο 1,45% των πωλήσεων και υπερτετραπλασιασμό των προ φόρων κερδών (6,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1,5 εκατομμύριο το 2009) προήλθε από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Κέρδη από την εκμετάλλευση εργαζομένων και μικρομεσαίων παραγωγών, αφού πάνω από 30 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν σε οικιοθελείς αποχωρήσεις, ενισχύθηκαν οι συμβασιούχοι, ενώ οι τιμές στο γάλα παραμένουν παγωμένες ή και μειώθηκαν, όπως στο αγελαδινό γάλα, την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής μόνο για τις ζωοτροφές έχει αυξηθεί έως και 70%.

Παράλληλα μειώθηκαν οι μισθοί κατά 10% το μήνα στους μόνιμους εργαζόμενους, με τη στήριξη των ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ στο επιχειρησιακό σωματείο, για ακόμη πιο φθηνούς εργαζόμενους. Λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σήμερα ακόμη περισσότερο σε συνθήκες κρίσης και όξυνσης του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και στην αγροτική παραγωγή προωθείται το ξεπούλημα για να διαμορφώσει ακόμη πιο ληστρικούς και επαχθείς όρους εκμετάλλευσης εργαζομένων και αγροτοκτηνοτρόφων.

Οι εργαζόμενοι και οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα αποπροσανατολισμού που στήνουν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο αγροτικό κίνημα, στην τοπική διοίκηση μαζί με άλλους παρατρεχάμενους προβάλλοντας ως ζήτημα αιχμής την αλλαγή της διοίκησης στην γαλακτοβιομηχανία. Τα στελέχη της ΑΤΕ που κατέχει το 67,7% των μετοχών στην «ΔΩΔΩΝΗ» είναι διορισμένα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από τότε που με την συμβολή των ξεπουλημένων ηγεσιών των Συνεταιριστικών Οργανώσεων που συγκροτούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΝΑΡ πουλήθηκαν οι μετοχές με αποτέλεσμα η ΑΤΕ να κάνει κουμάντο.

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στους αγροτοπατέρες που φορούν αγωνιστικό μανδύα και προσπαθούν να παρασύρουν σε “αιτήματα” τα οποία δεν οδηγούν σε ουσιαστική λύση των προβλημάτων και στην πραγματικότητα οδηγούν στον εγκλωβισμό και στο ξεπούλημα με άλλο τρόπο. Οι «φυσικοί φορείς» που επικαλούνται για να περάσουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις που ξεπουλιούνται στα χέρια συνεταιρισμών ή άλλων φορέων, είναι ψέματα γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια να διαλύσουν το συνεταιριστικό κίνημα. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις είναι όλες καταχρεωμένες και με το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς προχωρά σε εταιρικές συμπράξεις, δηλαδή σε ανώνυμες εταιρείες με μετοχές και μετόχους, όχι συνεταίρους, δημιουργώντας σύγχρονα φέουδα. Κατά συνέπεια αν η ΔΩΔΩΝΗ πάει σε συνεταιρισμούς, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δε θα ξεπουληθεί, απλά θα έρθει πιο γλυκά το ξεπούλημά της, θα «επιλέξει»τον ιδιώτη της.

Οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι παραγωγοί δεν πρέπει να γίνουν συνένοχοι στα σχέδια ξεπουλήματος με όποιο τρόπο και αν αυτή γίνει, δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος της ΔΩΔΩΝΗΣ. Τώρα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οργανώνοντας τον αγώνα μέσα από την ΠΑΣΥ. Να συμπορευθούν με τον ταξικό πόλο στο εργατικό κίνημα – το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ στους φοιτητές / σπουδαστές. Να παλέψουν μαζί για μια άλλη πολιτική και μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που θα συμφέρει το λαό και όχι τα μονοπώλια. Μια αγροτική ανάπτυξη, που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές μονάδες, διασφαλίζοντας σύγχρονους μισθούς και δικαιώματα για τους εργαζόμενους, σταθερή δουλειά και εισόδημα για τους μικρομεσαίους παραγωγούς, επαρκή φθηνά και υγιεινά προϊόντα για το λαό. Για να ματαιώσουμε την αντιλαϊκή πολιτική των μονοπωλίων και των εκφραστών τους, το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Για να πάμε τον αγώνα μέχρι τέλος, μέχρι την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, μέχρι την κατάκτηση της Λαϊκής Εξουσίας.

Γιάννινα 16/5/2011