Νέα εποχή στην έρευνα εναλίων αρχαιοτήτων με οικολογικό πρόσημο

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κώστας Τασούλας επισκέφθηκε σήμερα το ηλιακό σκάφος Turanor Planet Solar που έφθασε στην Μαρίνα Ζέας, με αφορμή την έναρξη των υποθαλάσσιων ερευνών μπροστά στην είσοδο του σπηλαίου Φράγχθι και στην θαλάσσια περιοχή του Αργολικού κόλπου.

Ο κ. Κώστας Τασούλας στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να παρουσιάσουμε μια ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Μια συνεργασία μακράς πνοής που αφορά το παρελθόν και το μέλλον, μια σημαντική αρχαιολογική θέση που ερευνάται με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και μάλιστα με οικολογικό πρόσημο.

Έχουν περάσει 60 χρόνια από τη μέρα που ένας νεαρός λάτρης της αρχαιολογίας ανακάλυψε τυχαία στην παραλία μπροστά από το σπήλαιο Φράγχθι θραύσματα από νεολιθικά αγγεία. Από εκεί ξεκίνησε η περιπέτεια της ανασκαφής στο σπήλαιο που έφερε στο φως στοιχεία για τη ζωή των ανθρώπων από την Παλαιολιθική περίοδο, βάζοντας την Ερμιονίδα στον χάρτη της προϊστορίας της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ιδιαίτερα σημαντική η ανακάλυψη οψιανού από τη Μήλο σε στρώμα της Μεσολιθικής εποχής, συνέβαλλε στο να δημιουργηθεί εντελώς διαφορετική εικόνα για τις απαρχές των εμπορικών ανταλλαγών στο προϊστορικό Αιγαίο.

Το 1979, η Αμερικάνικη Αρχαιολογική Σχολή πραγματοποίησε έρευνες στο βυθό της Κοιλάδας με την συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Όμως, τα τότε διαθέσιμα μέσα δεν βοηθούσαν το δύσκολο εγχείρημα. Σήμερα, ξαναπιάνουμε το νήμα αυτής της έρευνας, έχοντας στη διάθεσή μας πολύ περισσότερες γνώσεις, προηγμένα τεχνικά μέσα και σημαντική εμπειρία.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πενταετής έρευνα που ξεκινά φέτος, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και της αποστολής Planet Sonar θα δώσει πλούσια ευρήματα και θα ανακινήσει το διεθνές ενδιαφέρον για αυτή τη μικρή περιοχή στην αργολική γη, που ανοίγει πλατείς ορίζοντες στην ανθρώπινη ιστορία.

Είναι σημαντικό ότι η έρευνα ξεκινά φέτος, χρονιά ολοκλήρωσης της διαμόρφωσης του σπηλαίου ώστε να είναι επισκέψιμο από το κοινό.

Είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε ότι βλέπουμε την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά με άλλο τρόπο. Η θάλασσα είναι το παρελθόν και το μέλλον μας. Τα εκατοντάδες ναυάγια όλων των εποχών, οι βυθισμένοι οικισμοί, οι λιμενικές εγκαταστάσεις της αρχαιότητας που σήμερα έχουν καλυφθεί από τη θάλασσα, αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας.  Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να τα ανοίξουμε στο κοινό για να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών και τρόπο συμβολής στην τοπική ανάπτυξη. Γι’ αυτό προχωράμε στην ίδρυση και λειτουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, πρώτα στην περιοχή της Πύλου με την πολύτιμη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Προετοιμάζουμε το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά. Λειτουργούμε την έκθεση εναλίων ευρημάτων της Πελοποννήσου στο Φρούριο της Πύλου, και την  έκθεση πινάκων και των αντικειμένων του Γάλλου φιλέλληνα Ρενέ Πυώ επίσης στην Πύλο. Προγραμματίζουμε μέσα στον Αύγουστο τα εγκαίνια της Έκθεσης «Βυθισμένες πόλεις Νότιας Πελοποννήσου» στο Προμαχώνα Μακρυγιάννη στο Φρούριο Πύλου.

Λόγω της σπουδαιότητας του έργου που επιτελεί η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η μοναδική Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ για την προστασία της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Υπουργείο φρόντισε να επιλυθούν σημαντικά διοικητικά ζητήματα, όπως το ομαδικό ασφαλιστήριο ζωής του καταδυόμενου προσωπικού του.

Ιδιαίτερη αξία για μας έχει η σύζευξη των επιστημονικών μεθόδων της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία, πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν και οικολογικό-πρόσημο. Άλλωστε οι απεριόριστες δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας αποτελεί τομέα αιχμής για την Ελλάδα. Η συμμετοχή του ελβετικού πλοίου Planet Solar στην έρευνα στον Αργολικό Κόλπο αποτελεί τιμή για τη χώρα μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες από ελβετικής πλευράς και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο νέο σας ταξίδι».