Με εισαγγελική παρέμβαση σε αναζήτηση λύσης για τα απορρίμματα

xyta

xytaΕυρεία σύσκεψη, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, έγινε σήμερα στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή δημάρχων, αντιδημάρχων από τις Π.Ε. Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας καθώς και των προέδρων των ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου. Αντικείμενο ήταν η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τη διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κορύτιανης και την εισαγγελική παρέμβαση – μετά από αίτημα του Δήμου Ηγουμενίτσας – για τα ζητήματα Δημόσιας Υγείας που προκύπτουν για τους κατοίκους των Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.

Όπως δήλωσε μετά τη λήξη της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης, έγινε προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν, ενώ αποφασίστηκε για δέκα μέρες τα απορρίμματα να μεταφερθούν στον πλησιέστερο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, και παράλληλα να εξεταστεί μονιμότερη λύση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια προχωρά στην επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Επεξεργασίας Απορριμμάτων, αναφέροντας:

«Από πλευράς μας έχει αρχίσει η επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού σχετικά με τους ΦΟΔΣΑ. Ήδη τις τελευταίες ημέρες προχωρήσαμε στη δημοπρασία και των τελευταίων ΧΑΔΑ, που προήλθε με τη συνεργασία Δήμων της Ηπείρου. Θεωρώ ότι σε αυτά τα θέματα, παρά το ότι δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, μέσω προγραμματικής σύμβασης, μπορούμε να βοηθήσουμε την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, καθόσον οι ΦΟΔΣΑ δεν έχουν το προσωπικό που πρέπει για να λύσουν αυτά τα θέματα».

Επίσης ανακοίνωσε ότι από τις 17 Μαΐου 2012, έχει αναλάβει το έργο της η Επιστημονική Επιτροπή που ορίστηκε με απόφασή του, για την εξέταση των προβλημάτων και των ατελειών που αντιμετωπίζουν όλοι οι ΧΥΤΑ.
«Εμείς θα τους στηρίξουμε ώστε να μην υπάρχει κανέναν πρόβλημα λειτουργίας στους ΧΥΤΑ, μετά από σχετικό αίτημα του αντίστοιχου ΦΟΔΣΑ και υπογραφή σύμβασης», τόνισε και κατέληξε:

«Για εμάς η λειτουργία των ΧΥΤΑ και του εργοστασίου ανακύκλωσης είναι θέμα πολιτισμού, είναι θέμα Δημόσιας Υγείας, είναι θέμα που προάγει την ανάπτυξη, και θα είμαστε αρωγοί και συνεργάτες με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση».