”Μνημεία Αστρόφωτα” στο Πλαίσιο Θεσπρωτίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Μνημεία Αστρόφωτα” των Μαλαμίδη Γεώργιου και Κωνσταντίνου Τσέκα στο Πλαίσιο Θεσπρωτίας το περασμένο Σάββατο 14/05/2016,

Στην έκθεση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από το ίδιο το χωριό αλλά και από άλλες περιοχές της Θεσπρωτίας. 
Το παρόν έδωσε ο δήμαρχος Σπύρος Παππάς και σύσσωμο σχεδόν το δημοτικό συμβούλιο. 
Όλοι οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τις εικόνες που κοσμούσαν τις δύο αίθουσες του εκθεσιακού κέντρου Πλαισίου. 
Του επισκέπτες καλωσόρισε η προέδρος του εκπολιτιστικού συλλόγου Πλαισίου, κ. Τέτα Κάτσιου, ενώ για την έκθεση μίλησαν με τη σειρά η κα Χριστίνα Γκάνια εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, ο κ. Μιχάλης Πασιάκος ως επίτιμος καλεσμένος και στην συνέχεια οι δύο φωτογράφοι και δημιουργοί των εικόνων κ.κ. Μαλαμίδης Γεώργιος και Κωνσταντίνος Τσέκας. 

Η κ. Γκάνια αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία που αφορούν τους αρχαιολογικούς και βυζαντινούς χώρους που επισκεφτήκαν από το 2014 οι δύο φωτογράφοι εκφράζοντας στο τέλος την ελπίδα ότι οι ίδιοι θα συνεχίσουν με το ίδιο πάθος το θαυμάσιο έργο που έχουν αναλάβει . 

Ο κ.  Πασιάκος έδωσε μια μαγική – μυστηριακή διάσταση στην έκθεση αναφερόμενος στην σύνδεση της θέσης των χώρων όπου χτίζονταν οι οικισμοί από την αρχαιότητα με τους αστερισμούς.
Ο κ. Μαλαμίδης, έκανε μία ιστορική αναδρομή για την ίδια την έκθεση και την υλοποίησή της στα πλαίσια προώθησης της ίδιας της Θεσπρωτίας η οποία ξεκίνησε με το thesprotia3d.gr πριν δύο χρόνια. 

Επιπλέον αναφέρθηκε σε τρεις κεντρικές φώτο που κοσμούν την έκθεση δίνοντας σαφείς λεπτομέρειες για τον τρόπο λήψης. 
Ειδικότερα τόνισε την πρόσφατη επιτυχία της εικόνας «Ίριδα του Θεού» η λήψη της οποίας έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, νύχτα στην Μουργκάνα και αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως νέα τεχνική στην αστροφωτογράφηση με πολλές αναδημοσιεύσεις και αφιερώματα σε διάφορους ιστοχώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού  αλλά και την ανάρτησή της σε μία από τις σελίδες της NASA στο Facebook.

Τέλος ο κ.  Τσέκας ανέλυσε με λεπτομέρεια την σύνδεση των αστερισμών με την μυθολογία. Στην συνέχεια έδωσε περισσότερα στοιχεία για την λήψη αστερισμών και νεφελωμάτων που έκανε με το τηλεσκόπιό του και με εξειδικευμένο εξοπλισμό, τονίζοντας ταυτόχρονα τις απαιτήσεις και την δυσκολία που είχαν οι συγκεκριμένες λήψεις. Σημείωσε τέλος ότι οι ίδιοι γίνονται διαρκώς καλύτεροι πάνω στην ενασχόληση νυχτερινών λήψεων και έχουν σαν στόχο την επίτευξη επαγγελματικών αποτελεσμάτων που θα γίνονται όλο και περισσότερο παγκοσμίως γνωστά!

Η έκθεση θα παραμείνει στον χώρο του εκθεσιακού κέντρου Πλαισίου τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου. 

Ο εκπολιτιστικός σύλλογος παρέχει τα παρακάτω τηλέφωνα 6949203137 – 6980249160 – 6977415205 όπου με πρότερη συνεννόηση θα παρέχεται πρόσβαση στο χώρο της εκθέσεως.