Λαϊκή συσπείρωση: για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

laiki

laikiTo θέμα της παράνομης εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας τέθηκε ως ερώτημα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, από τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Σαμίου και Δήμα Δ. Μετά και τη χθεσινή συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας η Δημοτική Αρχή στάθηκε στις νομικές παραμέτρους του ζητήματος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δώρης Δήμας, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ζητά να συζητηθεί σε τακτική συνεδρίαση το θέμα της επίλυσης του προβλήματος των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας στο Δήμο μας.

ΠΡΟΣ
Τον Θωμά Παπά  Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας
Κοινοποίηση:                           
1.    Γιώργο Κάτσινο Δήμαρχο Ηγουμενίτσας
2.    Δημοτικούς Συμβούλους   Ηγουμενίτσας
3.    ΜΜΕ

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», μετά και την κουβέντα που έγινε στο Δ.Σ,στις 16/01/2012 ,σας παρακαλεί να φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα:
¨Η επίλυση του προβλήματος των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας στον Δήμο μας¨.
Από χρόνια οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εγκαθιστούν ασύδοτα, παράνομα και καμουφλαρισμένα πλήθος κεραιών στην πόλη μας. Εξαιτίας δε αυτής της παράνομης, ασύδοτης εγκατάστασης έχουμε βλάβες στην υγεία κατοίκων της του Δήμου μας και ιδιαίτερα εκείνων, που ζουν σε μικρή απόσταση από αυτές τις κεραίες. Οι βλάβες της υγείας των ανθρώπων από τις ακτινοβολίες είναι απόλυτα επιβεβαιωμένες επιστημονικά.
Αυτή η αρνητική εξέλιξη οφείλεται στο γεγονός, ότι ο νευραλγικός χώρος των τηλεπικοινωνιών έχει απελευθερωθεί, με αποτέλεσμα πλήθος εταιριών να επιδιώκει την ανάπτυξη και την κερδοφορία τους. Συμπαράσταση δε στις επιδιώξεις τους έχουν βρει στις κυβερνήσεις, που γνωρίσαμε. Αυτές τους εξασφάλισαν θεσμική ασυδοσία – και όπου δεν έγινε αυτό κατορθωτό, διασφαλίζετε με την ανοχή των ιδίων πολιτικών δυνάμεων στο επίπεδο της Περιφέρειας, της Νομαρχίας παλαιότερα  ή του Δήμου.
Εξαιτίας της εν λόγω πολιτικής εγκαθιστούν οι πιο πάνω εταιρίες απρόσκλητα, όπου θέλουν, κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Στο ίδιο τετράγωνο μπορεί να έχουν εγκαταστήσει όλες οι εταιρίες την κεραία τους, με πολλαπλή αύξηση των κινδύνων για την δημόσια υγεία.
Μέχρι σήμερα οι Δημοτικές Αρχές, όσο και η Περιφέρεια που στα λόγια είναι «κοντά στον πολίτη» αρνούνται να αναλάβουν την υπεράσπιση του Ηγουμενιτσιώτικου λαού, από την αρνητική επίδραση των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας.
Δεν ξηλώνουν τις κεραίες που είναι παράνομες, δεν ελέγχουν αυτά που έχουν «νομιμότητα» αν προκαλούν προβλήματα υγείας.
Έχουμε την καταγγελία του Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου κ. Βαγγέλη Χίσσα  , καθώς και δημοσίευμα στην «ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ» με την σχετική φωτογραφία που δείχνει κεραία δίπλα στο 2ο Γυμνάσιο αλλά και το ΕΠΑΛ. Όλοι γνωρίζουμε ότι ακριβώς απέναντι από τι κτήριο του ΟΤΕ βρίσκεται  ο 1ος Δημοτικός  παιδικός σταθμός και σε απόσταση 100 μέτρων το 1ο Δημοτικό σχολείο. 
Η Δημοτική Αρχή με την σιωπή  και την απραξία της σιγοντάρει το έργο των πολυεθνικών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να συμπαρασταθεί στους κατοίκους της πόλης μας που αγωνίζονται για το ξήλωμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Γνωρίζουμε ότι οριστική λύση του προβλήματος των κεραιών κινητής τηλεφωνίας θα υπάρξει, όταν θα δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις, που θα εντάξουν τις τηλεπικοινωνίες σε ένα πραγματικό δημόσιο τομέα, που θα ανήκει ολοκληρωτικά στο κράτος – όχι φυσικά κράτος των καπιταλιστών και των «managers», αλλά στο κράτος του εργαζόμενου λαού.
Άμεσα μέτρα, που μπορούν να παρθούν, είναι:
1.    Όσες κεραίες είναι παράνομες ή έχουν εξασφαλίσει τυπική νομιμότητα, αλλά ουσιαστικά προκαλούν προβλήματα, να απομακρυνθούν. Καμιά κεραία κοντά σε σχολειό η μαζικό χώρο.
2.    Η Διεύθυνση της ΔΕΗ να διακόψει την ηλεκτροδότηση των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
3.    Η πολεοδομία του Δήμου να ελέγξει την νομιμότητα των κατασκευών.
4.    Να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που επιτρέπουν την εγκατάσταση παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην ιδιοκτησία τους.
5.    Να υπάρχει σήμανση σε όλες τις πολυκατοικίες, που βρίσκεται κεραία κινητής τηλεφωνίας.
6.    Εφόσον δεν τηρηθεί άμεσα το χρονοδιάγραμμα κατεδάφισης των εντελώς ή μερικώς παράνομων κεραιών, η Δημοτική Αρχή με πρωτοβουλία της να αναλάβει το έργο αυτό, όπως συνέβη σε άλλους Δήμους της χώρας.
7.    Να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να επανασχεδιασθεί το δίκτυο κεραιών βάσει μελέτης, στην σύνταξη της οποίας θα συμμετέχουν και ειδικοί στις βιολογικές επιπτώσεις, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, με στόχο πάντα το μηδέν. Μέχρι να επιτευχθεί δε αυτό, να τηρηθεί όριο ελάχιστης οριζόντιας απόστασης 300 μέτρα από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία κ.τ.λ.
8.    Να υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να καθορίζεται το σημείο κορεσμού κεραιών για κάθε περιοχή κ.τ.λ.
9.    Να ζητηθεί και να τεθεί υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου το αρχείο όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, για τις οποίες έχει δοθεί άδεια μέχρι σήμερα από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας .
                                                           
                                                            Ηγουμενίτσα 17-01-2012
                                                            Για την Λαϊκή Συσπείρωση

                                                                   Δώρης Δήμας