Με φορείς στην Ηγουμενίτσα ο Αλέξης Τσίπρας

TSIPRAS HGOYMENITSAΤη δέσμευση ότι η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει το τέλος του καθεστώτος διαφθοράς, λαμογιάς και αδικίας παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκπροσώπους φορέων στην Ηγουμενίτσα. Ερωτηθείς για το θέμα της Δωδώνης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα τεθεί στο μικροσκόπιο η νομιμότητα της αγοραπωλησίας, ενώ επισήμανε ότι στόχος του κόμματός του είναι η ανασυγκρότηση του Συνεταιριστικού Κινήματος.

Μετά τις συναντήσεις που είχε, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των φορέων περιέγραψαν «την αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής» και επανέλαβε πως η λύση για να σταματήσει αυτή η καταστροφική πορεία της χώρας είναι η ακύρωση του μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως μονόδρομο και «το μόνο success story που μπορεί να έχει η Ελλάδα, να έχουν οι Έλληνες αυτήν τη δύσκολη στιγμή».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος της ανάκαμψης, της ανόρθωσης, καθώς είναι σύνθετα τα προβλήματα και γι’ αυτό απαιτείται -όπως τόνισε- συμπόρευση, ενότητα, μια άλλη νοοτροπία από όλους, επανάσταση συνείδησης, που θα ξεκινήσει από τον καθένα, ώστε να αλλάξει η κατάσταση. Απαιτείται, τόνισε, συστράτευση στον στόχο και ουσιαστική πολιτική στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας φορέων και προσώπων, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση.

«Η σημαντικότερη δέσμευση από την πλευρά μας είναι ότι εμείς ερχόμαστε με πρόγραμμα, με λύσεις, κυρίως όμως ερχόμαστε με διάθεση συγκρούσεων. Η εναλλαγή στην κυβέρνηση, η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι μία απλή εναλλαγή, όπως αυτή που είδαμε από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν επί 39 χρόνια τώρα -και βεβαίως τα τελευταία τρία χρόνια συγκυβερνούν. Είναι αλλαγή καθεστώτος. Το καθεστώς της διαφθοράς, της λαμογιάς, της αδικίας θα αποτελέσει παρελθόν», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε στους εκπροσώπους των φορέων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να βρει «ρεαλιστικές, βιώσιμες λύσεις, με προοπτική για να ζήσει ο κόσμος με αξιοπρέπεια και να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στη νέα γενιά».

Παράλληλα, αναφερόμενος στα προβλήματα που παρέθεσαν οι φορείς, είπε ότι «ήταν αποτυχημένος ο Καλλικράτης, γιατί η φιλοσοφία του ήταν λάθος» και προσέθεσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η αυτοδιοίκηση και οι δήμοι είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης.

Αναφορικά με τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, οι οποίοι καταγγέλλουν πως είναι απλήρωτοι από τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, επισήμανε ότι στόχος του κόμματός του είναι η ανασυγκρότηση του Συνεταιριστικού Κινήματος.

«Η Δωδώνη είναι για μας ένα πιλοτικό μοντέλο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Είναι δέσμευση ότι θα θέσουμε στο μικροσκόπιο της νομιμότητας την αγοραπωλησία που έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο. Είναι δέσμευσή μας ότι θα ανασυγκροτήσουμε την συνεταιριστική βάση της Δωδώνης. Προτεραιότητα είναι η αναδιοργάνωση της παραγωγής, η εξόφληση των κτηνοτρόφων», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε, δε: «Όχι μόνο δεν θα αναγνωρίσουμε διαδικασίες που στερούνται συνταγματικής νομιμότητας, αλλά θα ελέγξουμε και ποινικά αυτούς που προβαίνουν σε παρόμοιες διαδικασίες ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο. Έχουμε καταθέσει σειρά ερωτήσεων στη Βουλή για το ΤΑΙΠΕΔ και τη λειτουργία του. Είναι πρωτοφανές, σε μία δημοκρατική πολιτεία, να αρνούνται τον έλεγχο όσων διαχειρίζονται όχι τα τσιφλίκια που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους αλλά τη δημόσια περιουσία. Οι διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, αρνούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση να έχει πρόσβαση στα πρακτικά των συνεδριάσεων».

Τσίπρας στην Ηγουμενίτσα: Όχι άλλο ξεπούλημα

Εκτενή αναφορά στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη έκανε το βράδυ της Τετάρτης, με την έναρξη της ομιλίας του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε σε κεντρική εκδήλωση με αφορμή το κάμπινγκ νέων που γίνεται στο Δρέπανο.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη Δωδώνη, τονίζοντας ότι ξεπούλησαν την γαλακτοβιομηχανία μέσα σε μία νύχτα και μάλιστα σε αυτούς που της χρωστούσανε.

«Το ίδιο ετοιμάζονται με άλλον έναν κερδοφόρο φορέα στην Ήπειρο, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας το οποίο έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Τους διαμηνύουμε όμως πως ο δημόσιος πλούτος της χώρας δεν είναι για ξεπούλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Το μόνο success story για την Ελλάδα είναι η ανατροπή του μνημονίου και για την Ευρώπη η ανατροπή της λιτότητας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το δίλημμα «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνοντας πως η ακύρωση του μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης είναι μονόδρομος για τη προοπρική της χώρας και την απαντοχή του λαού.

«Μπροστά μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ή θα ανατρέψουμε τώρα αυτή τη πορεία ή θα σερνόμαστε για χρόνια στη μιζέρια και στην αναξιοπρέπεια», υπογράμμισε.

Η λύση της διαγραφής χρέους και της χρηματοδότησης της ανάπτυξης, πρόσθεσε, είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Ευρώπη και τους λαούς της ενώ η αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης και ο αναπτυξιακός αναπροσανατολισμό κάθε κονδυλίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχει επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο. «Έχουμε σχέδιο να χρηματοδοτήσουμε την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με moratorium στην αποπληρωμή των τόκων, στο πλαίσιο μιας συνολικής και οριστικής ευρωπαϊκής λύσης στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε στον Πρωθυπουργό ένα μήνυμα: Να μην τολμήσει να βγάλει στο σφυρί την πρώτη κατοικία του έλληνα εργαζόμενου.

«Θυμίζω – για μία ακόμα φορά – στον κύριο Σαμαρά ότι οι Έλληνες πολίτες ανακεφαλαιοποιούν τις χρεοκοπημένες τράπεζες από το υστέρημά τους. Και αντί η κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη «νέα σεισάχθεια», εκτελεί τις εντολές της τρόικας και απασφαλίζει τη βόμβα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, ως εντολοδόχοι των δανειστών, είναι ο πραγματικός κίνδυνος για το σπίτι του δανειολήπτη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πραγματικός προστάτης και εγγυητής της ατομικής ιδιοκτησίας του πολίτη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του ΦΠΑ εστίασης χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ανίκανη καθώς «ένα απλό μέτρο, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το έκαναν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και έτσι πρόλαβαν και υποθήκευσαν την όποια αποτελεσματικότητά του».

Τέλος απευθυνόμενος στους νέους, είπε πως αποτελούν εκείνη τη γενιά που «θα γκρεμίσει την αρρωστημένη νοοτροπία του βολέματος και του ρουσφετιού, η γενιά που θα διεκδικήσει τη ζωή με αξιοπρέπεια και αξιοκρατία».