Μάριος Κάτσης: Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήρθε στη Θεσπρωτία ως πρωθυπουργός αλλά ως celebrity και κομματάρχης

Αυτή την επίσκεψη η Θεσπρωτία θα τη θυμάται για χρόνια! Ο κ. Μητσοτάκης αντί να μας επισκεφθεί ως Πρωθυπουργός που ακούει την κοινωνία και δίνει όραμα και σχέδιο για τον τόπο, επέλεξε να εμφανιστεί ως celebrity της Φίνος Φιλμ που περιοδεύει στην επαρχία και ως κομματάρχης της ΕΡΕ του 1950.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να παριστάνει πως η σκληρή πραγματικότητα που έχει επιβάλει στους πολίτες απλά δεν υπάρχει. Στη σημερινή επίσκεψη του στη Θεσπρωτία κρύφτηκε από μια επιβεβλημένη σύσκεψη φορέων, όπου το επιμελητήριο, οι εμπορικοί σύλλογοι, εκπρόσωποι του τουρισμού, εκπρόσωποι του χώρου της Υγείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι ΤΟΕΒ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, θα του παρουσίαζαν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Απέδειξε έτσι για μία ακόμα φορά, ότι φοβάται να αντικρύσει αδιαμεσολάβητα την κοινωνία, την οποία και αγνοεί επιδεικτικά.

Αντ’ αυτού προτίμησε ένα απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον στο οποίο δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει ούτε μια νέα εξαγγελία, έστω για τα μάτια του κόσμου, αφού τον διαβεβαίωσαν ότι όλα βαίνουν καλώς. Προφανώς θεώρησε ότι με άλλη μια κούφια υπόσχεση για την απόδοση της χερσαίας ζώνης λιμένα στους Δήμους με τα κουπόνια τουρισμού μερικές φωτογραφίες και μπόλικα χειροκροτήματα, ξεμπέρδεψε. Τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας όμως, τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής του, έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στο νομό μας.

Το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, του μεγαλύτερου αναπτυξιακού εργαλείου της Θεσπρωτίας δηλαδή, έχει μπει στην τελευταία του φάση, χωρίς ακόμα να έχει καν αποδοθεί το σύνολο της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Μία χερσαία ζώνη που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πάνω από δέκα φορές από όταν ανέλαβε, ότι από μήνα σε μήνα θα αποδοθεί αλλά ποτέ δεν αποδίδεται, αφήνοντας πάντα ανοιχτό το παράθυρο, μέρος της να πάει πακέτο στον ιδιώτη μαζί με το λιμάνι. Ο κ. Μητσοτάκης δε θέλησε να απολογηθεί γι’ αυτό παρά μόνο αρκέστηκε στο να καπηλευτεί τα έργα της Γ΄ φάσης που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επανένταξε στο ΕΣΠΑ και ξεκίνησε την κατασκευή της. Όπως δεν απολογήθηκε άλλωστε για το άνευ προηγουμένου πάρτι απευθείας αναθέσεων που έχει στήσει η διορισμένη γαλάζια διοίκηση του ΟΛΗΓ, κατασπαταλώντας έτσι το δημόσιο χρήμα σε ημετέρους, ενώ την ίδια στιγμή η κοινωνία στενάζει από την ακρίβεια και δεν βγάζει το μήνα.

Ο Πρωθυπουργός δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να δικαιολογήσει την εντελώς παράλογη και άδικη απόφασή του, να καταργήσει το πανεπιστημιακό τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ηγουμενίτσα, αφήνοντας έτσι τη Θεσπρωτία για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες εκτός του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, χωρίς νεολαία. Μία απόφαση που ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με όλους τους αρμόδιους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, και την τοπική κοινωνία αλλά άφησε ικανοποιημένους τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κολεγίων των μεγάλων πόλεων.

Δεν βρήκε μισή κουβέντα να πει για τις ευθύνες της κυβέρνησης του, σχετικά με την κάκιστη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο Φιλιατών, παρά την σκληρή εμπειρία της πανδημίας. Μόλις πριν λίγες μέρες οι ιατροί του Νοσοκομείου προχώρησαν σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, καλώντας για μία ακόμα φορά την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη μόνιμων ιατρών, στην μονιμοποίηση των επικουρικών, στην άμεση λειτουργία του νέου Μαγνητικού Τομογράφου που προμηθεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσλήψεις, και στην επιστροφή των ανεμβολίαστων ιατρών, νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων.

Δεν ακούσαμε όμως και κάποια αυτοκριτική προς τους λιγοστούς έστω πολίτες που συνάντησε στη Θεσπρωτία. Στην Ελλάδα έχουμε από τις ακριβότερες τιμές στα καύσιμα και στο ρεύμα, αλλά από τους χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στη χώρα μας η αισχροκέρδεια αλωνίζει με τις πλάτες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αντί να μπει ένα φρένο, ο Πρωθυπουργός εμπαίζει τους πολίτες με παρεμβάσεις κοροϊδία, τύπου power pass και fuel pass αφήνοντας τα καρτέλ να βγάζουν ανενόχλητα υπερκέρδη στις πλάτες των καταναλωτών.

Αλλά και για τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας της Θεσπρωτίας ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε να πει κάτι πέρα από τη γνωστή κασέτα της επικείμενης ανάπτυξης και του καλύτερου αύριο που θα έρθει αλλά ποτέ δεν έρχεται 3 χρόνια τώρα. Δεν εξήγησε πως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της περιοχής, θα ανταπεξέλθουν στις τεράστιες ανατιμήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο στις προμήθειες όσο και στο ρεύμα και στα καύσιμα. Πως θα ανταπεξέλθουν στα επιτόκια των δανείων τους που αυξάνονται. Δεν τους ρώτησε πως θα επιστρέψουν τα χρήματα της επιστρεπτέας εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας. Δεν βρήκε τους επιχειρηματίες του τουρισμού να του εξηγήσουν ότι η φετινή σεζόν είναι χειρότερη από πέρσι παρά τους πανηγυρισμούς.

Δεν παρουσίασε κάποιο πειστικό σχέδιο για τους αγρότες, με το οποίο θα καταφέρουν να αντέξουν στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής. Δεν ζήτησε ούτε καν μια συγγνώμη από τους μανταρινοπαραγωγούς της Θεσπρωτίας, όπου δύο χρόνια τους άφησε στο περίμενε με τις ενισχύσεις που δικαιούνταν, και αφού αρχικά πέταξε τους μισούς εκτός ενίσχυσης με τη δικαιολογία ότι οι καλλιέργειες δεν είχαν δηλωθεί ως κλημεντίνες, στους υπόλοιπους τις συμψήφισε με την επιστρεπτέα με αποτέλεσμα τελικά να μην τις πάρουν ούτε αυτοί, ή να πρέπει να επιστρέψουν μέρος του ποσού. Δε συμμερίστηκε την αγωνία των κτηνοτρόφων που παλεύουν να επιβιώσουν εντελώς μόνοι τους, ενάντια στις αυξήσεις στις ζωοτροφές αλλά και στα τεράστια προβλήματα στις πληρωμές τους από το Δημόσιο, λόγω των αλλοπρόσαλλων κυβερνητικών επιλογών.

Δε σχολίασε το γεγονός ότι σε μια σειρά από μικρά και μεγαλύτερα έργα που ενέταξε και δημοπράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ολόκληρη τη Θεσπρωτία δίνοντας πνοή στην τοπική κυκλική οικονομία, παρουσιάζονται καθυστερήσεις στις πληρωμές, παρά το γεγονός ότι έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Ως προς τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Θεσπρωτίας, δε βρέθηκε κανείς να τον ρωτήσει, για ποιο λόγο η Θεσπρωτία έμεινε εκτός του ταμείου ανάκαμψης. Γιατί καθυστερούν οι μελέτες για τον περιφερειακό της Ηγουμενίτσας, από τη στιγμή που έχουν χρηματοδοτηθεί ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν προχωρά στην άμεση ένταξη της απαιτούμενης δαπάνης στο ΠΔΕ του 2022, ώστε ο ΟΣΕ να προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας; Γιατί δεν έχει δημοπρατηθεί ούτε ένα νέο έργο εδώ και τρία χρόνια στην περιοχή παρά το μόνο που κάνει η κυβέρνηση ΝΔ είναι να καπηλεύεται, να καθυστερεί ή να ακυρώνει έργα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Για όλα αυτά δεν ακούσαμε ούτε λέξη γιατί θα χαλούσαν την εικονική πραγματικότητα του Πρωθυπουργού και των ΜΜΕ που τον στηρίζουν. Οι πολίτες βλέπουν την κοροϊδία και θα μιλήσουν στον Κ. Μητσοτάκη που τους αποφεύγει, μια και καλή στην κάλπη. Ο τόπος μας έχει ανάγκη από όραμα, σχέδιο και δουλειά ώστε να βγει από την κινούμενη άμμο της οπισθοδρόμησης που μας έχει ρίξει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Έχει ανάγκη από μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει στον πυρήνα της δράσης της, τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Μια κυβέρνηση που θα βάλει φρένο στον εφιάλτη της ακρίβειας, θα ξαναστήσει το κοινωνικό κράτος στα πόδια του για να έχουν όλοι πρόσβαση, μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο με διαφάνεια, ξέρει να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα χωρίς να αυξάνει της ενδοπεριφερειακές και κοινωνικές ανισότητες.  Από Μωυσήδες και Γκόρτσους χορτάσαμε.