Νέα μείωση στη χρηματοδότηση των δήμων

papalexis

papalexisΜειωμένοι κατά περίπου 39 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο θα είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που θα λάβουν οι δήμοι τον Αύγουστο, επιδεινώνοντας έτσι την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, με συνέπειες οι πολίτες στερούνται βασικών υπηρεσιών όπως η προσχολική αγωγή των παιδιών τους, η μεταφορά μαθητών, η βοήθεια σε ηλικιωμένους και άλλες.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι θα λάβουν τον Αύγουστο περίπου 96 εκατομμύρια, χρήματα που δεν αρκούν καν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και την πληρωμή του προσωπικού. Και βέβαια δεν ανταποκρίνονται ούτε στα στοιχεία του ίδιου του κρατικού προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, ο οποίος προβλέπει την απόδοση στους δήμους του ποσού των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά τη δέσμευση της τότε κυβέρνησης για την εγγραφή 2,7 δισ. ευρώ, τα οποία επίσης δεν αρκούν.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα η ΓΓ τη ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κοινή ήταν η διαπίστωση πως δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω περικοπές στους δήμους.

Η νέα μείωση στους ΚΑΠ, που υπέγραψε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδης, αποδίδεται στο μεγάλο περιορισμό των κρατικών πόρων λόγω «δημοσιονομικής προσαρμογής». Ουσιαστικά προδιαγράφει παραπέρα περικοπές και διευκόλυνση της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και έργων των δήμων. Είναι τέτοιο το θράσος της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι οι περικοπές γίνονται «για να καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους». Η χτεσινή απόφαση κάνει λόγο για καταβολή των προνοιακών επιδομάτων του Μάη – Ιούνη, τα οποία ανέρχονται σε 129.341.020 ευρώ που αφορούν 183.270 δικαιούχους.

Στην Αθήνα θα βρίσκεται αύριο Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή των Προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

  1. Οι νέες περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  2. Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύγκλιση έκτακτου Συνεδρίου

Με αφορμή τις εξαγγελίες για νέες περικοπές στους δήμους η ΚΕΔΕ εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Με την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά 29%, επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει δηλαδή, την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους.

Εμείς, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Ήδη, την τελευταία τριετία έχουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 60%, πρωτόγνωρες συγχωνεύσεις Δήμων και Νομικών Προσώπων (-81%), δραματικές μειώσεις αιρετών και των αμοιβών τους. Μειώσεις οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο σε κανέναν άλλο φορέα της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, στους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.

Οι Παιδικοί Σταθμοί, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλα είναι κάποιες από τις δομές που αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους συμπολίτες μας που τόσο έχουν ανάγκη με την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Επομένως, οι νέες περικοπές κατά 29% θέτουν επιτακτικά το θέμα: Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το μόνο δημόσιο φορέα – που παρά τα όποια του προβλήματα – εξακολουθεί να έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, να δρα άμεσα και αποτελεσματικά με ένα πλήθος κοινωνικών υπηρεσιών υπέρ των πολιτών; Εάν ΝΑΙ, τότε η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Δήμοι θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους και γι’ αυτό οφείλει άμεσα να αλλάξει  την πολιτική της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ΚΕΔΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την αρνητική εξέλιξη θα προχωρήσει σε ενημέρωση της κοινής γνώμης για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε Περιφερειακές συσκέψεις στις 13 ΠΕΔ και θα συνεχίσει τις επαφές της με τα κόμματα, και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ταυτόχρονα, συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012, με τη συμμετοχή των Προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων, για να οριστικοποιηθούν οι θέσεις του και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των δήμων της χώρας και του κοινωνικού της ρόλου.

Τέλος, δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αρνούμαστε να γίνουμε συμμέτοχοι στην απαξίωση και τον εκφυλισμό του θεσμού.