Μία «ιδιωτική συζήτηση», μία «παιδική χαρά» και… απειλές για μηνύσεις

Πριν λίγες ημέρες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου άνοιξε ένα τεράστιο ζήτημα που μάλλον δεν το είχε εκτιμήσει την ώρα που μιλούσε ενώπιον των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής και των δημοσιογράφων.

Ήταν αυτό της Εγνατίας Οδού, της ελλιπούς συντήρησης και της επικίνδυνης σήραγγας. Ο θόρυβος που προκλήθηκε ήταν τεράστιος  και δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά..

Το ανάθεμα από την Περιφερειακή Αρχή, όταν ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα και έφτασε το εξώδικο από την Εγνατία ΑΕ, έπεσε στους δημοσιογράφους που τόλμησαν να μεταφέρουν όσα ειπώθηκαν σε μία συζήτηση που βαφτίστηκε ιδιωτική!

Σήμερα από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργο Πρέντζα επιχειρήθηκε να ζητηθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής.

Και ακολούθησε η έκρηξη του Αλέξανδρου Καχριμάνη στη συνεδρίαση της Επιτροπής πάντα, που μπορεί όμως να ήταν και μία ιδιωτική συζήτηση…

Ο Περιφερειάρχης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο απάντησης και συζήτησης για την Εγνατία παραπέμποντας στις ειδικές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην επιμονή του Γιώργου Πρέντζα ότι το θέμα της Εγνατίας ετέθη στην Περιφερειακή Επιτροπή κατά την προηγούμενη συνεδρίαση η απάντηση ήταν αφοπλιστική… «Για την Εγνατία δεν έγινε καμία δήλωση.. Έγινε μία ιδιωτική συζήτηση η οποία πέρασε στο διαδίκτυο…»..

Έγινε ένας διάλογος μεταξύ τους με τον Περιφερειάρχη να ζητά σεβασμό στη συνεδρίαση.. Οι τόνοι ανέβηκαν με τον Γιώργο Πρέντζα να αναφέρει ότι η συμπεριφορά δεν είναι η πρέπουσα και τον Περιφερειάρχη να απαντά ότι η επόμενη κίνηση θα είναι να μηνυθεί τόσο ο κ. Πρέντζας όσο και «εκείνοι που έκαναν αναρτήσεις στο διαδίκτυο», αναφερόμενος προφανώς στους δημοσιογράφους!

«Εσύ νομίζεις ότι είμαστε παιδική χαρά εδώ.. Ότι λέει ο νόμος και τίποτα άλλο…» ανέφερε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Γιώργο Πρέντζα.

Κατά τον κ. Καχριμάνη το θέμα έχει κλείσει, προφανώς της Εγνατίας και επανήλθε στην ιδιωτική συζήτηση που μεταφέρθηκε –κακώς- από τα μέσα ενημέρωσης..

«Σ’ αυτό το τραπέζι δεν υπάρχουν ιδιωτικές συζητήσεις» απάντησε ο Γιώργος Πρέντζας..

«Κατ’ εμέ υπήρχαν, τώρα δεν υπάρχουν» απάντησε ο Περιφερειάρχης απειλώντας μάλιστα τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης με αποβολή από την αίθουσα..

Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων όπου μάλλον κανένας δεν καταλάβαινε κανέναν και ξεχώρισε η αναφορά του Στέφανου Ζούμπα στο θέμα της Εγνατίας…

«Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, το οποίο δυστυχώς, τέθηκε εδώ μέσα. Off the record; Off the record. Να το βάλουμε έτσι! Η οικονομική επιτροπή, δυστυχώς ή ευτυχώς, ευτυχώς,  πρέπει να είναι ανοιχτή και ήταν ανοιχτή. Off the record, έγινε. Τα λεγόμενά σας ήταν συγκεκριμένα. Θέλουμε ενημέρωση πάνω στο θέμα.. Έκλεισε η Εγνατία..»..

Ο Περιφερειάρχης παρέπεμψε και πάλι στο Περιφερειακό Συμβούλιο συνεχίζοντας να διαβάζει τους τίτλους των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και αδιαφορώντας για τον διάλογο που συνεχιζόταν μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα το πρωί ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ είχε απευθύνει επιστολή προς τον Περιφερειάρχη και τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής σχετικά με το θέμα της Εγνατίας ζητώντας απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

1.               Ποια ήταν τα στοιχεία-πληροφορίες για την επικινδυνότητα της Εγνατίας Οδού, επί των οποίων εκ των υστέρων απαντήσατε ότι «υπερβάλατε»?

2.               Γιατί καθυστερήσατε 3,5 τουλάχιστον ημέρες να τοποθετηθείτε δημόσια?

3.               Ποιο είναι το περιεχόμενο του εξωδίκου που σας απέστειλε η Εγνατία Οδός Α.Ε. και εάν έχετε ενημέρωση για την πιθανότητα να προχωρήσει σε αγωγή ?

4.               Ποια είναι η αρχική εκτίμηση της Περιφέρειας, εάν υπάρχει, για την οικονομική ζημία που προκλήθηκε σε οικονομικούς κλάδους που σχετίζονται με την ροή επισκεψιμότητας στην Ήπειρο και επηρεάστηκαν από την διέλευση των σηράγγων του Μετσόβου?

5.               Προτίθεστε να εφαρμόσετε διατάξεις της  εγκύκλιου υπ΄αρ. 73, του υπουργείου Εσωτερικών, για την λειτουργία και τις αρμοδιότητες της περιφερειακής επιτροπή, δηλ. την κατάρτιση κανονισμού λειτουργίας από την περιφερειακή επιτροπή και την τήρηση λεπτομερών πρακτικών όπου να καταγράφονται οι απόψεις επί των θεμάτων που συζητούνται και να υπάρχει γραπτή μαρτυρία για το τι συζητιέται στην επιτροπή, ώστε να μην φτάνουμε σε φαινόμενα αμφισβήτησης της αληθείας των λεγομένων όπως πράξατε ο ίδιος όσον αφορά τις δηλώσεις σας για την επικινδυνότητας της Εγνατίας Οδού?

6.               Πώς απαντάτε στο διαρκές αίτημα της ΛΑ.ΣΥ. για αλλαγή χώρου συνεδριάσεων και ζωντανή αναμετάδοσή τους όπως αυτό ε΄γινε και από 3 διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης της Ηπείρου?