Λαϊκή Συσπείρωση: Να διευκρινιστεί τι εμποδίζει την προσωρινή παραλαβή του ΣΜΑ Ηγουμενίτσας

SMA-3a_Small

Την Παρασκευή 19 του μήνα θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η πορεία υλοποίησης του δικτύου σταθμών μεταφόρτωσης και η διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή.

Το σχετικό αίτημα έχει καταθέσει η Λαϊκή Συσπείρωση η οποία έχει αιτηθεί και μία σειρά εγγράφων, όπως την προγραμματική σύμβαση με τους Φορείς Διαχείρισης και άλλες συμβάσεις.

Την λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης χωρίς εργολάβους και επιχειρηματίες αλλά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία παρεμβαίνει στο θέμα με μία ακόμη ανακοίνωσή της.

Στο στόχαστρο βρίσκεται τόσο η Περιφέρεια όσο και ο ΦΟΔΣΑ καθώς η παράταξη του ΚΚΕ θεωρεί ότι οι ενέργειές τους αποτελούν ευθεία κοροϊδία προς τον λαό της περιοχής.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει:

                Όπως είναι γνωστό, όσο οι ΣΜΑ δεν ολοκληρώνονται τόσο οι Δήμοι επιβαρύνονται με δαπάνες για τη μεταφορά των σκουπιδιών τους μέχρι το εργοστάσιο επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι (καύσιμα, λειτουργικά έξοδα και έξοδα συντήρησης των απορριμματοφόρων, μισθοδοσίες εργαζόμενων που αντί να κάνουν αποκομιδή κάνουν δρομολόγια 4 και πλέον ωρών για να μεταβούν και να επιστρέψουν στους Δήμους). Είναι δε, τόσο μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση που κάποιοι Δήμοι αδυνατούν να μεταφέρουν τα σκουπίδια στο εργοστάσιο και τα οδηγούν ανεπεξέργαστα για ταφή στους ΧΥΤΥ.

Κάθε μέρα καθυστέρησης του έργου επιβαρύνει οικονομικά τους Δήμους της Ηπείρου και τελικά τα λαϊκά στρώματα μέσω των ανταποδοτικών τελών που τους επιβάλλουν. 

                Αντί η Περιφέρεια Ηπείρου να σπεύσει να τελειώσει το έργο, έχει επιδοθεί σε παζάρια με τον ΦΟΔΣΑ και τους Δημάρχους, εκβιάζοντας εκατέρωθεν για το ποιος θα κάνει την ιδιωτικοποίηση των ΣΜΑ όταν θα τεθούν σε λειτουργία. Συμφωνούν όλοι στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας και τσακώνονται δήθεν για το διαγωνισμό, για το ποιος θα κάνει τη δοκιμαστική λειτουργία, πόσα χρόνια θα διαρκεί η κάθε σύμβαση με τους ιδιώτες κοκ. Ο ενδοαστικός ανταγωνισμός έχει ξεχειλίσει για το ποιος όμιλος θα θησαυρίσει στις πλάτες του ηπειρώτικου λαού!

                Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου στην προσπάθεια να αναδείξουμε το χορό των εκατομμυρίων γύρω από τη διαχείριση απορριμμάτων εδώ και δύο (2) μήνες ζητήσαμε αντίγραφα ουσιωδών εγγράφων για την πορεία του έργου. Η Περιφέρεια μέχρι και σήμερα συνεχίζει να μην χορηγεί τα αντίγραφα των συμβάσεων και τα πρακτικά της κοινής επιτροπής παρακολούθησης και μετά από τις επανειλημμένες παρεμβάσεις, μας προώθησε δύο υπηρεσιακά έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι μόνο για τους ΣΜΑ Μετσόβου, Άρτας  Ιωαννίνων και Ζίτσας  έχει γίνει προσωρινή παραλαβή. Για το ΣΜΑ Ηγουμενίτσας η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας έχει εκδώσει ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο δεν έχει γίνει προσωρινή παραλαβή της κατασκευής του ΣΜΑ, και ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο έχει γίνει προσωρινή παραλαβή του εξοπλισμού, άρα μένει να διευκρινιστεί τι εμποδίζει την προσωρινή παραλαβή του έργου. Και τέλος για τους ΣΜΑ Πωγωνίου, Δ. Καραϊσκάσκη και Πρέβεζας δεν έχει γίνει καν παραλαβή του εξοπλισμού!

                Και όσο η Περιφέρεια Ηπείρου καθυστερεί να παραδώσει τους ΣΜΑ, τόσο ο ΦΟΔΣΑ δίνει με μικρο-συμβάσεις τη μεταφορά του υπολείμματος με τιμές ακόμα μεγαλύτερες από  αυτές που προβλέπονταν στο διαγωνισμό που ακύρωσε πρόσφατα η Αποκεντρωμένη.

                Κι ενώ οι Δήμοι δεν μπορούν καν να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στο εργοστάσιο, πληρώνουν συνολικά 5,2 εκατ. το χρόνο στην ΤΕΡΝΑ για την περίφημη εγγυημένη ποσότητα.

                Ακόμα δηλαδή και τον καιρό που διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων, ο λαός πληρώνει για χρυσάφι τα σκουπίδια

                Αυτή είναι τα πράσινα «new deal» Kυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ίδιοι επιχειρηματικοί όμιλοι κολοσσοί, που εμπλέκονται στη διαχείριση των απορριμμάτων εμπλέκονται στην αλλαγή των δικτύων οδοφωτισμού με led, στα μεγάλα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που ξεφυτρώνουν στην περιοχή μας. Αυτά τα συμφέροντα κάνουν τους Δημάρχους να στοιχίζονται πίσω από στρατόπεδα. Εδώ όμως ξεκινούν και τελειώνουν οι ανησυχίες τους για την προστασία του περιβάλλοντος και τις λαϊκές ανάγκες. Όσο η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ανταποδοτική και πεδίο τεράστιας κερδοφορίας τόσο ο λαός θα πληρώνει το μάρμαρο, τόσο θα φορτώνονται στις πλάτες του τέλη και φόρος για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

                Να σταματήσουν τώρα τα παζάρια και οι εκβιασμοί. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να λειτουργήσει το έργο χωρίς εργολάβους και επιχειρηματίες. Με σταθερές σχέσεις εργασίας και διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος.