ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

katsinos

Η 8η Μαρτίου έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον ΟΗΕ (1977) ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προς τιμήν των εργατριών της Νέας Υόρκης, οι οποίες το 1857, διεκδίκησαν δυναμικά τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Ακόμη και σήμερα, μετά από τόσους αγώνες και κατακτήσεις, οι γυναίκες βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση από τους άντρες, γεγονός που μαρτυρούν και τα στατιστικά στοιχεία, με την ανεργία να είναι “γένους θηλυκού”  και με τις γυναίκες να μένουν εκτεθειμένες στο ανεπαρκές δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

H σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλούς και δύσκολους ρόλους . Στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία. Διατηρώντας   τα παραδοσιακά καθήκοντα της μητέρας  και της συζύγου,  λαμβάνει πλέον ενεργά μέρος στην παραγωγική διαδικασία, σ’ όλους  τους τομείς δράσης, στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στις 8 Μάρτη, τιμούμε τη γυναίκα μάνα, τη γυναίκα σύζυγο, τη γυναίκα εργαζόμενη, την γυναίκα που πρόσφερε και προσφέρει στους κοινωνικούς αγώνες.

Είναι χρέος μας, λοιπόν, η αναγνώριση του ρόλου της γυναίκας όλες τις ημέρες του έτους, πέραν του σημερινού παγκόσμιου εορτασμού.