ΚΚΕ: Εκχωρούνται στην επιχειρηματική δράση οι αρμοδιότητες των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ

kke

Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την ομιλία του ο Πρωθυπουργός για τα σχέδια παραπέρα ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα υγείας, σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και ήδη εκχωρούνται σε ιδιώτη οι αρμοδιότητες των ΚΟΜΥ στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας και Πάτρας. Υπό συζήτηση  είναι και η εκχώρηση στα αεροδρόμια όλης της χώρας.  Παραχωρείται σε ιδιώτη μια αρμοδιότητα της δημόσιας υγείας στα σύνορα της χώρας, ειδικά σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η απόφαση αυτή σχετίζεται και με τη δημιουργία του «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού» για τον εμβολιασμό, σε όλη την ΕΕ,  το οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μεγάλη επιτυχία της. Το “ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό”, δεν σχετίζεται με την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αποτελεί εργαλείο στήριξης των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων. Αξιοποιείται ως πρόσχημα για τη χαλάρωση των μέτρων ελέγχου στα σύνορα και τις μετακινήσεις, που ήταν πάγιο αίτημα των μεγάλων πολυεθνικών, των αεροπορικών εταιρειών, των εφοπλιστών, των ξενοδόχων και των τουριστικών επιχειρήσεων. Οδηγεί στη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Όλα αυτά τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει απαντηθεί από την επιστημονική κοινότητα για το αν ο εμβολιασμός μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού και την προστασία απέναντι στις ασυμπτωματικές μολύνσεις. Επιπλέον υπάρχει σοβαρό τμήμα του πληθυσμού για το οποίο δεν υπάρχουν δεδομένα (παιδιά, έγκυες κλπ).

 Στην πράξη αφορά την απαλλαγή των κυβερνήσεων σε όλη την ΕΕ απ’ την υποχρέωση λήψης των έστω και περιορισμένων σημερινών μέτρων που εφαρμόζονται στα σύνορα των κρατών (test, πιθανή καραντίνα κλπ), επιδημιολογική επιτήρηση, προστασία προσωπικών δεδομένων κλπ  και συνολικά των μέτρων δημόσιας Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει το υπαρκτό πρόβλημα που υπάρχει στο συνοριακό σταθμό στο Μαυρομάτι που παραμένει κλειστός.

Επίσης το“ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό”αξιοποιείται ως πρόσχημα για να μη θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας την στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες παραμένουν διασωληνωμένοι και το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα “μιας νόσου”. Επίσης η εφαρμογή του “ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού” αποτελεί και επικίνδυνο εργαλείο σε βάρος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. Μέσω των πιστοποιητικών, ιατρικά και άλλα προσωπικά δεδομένα συλλέγονται από βάσεις δεδομένων και μηχανισμούς της ΕΕ, των κρατών – μελών, εργοδοτών και επιχειρηματικών ομίλων, αφού τίποτα δεν διασφαλίζει τους όρους επεξεργασίας τους και τα όρια της αξιοποίησής τους.

Αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση να μιλάει για επιτυχή διαχείριση της πανδημίας και να παρουσιάζει  ως λύση την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών, του κατ’ όνομα δημόσιου τομέα.  Στη Θεσπρωτία, Κέρκυρα και σε όλη τη χώρα έγινε φανερό ότι η οι ΚΟΜΥ είναι υποστελεχωμένες, ότι  τα τεστ, οι ιχνηλατήσεις, η επιδημιολογική επιτήρηση και συνολικά τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι ανεπαρκή ως ανύπαρκτα σε χώρους δουλειάς, σχολεία, σύνορα κλπ. Τώρα όχι μόνο δεν ενισχύεται το προσωπικό (που έτσι και αλλιώς έχει ημερομηνία λήξης) και οι υποδομές, αλλά η ευθύνη παραχωρείται στην επιχειρηματική δράση, όπου και πάλι οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν με προσωρινές σχέσεις εργασίας. Και αυτό σε τομέα που απαιτείται ολοκληρωμένη εκπαίδευση,  τεχνογνωσία-εμπειρία κλπ.

Η πολιτική εμπορευματοποίησης και ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης είναι η πολιτική που εφάρμοσαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις και είχαν σαν αποτέλεσμα αφενός την ανύπαρκτη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ανύπαρκτες υπηρεσίες δημόσιας υγείας, τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, τους χιλιάδες αποκλεισμένους ασθενείς από την περίθαλψή. Αυτή είναι η αιτία που θυσιάστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι στην πανδημία. Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προέβαλε ως δήθεν λύση των σοβαρών προβλημάτων της περίθαλψης του λαού την ίδια την αιτία που τα δημιουργεί και τα διογκώνει!

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν σωστά πολιτικά συμπεράσματα, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να εντείνουν τον αγώνα τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων, του κεφαλαίου και της ΕΕ. Ενάντια στα μέτρα περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για να διεκδικηθούν οι προτάσεις των υγειονομικών και του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Τώρα, χωρίς καθυστέρηση, χρειάζεται να δυναμώσει η μαζική οργανωμένη πάλη του λαού για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, με επαρκή εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, με δωρεάν παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών σε όλους. Σε ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Παλεύουμε για:

  • Διατήρηση των μέτρων διαγνωστικής δομικασίας και παραπέρα ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και δημόσιας υγείας στα σύνορα της χώρας με ευθύνη του κράτους.
  • Θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, με επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επιτάχυνση μαζικών εμβολιασμών με κάθε διαθέσιμο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.
  • Μέτρα προστασίας εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία.
  • Να ανοίξει ο συνοριακός σταθμός στο Μαυρομάτι με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

3/06/2021

ΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ