Με γοργούς ρυθμούς ανοίγει ο δρόμος για το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

Ο δρόμος για ένα νέο ριζικά ανανεωμένο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), έτσι όπως το οραματίζεται ο Απόδημος Ελληνισμός, αλλά και η μητροπολιτική Ελλάδα, άνοιξε σήμερα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την τρίωρη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Τσιάρα με το προεδρείο του ΣΑΕ.

Στις συνομιλίες, οι οποίες διεξήχθηκαν σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, αποφασίστηκε από κοινού να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, ώστε γρήγορα και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να έχουμε την έναρξη λειτουργίας του νέου ΣΑΕ. Ενός νέου ΣΑΕ στο οποίο θα συμμετέχει με λόγο και ρόλο ο οικουμενικός Ελληνισμός, με σύγχρονη και κάθετη οργάνωση που θα εκπροσωπεί κάθε απόδημο Έλληνα όπου κι αν βρίσκεται. Ενός νέου ΣΑΕ, που θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και πιστή εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης και θα ανταποκρίνεται στις ιδρυτικές αρχές και διαχρονικές αξίες του για την προσέγγιση, οργάνωση και αποτελεσματική εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η άμεση σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής απαρτιζόμενης από εκπροσώπους του προεδρείου του ΣΑΕ, στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, υπό την προεδρεία εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία θα καταρτίσει εντός διμήνου το σχέδιο νόμου για το νέο ΣΑΕ, ενσωματώνοντας αποφασιστικά τις αναγκαίες τομές και αλλαγές στη λειτουργία του.

Το νέο σχέδιο νόμου στη συνέχεια θα δοθεί για διαβούλευση με την ομογένεια, ώστε μετά να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ψήφισή του από την ελληνική Βουλή.

Με την ψήφιση του νέου νόμου, θα ξεκινήσουν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση και οι διαδικασίες ανάδειξης νέου προεδρείου, βάσει των προβλεπομένων στο νέο νόμο διατάξεων.

«Προχωρούμε με αποφασιστικά βήματα, υπεύθυνα και δυναμικά, σε μια ριζική αλλαγή του ΣΑΕ. Με τον υπουργό είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης και πρόσθεσε: «Η συμμετοχή μας θα είναι απόλυτη, καθοριστική και μαζί με τη συμμετοχή της ελληνικής Πολιτείας και του ΥΠΕΞ θα δουλέψουμε για ένα νέο ξεκίνημα της οργάνωσης που θα αγκαλιάζει τον απανταχού ελληνισμό».

Στη συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχε και ο γεν. διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού, πρέσβης Π. Παναγιωτόπουλος, εκ μέρους του προεδρείου του ΣΑΕ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Στέφανος Ταμβάκης, η Γραμματέας Δρ Όλγα Σαραντοπούλου, ο συντονιστής Περιφέρειας ΗΠΑ Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο συντονιστής Περιφέρειας Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής Νικηφόρος Νικολαίδης, ο συντονιστής Περιφέρειας Αφρικής και Εγγύς/Μέσης Ανατολής Χάρης Γκουβέλης, ο συντονιστής Περιφέρειας Χωρών πρώην ΕΣΣΔ Ιβάν Σαββίδης, εκπρόσωπος του Συντονιστή Περιφέρειας Καναδά Ιωάννη Δάγωνα και υπηρεσιακοί παράγοντες

Σ. Αραβοπούλου

Διαβάστε, επίσης:

– Την ανάγκη αξιοποίησης του “εθνικού κεφαλαίου” του απόδημου Ελληνισμού τονίζει ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας, σε συνέντευξή του σε ομογενειακή εφημερίδα:http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=18426

πηγή:http://omogeneia.ana-mpa.gr