Μέτρα για την ασφάλεια στη Σαγιάδα

MIARHS_B_100_75

MIARHS_B_100_75Πρωτοβουλίες για να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους της Σαγιάδας και της ευρύτερης περιοχής, λαμβάνει η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, με τη συμβολή του Δήμου Φιλιατών, έπειτα από τα τελευταία συνεχόμενα κρούσματα ληστειών, ακόμη και σε σπίτια.

Η Αστυνομία πιθανολογεί ότι οι δράστες είναι Αλβανικής καταγωγής, είτε εργαζόμενοι εποχιακά στη Σαγιάδα, είτε κάτοικοι γειτονικών περιοχών επί Αλβανικού εδάφους, ενώ υπάρχει η περίπτωση να πρόκειται σε κάποιες από τις περιπτρώσεις, για εκείνους που επιστρέφουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας και πριν εισέλθουν στην Αλβανία, … προχωρούν και σε μια ληστεία.

Η ουσία είναι ότι ο φόβος κυριαρχεί μεταξύ των κατοίκων, οι οποίοι όχι απλά δεν κυκλοφορούν από το απόγευμα και μετά, αλλά δεν νοιώθουν ασφαλείς και στο ίδιο τους το σπίτι.

Η Αστυνομία εδώ και αρκετούς μήνες έχει αυξήσει τις περιπολίες και πλέον, ενισχύει τη δύναμη του Α.Τ Σαγιάδας, του Α.Τ Φιλιατών, ενώ θα υπάρχουν και μπλόκα σε σημεία-κλειδιά, ώστε να εξιχνιάζονται εν τη γενέση τους κάποιες από τις υποθέσεις.

Μπλόκα, περιπολίες, προσαγωγές και προσπάθεια συνεργασίας με τις αρχές της γείτονος

Μετά τα τελευταία γεγονότα, η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, με απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή κ. Μίαρη, πρόκειται να στρέψει την προσοχή της στη Σαγιάδα, στο Ασπροκκλήσι κλπ, ώστε να μπει τέλος στα φαινόμενα της παρανομίας και τις εγκληματικές ενέργειες που σημειώνονται, σχεδόν καθημερινά.

Μάλιστα, ορισμένα εκ των θυμάτων φέρονται να μην δηλώνουν καν το «πάθημά» τους, φοβούμενοι τις συνέπειες.

Όσο για τα μέτρα που θα ληφθούν, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση του Νομού, εκτός της ενίσχυσης του Α.Τ, πρόκειται να γίνονται μπλόκα σε επιλεγμένα σημεία, ενώ οπιοσδήποτε μπορεί να θεωρείται ύποπτος θα προσαγάγεται, σε μια προσπάθεια να προληφθούν καταστάσεις.

Οι περιπολίες θα συνεχιστούν, θα πολλαπλασιαστούν και θα ενισχυθούν, αφού είναι γνωστό ότι η περιοχή χρησιμοποιείται ως πέρασμα από τους γείτονες, με στόχο να καταλάβουν ότι πλέον τα σχέδιά τους θα βρίσκουν μπροστά τους τις τοπικές αρχές, που δεν αφήνουν καμία ύποπτη κίνηση στην τύχη της.

Θεωρείται επίσης δεδομένο ότι η παρουσία ανδρών της ασφάλειας της Ηγουμενίτσας στην περιοχή σε τακτική βάση, θα έχει ευεργητικά αποτελέσματα και είναι μεταξύ των σχεδίων που θα βρουν άμεση εφαρμογή.

Για το σκοπό αυτό και την επαναφορά του αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους, μεριμνά και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Ηπείρου, που δημιουργεί ένα ενιαίο πλαίσιο Αστυνόμευσης για χωριά σε όλη την Ήπειρο που αντιμετωπίζουν ανάλογα πρόβλημα και στα οποία παρατηρούνται φαινόμενα εγκληματικότητας.

Ο Δήμος παραχωρεί οικόπεδο για Κέντρο Εκπαίδευσης Συνοριοφυλάκων

Η Αστυνομία, για αποδοτικότερα αποτελέσματα, προχωρεί σε συνεργασία με το Δήμο Φιλιατών, ο οποίος μπορεί κυρίως σε πολιτικό επίπεδο να πιέσει την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου (Προστασίας του Πολίτη και άλλο πιθανό συναρμόδιο), ώστε να αναληφθούν δράσεις που θα ανακουφίσουντην περιοχή.

Μια πρώτη κίνηση, ύστερα από πρόταση της Αστυνομίας της Ηπείρου, η δημιουργία στο Ασπροκκλήσι, ενός τύπου Κέντρου Εκπαίδευσης Συνοριοφυλάκων, ώστε να υπάρχει μόνιμη δύναμη.

Αυτό ευνοείται και από τη θέση του Δήμου Φιλιατών, ως ακριτικού και συνορευόμενου με την Αλβανία, με την πρακτική εξάσκηση να αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Στο επίπεδο αυτό, όπως σημειώνει στη «Θεσπρωτική» ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Μηνάς Παππάς, ο Δήμος είναι πρόθυμος να παραχωρήσει οικόπεδο στο Ασπροκκλήσι, όπου μπορεί να δημιουργήσει η Αστυνομία το παραπάνω κέντρο, με κονδύλι που φέρεται να είναι διαθέσιμο.

Μάλιστα ο Δήμος προτείνει δύο οικόπεδα και αν η Αστυνομία αποφασίσει να προχωρήσει στη δημιουργία και ανέγερση ενός τέτοιου Κέντρου, θα μπορεί να επιλέξει το καταλληλότερο.

Πηγή: Εφημερίδα Θεσπρωτική

Συντάκτης: Παν. Ρίζος