ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Εργαζόμενες –οι, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες, φίλοι καταναλωτές:

Το τελειωτικό χτύπημα  στα δικαιώματα και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και σε δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, επιχειρεί η τρικομματική συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ  με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Η επιχειρούμενη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι το Πρωτοχρονιάτικο δώρο της συγκυβέρνησης στα μονοπώλια και τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις.

Έρχεται να συμπληρώσει την άγρια αύξηση της φορολογίας σε βάρος των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων που οδηγεί στην φτώχεια και την εξαθλίωση την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων.

Έρχεται να «κουμπώσει» στις διαχρονικές αντεργατικές ανατροπές στο χρόνο εργασίας –και ιδιαίτερα στις τελευταίες «μνημονιακές» αντιδραστικές ρυθμίσεις- για την μέγιστη ευελιξία στις σχέσεις εργασίας, στο απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, στους μισθούς και τα μεροκάματα – χαρτζηλίκι, διαμορφώνοντας για τους εργαζόμενους συνθήκες πραγματικής κόλασης.

Η επιδίωξη των μονοπωλίων για κατάργηση της αργίας της Κυριακής χρονολογείται δεκαετίες πίσω.

Σήμερα και όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, η ανάγκη για επιτάχυνση της εφαρμογής μέτρων που θα οδηγήσουν στον αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων και στην πλήρη κατάργηση όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, επιτρέπει στα μονοπώλια να ενισχύσουν την κυριαρχία τους στην αγορά.

Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, πατάει επίσης πάνω στο πρόσφορο έδαφος που έστρωσαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με μέτρα όπως: η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων.

  • Τα μέτρα για την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας.
  • Τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας.
  • Το σπαστό ωράριο, το ωρομίσθιο, την μερική απασχόληση.

Η απόφαση της σημερινής κυβέρνησης, να προχωρήσει στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, είναι μέρος του πακέτου των μέτρων βίαιης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων κατάργησης κεκτημένων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα, που επιβάλλονται στο όνομα της αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας προς όφελος των μονοπωλίων.

Είναι ένα ακόμη χτύπημα, με στόχο να ξεμπερδέψουν σε μικρό χρονικό διάστημα με ένα μεγάλο αριθμό μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επικράτησης τους στην αγορά.

Η εφαρμογή της 7ήμερης εβδομάδας για τα εμπορικά καταστήματα θα οδηγήσει:

Ø  στην οικονομική και φυσική εξόντωση χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων μικρών εμπόρων που αντικειμενικά δεν μπορούν  να δουλεύουν 7 μέρες την εβδομάδα επί 12 ώρες την ημέρα,

Ø  στην βίαιη μεταφορά του τζίρου από τα μικρά μαγαζιά στα μεγάλα με αποτέλεσμα την σίγουρη χρεοκοπία των μικρών εμπόρων.

Ø  στην αύξηση του κόστους λειτουργίας των μικρομάγαζων και το παραπέρα φόρτωμα με χρέη και υποχρεώσεις τους ήδη επιβαρυμένους μικρεμπόρους.

Ø ακόμα μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης  των εργαζομένων στο εμπόριο που παραδίδονται στην διάθεση των μεγαλεμπόρων να τους απασχολούν απλήρωτους πέρα από το ωράριο εργασίας.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε συνδυασμό με το ήδη απελευθερωμένο ωράριο χτυπάει «καμπανάκι» σε όλους τους κλάδους, σε όλους τους εργαζόμενους καθώς η εφαρμογή στον κλάδο του εμπορίου σηματοδοτεί προοπτικά την επέκταση της και σε άλλους κλάδους όπως είναι οι τράπεζες, Τοπική Διοίκηση, η καθαριότητα, οι μεταφορές κ.λ.π.

Κανείς να μην πέσει στην παγίδα της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας.

Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες και οι εργατοϋπάλληλοι  στο εμπόριο, έναν δρόμο έχουμε: Αγωνιστικό Μέτωπο, Συμμαχία και κοινοί Αγώνες για την ανατροπή και της επιχειρούμενης κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας και συνολικά της πολιτικής που τα δίνει όλα στα μονοπώλια.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, τα Διοικητικά Συμβούλια του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Θεσπρωτίας, καλούμε τους επαγγελματοβιοτέχνες του Νομού να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους την Κυριακή 30 Δεκέμβρη, καλούμε τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα να απεργήσουν στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει αυτήν την ημέρα η Ομοσπονδία τους.

Μια Κυριακή έχει μείνει στις εργατικές οικογένειες, σε όσους έχουν ακόμα δουλειά, για να βρίσκονται σαν οικογένεια και αυτήν θέλουν να την καταργήσουν.

Δεν θα τους το επιτρέψουμε.