Μυσταγωγία στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

klytaimn
klytaimnΚείμενο: Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου
Έντονο το χτυποκάρδι μας, έντονη και η αγωνία μας εκεί σε τόπο ιερό και αρχαίο που οδηγήθηκαν τα βήματα μας στα χνάρια των Ατρειδών, όπως αυτά τα ιχνηλάτησε θεατρικά το Πολυθέατρο  Ιωαννίνων με το έργο του Κών/νου Μπούρα “Κλυταιμνήστρα” σε σκηνοθεσία Θωμά Λιώλιου. Θεατράνθρωπος από τα παλιά ο Θωμάς γνωρίζει να σμιλεύει τις ψυχές των ηθοποιών και να τους ετοιμάζει να ταξιδέψουν το θεατρικό κοινό στον χώρο, τον χρόνο και τον μύθο. Κάπως έτσι αυτήν την θερινή βραδιά ακολουθήσαμε τα χνάρια του μητροκτόνου Ορέστη και της φρενιασμένης  Ηλέκτρας, του Πυλάδη φίλου πιστού ταγμένο στο καθήκον της ιερής εντολής, το χυμένο αίμα να βρει γδικιομό και η τάξη η ιερή να αποκατασταθεί.
Τίποτα δεν είναι το ίδιο σαν διασαλευθεί η τάξη και η βασίλισσα Κλυταιμνήστρα βουλιάζει στα αδιέξοδα που δημιούργησε η ίδια ως “τραυματισμένη” μάνα και σύζυγος.
Το ιερό καθήκον βαρύ και η ζωή τραβάει τον δρόμο της, η φύση να οργιάζει στον σκοπό της κι’ όλα να οδηγούν στη μία στιγμή που όλο το σκότος της ψυχής ξεδιαλύνεται σε φως. Όλη η ενοχή χάνει το βάρος της και η λύτρωση αλαφρώνει τις ταλαίπωρες ψυχές των πρωταγωνιστών, λυτρώνει τις βασανισμένες δούλες που σύρθηκαν από την Τροία στις ξακουστές Μυκήνες, λυτρώνει και το φάντασμα της Κασσάνδρας που σαν αερικό περιφέρεται γύρω από τον τάφο του Αγαμέμνωνα. 
Η νύχτα απλώνεται στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, μια νότα δροσιάς μας απαλύνει από τον καύσωνα της μέρας και οι ηθοποιοί επί σκηνής συνεχίζουν να πορεύονται και να μας ταξιδεύουν στον χρόνο, τον μύθο και τις βαθύτερες αλήθειες της ψυχής.
Συντελεστές της παράστασης: 
Κείμενο: Κωνσταντίνος Μπούρας
Σκηνοθεσία: Θωμάς Λιώλιος
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Άρτεμις Αγαθοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Θοδωρής Γκόγκος
Σκίτσο αφίσας: Άρτεμις Αγαθοπούλου
Διεύθυνση παραγωγής/Επιμέλεια αφίσας: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Παραγωγή: Politheatro | performing arts
Χορηγός: DIELLAS
Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Άρτεμις Αγαθοπούλου
Έφη Δέπη
Ελένη Δημητρίου
Γιώργος Κολιούσης
Κατερίνα Κρίστο
Ναυσικά Λατσού
Γιώργος Λουκάς
Αλεξάνδρα Λώλη
Φρειδερίκη Μεσχίνη
Έφη Ντάγκα
Φώφη Νικολαϊδου
Αλέξανδρος Πατσούρας
Βασίλης Πατσούρας