Μπλόκο σε έντεκα υπέρβαρες νταλίκες…. Και καλαμπόκι ανάμεσα στα καυσόξυλα

NTALIKES ARTA

Έντεκα Αλβανικές νταλίκες οι οποίες μετέφεραν καυσόξυλα κατασχέθηκαν στην Άρτα ύστερα από ενδελεχή έλεγχο που έκανε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ.

Οι νταλίκες που είχαν εισέλθει από την Κακαβιά και είχαν περάσει τον απαιτούμενο έλεγχο στο Τελωνείο της Άρτας διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν ποσότητες σημαντικά μεγαλύτερες από εκείνες που αναφέρονταν στα παραστατικά τους.

Ο έλεγχος από το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ έγινε στην Εθνική Άρτας Αντιρίου, αμέσως μετά το τελωνείο και ακόμη είναι σε εξέλιξη.Οι Αλβανικές νταλίκες βρίσκονται ακινητοποιημένες στους χώρους στάθμευσης του Τελωνείου Άρτας. Εκεί μεταφέρθηκαν μετά το μπλόκο που έκανε το ΣΔΟΕ, το οποίο διαπίστωσε σειρά παραβάσεων.

Τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ έχουν εξαπολύσει στην κυριολεξία ανθρωποκυνηγητό και οι έλεγχοι στην Εθνική Οδό Άρτας Αντιρρίου συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Νωρίτερα και στη διάρκεια της μέρας εντοπίστηκαν οι έντεκα συνολικά νταλίκες με Αλβανικές πινακίδες να μεταφέρουν εμπορεύματα πολύ μεγαλύτερα από κείνα που αναγράφονταν στα παραστατικά τους.

Οι περισσότερες από τις νταλίκες αυτές μετέφεραν καυσόξυλα, μία ήταν φορτωμένη με πέτρα που προορίζονταν για οικοδομές, ενώ όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές ανάμεσα στα προιόντα αυτά βρέθηκαν και μεγάλες ποσότητες με καλαμπόκι.

Πριν τον έλεγχο του ΣΔΟΕ οι νταλίκες ήταν περάσει τον τελωνειακό έλεγχο και είχαν σφραγίσει τα παραστατικά τους, γεγονός που αποδεικνύει την αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου. Αδυναμία που οφείλεται κατά βάση στην απουσία υλικοτεχνικής υποδομής. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τελωνεία δεν υπάρχει ούτε ζυγοπλάστιγγα.

Έτσι υπάρχει αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου, όπως επίσης υπάρχει αντικειμενική αδυναμία να διαπιστωθεί με ακρίβεια το εμπόρευμα ή τι άλλο μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε αυτό που αναγράφουν τα παραστατικά.

Στα τελωνεία των ευρωπαικών χωρών αλλά ακόμη και της Τουρκίας τα φορτηγά και οι νταλίκες «σκανάρωνονται» κι έτσι αποτυπώνεται πλήρως η εικόνα του φορτίου.

Κάτι τέτοιο λοιπόν δεν συμβαίνει στα ελληνικά ούτε καν σε αυτά που κάνουν τον έλεγχο από την Αλβανία, όπου πολύ συχνά μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Τα φορτία που εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ στην Άρτα ήταν περισσότερα από τα αναγραφόμενα ακόμη και κατά 30%, κοντά δηλαδή στους δέκα τόνους.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ συνεχίζεται με σκοπό να εντοπιστούν και οι παραλήπτες των εμπορευμάτων αυτών προκειμένου να γίνει διασταύρωση στοιχείων.