ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 

2011-01-22 01:04:22

 

 

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΕΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

 

_______________________

 

Με αφορμή την αθρόα προσέλευση και διαμονή λαθρομεταναστών στην πόλη μας, καθώς και τα τελευταία τραγικά γεγονότα, που είχαν ως αποτέλεσμα είτε την απώλεια ανθρώπων, είτε τον τραυματισμό τους από “θερμόαιμους” πολίτες, που ανέλαβαν να υποκαταστήσουν τις αρχές, θα θέλαμε να εκθέσουμε κάποιες σκέψεις μας για το φαινόμενο γενικά, αλλά και για την αντιμετώπισή του από την πολιτεία και τους φορείς.

 

Και για να υπάρχει κοινό σημείο συνεννόησης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα-αλήθειες:

 

· Το πρόβλημα δημιουργήθηκε και διογκώθηκε είτε από την παντελή έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής, είτε από ανικανότητα των αρχών να το αποτρέψουν, είτε από διεθνείς συγκυρίες δυσμενείς για την χώρα μας, λόγω κυρίως της γεωπολιτικής της θέσεως.

 

· Οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα της ανέχειας, της φτώχειας και των πολεμικών και πολιτικών συγκρούσεων στις χώρες τους, και πάντως στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν είναι πράκτορες ξένων δυνάμεων, που εισέβαλαν στην χώρα μας για την καταλάβουν ή να αλλοιώσουν τον πληθυσμό της . Κατά συνέπεια και η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να είναι ανάλογη και από τους πολίτες και από την πολιτεία.

 

· Δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεκτό σε μια δημοκρατική και ανοικτή κοινωνία, σε μία χώρα που δίδαξε την δημοκρατία και έζησε στο “πετσί” της την μετανάστευση με όλες της τις μορφές, να υπάρχουν φαινόμενα αυτοδικίας σε βάρος αδύναμων και εξαθλιωμένων ανθρώπων, που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, θέτοντας ακόμη και σε κίνδυνο τη ζωή τους, προκειμένου να βρούν την “γη της επαγγελίας”.

 

· Δεν μπορεί να εξακολουθήσει να μένει απαθής μια κοινωνία, όταν βλέπει ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια για λίγα ψίχουλα, και να μην κάνει τίποτε να το αποτρέψει. Που είναι η ανθρωπιά μας ? Που είναι όλοι εκείνοι που διακηρύσσουν την αλληλεγγύη στον φτωχό και εξαθλιωμένο συνάνθρωπο? Που είναι η εκκλησία ? Που ακριβώς βρίσκεται ο Δήμος, που έχει “χαθεί” μεταξύ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ? Πως βλέπει το θέμα η “επιστημονική κοινότητα” της πόλης μας?

 

Αγαπητοί συμπολίτες, όσο είναι καιρός, ας κάνουμε όλοι κάτι, και ο καθένας από την πλευρά του και με το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, πριν είναι πολύ αργά, γιατί ποτέ δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει τις αντιδράσεις του ανθρώπου που δεν έχει τίποτε να χάσει! Τότε όμως θα είναι αργά!

 

Κύριε Δήμαρχε, γνωρίζουμε ότι ήδη βρίσκεστε στην αρχή μιας τεράστιας προσπάθειας, αλλά το συγκεκριμένο πρόβλημα επείγει, και πρέπει άμεσα να κάνετε κάτι και να είστε σίγουρος ότι θα έχετε την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των σκεπτόμενων πολιτών αυτού του τόπου, αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση όλων των φορέων.

 

Ηγουμενίτσα 20 Ιανουαρίου 2011

 

Κων/νος Β. Σιντόρης

 

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας