Με μπαλώματα η υγεία στην Πάργα… αποδυναμώνοντας το Μαργαρίτι (και όχι μόνο)!

kentro_ygeias_igoumenitsas

kentro_ygeias_igoumenitsas«Θετικές» (σ.σ;;;!!!) φαίνεται να είναι οι εξελίξεις σχετικά με το κέντρο υγείας Πάργας μετά τις κινητοποιήσεις  των κατοίκων.

Όπως ενημέρωσε η εκπρόσωπος της κίνησης Πολιτών για το κέντρο υγείας Πάργας κα Έλσα Υφαντή μιλώντας στον Prisma 91,6 μετά από συνάντηση που είχαν με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Νικολόπουλο, μετά τις 15 Μαΐου το Κέντρο Υγείας θα λειτουργήσει με καθημερινές εφημερίες.
«Αυτό θα γίνει με διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού της γύρω περιοχής», ανέφερε ο κος Νικολόπουλος, πράγμα που σήμανε συναγερμό στο Δήμο Ηγουμενίτσας.

«Αυτό εμάς αρχικά μας αρκεί καθώς θέλουμε την καλοκαιρινή περίοδο οι επισκέπτες μας να νιώθουν ασφάλεια» σημείωσε η κα Υφαντή.

Βέβαια η προσωρινή αυτή διευθέτηση δεν αποτελεί και λύση του προβλήματος καθώς, οι κάτοικοι της Πάργας διεκδικούσαν μόνιμες προσλήψεις δύο γιατρών ώστε να μπορεί να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας σε 24ωρη βάση! Οι προσλήψεις αυτές πλέον θα πρέπει να γίνουν τέσσερις καθώς και οι δύο γιατροί που σήμερα υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Πάργας, έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης και αναμένεται να αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους! 

Αποδυναμώνοντας το Μαργαρίτι;

Σφοδρή και άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Ηγουμενίτσας, μόλις πληροφορήθηκε τη… «θετική» εξέλιξη για την Πάργα. Κι αυτό γιατί, ο Δήμος υποψιάζεται ότι θα επαναληφθεί η τακτική που ακολουθήθηκε και το καλοκαίρι του 2016. Θα ζητηθεί από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Μαργαριτίου, να εφημερεύουν στην Πάργα, κλείνοντας ουσιαστικά έτσι από το μεσημέρι και μετά το ΚΥ Μαργαριτίου. Στο Μαργαρίτι, υπηρετούν επίσης δυο γενικοί γιατροί χωρίς να καλύπτονται και εκεί πλήρως οι εφημερίες, ενώ ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος, μετά τη συνταξιοδότηση των γιατρών της Πάργας, το προσωρινό να γίνει… μόνιμο και οι γιατροί να αποσπαστούν στην Πάργα!

Μόλις μια μέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση ανάληψης των καθηκόντων του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Πάκος, βρέθηκε μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Ο κ. Πάκος, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε επικοινώνησε με την 6η ΥΠΕ και τον κ. Νικολόπουλο και εξέφρασε τις αντιρρήσεις του Δήμου Ηγουμενίτσας σε μια τέτοια εξέλιξη. 

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Ηγουμενίτσας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του «σε υποβάθμιση των δομών υγείας του Δήμου και συγκεκριμένα στην προωθούμενη υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Μαργαριτίου».

Χαρακτηρίζει «πέρα από κάθε λογική τη μεταφορά ιατρικού προσωπικού από το Κ.Υ. Μαργαριτίου ή και από οποιαδήποτε άλλη υγειονομική δομή του Δήμου για την ενίσχυση δομών υγείας εκτός Δήμου πολλώ δε μάλλον εκτός της Π.Ε. Θεσπρωτίας».

Και σημειώνει:

«Η λύση των προβλημάτων των εφημεριών ενός Κέντρου Υγείας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι η «απογύμνωση» ενός άλλου Κέντρου Υγείας και η θέση σε κίνδυνο της υγείας των πολιτών μιας άλλης χωρικής ενότητας!

Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι και καλούμε δημόσια όσους υπογείως εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτήν, καθώς και τα κέντρα αποφάσεων να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε σχετική ενέργεια».

Καλεί δε, όλους τους θεσμικούς φορείς και τους εκπροσώπους του τόπου να πάρουν δημοσίως θέση επί του θέματος.

Και μάλλον είναι εύλογες οι ανησυχίες του Δήμου Ηγουμενίτσας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νικολόπουλος υποσχέθηκε στην Πάργα γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας στο Μαργαρίτι, την Ηγουμενίτσα ή ακόμα και την Παραμυθιά, αν χρειαστεί!

Ταυτόχρονα, σε μια τέτοια εξέλιξη, με κινητοποιήσεις απειλούν και οι κάτοικοι του Μαργαριτίου, καθώς στα γραφεία της «Θ» άρχισαν ήδη να καταφτάνουν επιστολές κατοίκων με τις οποίες διατυπώνεται η αγανάκτηση και η οργή τους για το ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή, η Πάργα, η οποία δέχεται ως «θετική» μια εξέλιξη, η οποία αποτελεί προσωρινό μπάλωμα, μάλλον βρίσκεται στριμωγμένη στη γωνία, καθώς η τουριστική περίοδος έχει ήδη αρχίσει και η οποιαδήποτε υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας μπορεί να της στοιχίσει ακόμα και με την έκδοση μιας «ταξιδιωτικής οδηγίας», με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για όλη την ευρύτερη περιοχή.

πηγή: Θεσπρωτική, Έντυπη Έκδοση