Νέα παρέμβαση Περιφερειάρχη στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις εξισωτικές αποζημιώσεις

kaxrimanisa

kaxrimanisaΣήμερα ή αύριο αναμένεται να κατατεθούν χρήματα για τμήμα της εξισωτικής αποζημίωσης στους λογαριασμούς 22.000 κτηνοτρόφων, ενώ τα υπόλοιπα θα  καταβληθούν μετά από ένα δεκαήμερο.  

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος προέβη σήμερα σε νέα παρέμβαση για την εκκρεμότητα αυτή.

«Στα 22.000 άτομα πιστεύω ότι θα είναι αρκετά από την περιοχή μας, που στην προηγούμενη κατανομή, στην προκαταβολή, δεν πήραν ανάλογα ποσά», είπε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης που  αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόβλημα που υπάρχει με τις εξισωτικές αποζημιώσεις και στις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής για να βρεθεί λύση. «Επειδή ασχολούμαστε πολύ καιρό με αυτό το ζήτημα, θεωρώ ότι τα χρήματα που δίνονται έναντι της εξισωτικής αποζημίωσης είναι πολύ αναγκαία για τους  ανθρώπους του μόχθου. Αυτό είπαμε και στον Πρωθυπουργό, αυτό είπαμε και σήμερα στη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα αίτια που προκάλεσαν τα σημερινά προβλήματα, ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων,  επεσήμανε ότι αυτά οφείλονται στον τρόπο που είχε γίνει ο καθορισμός των βοσκοτόπων το έτος 2012, όταν επικράτησαν γνώμες ανθρώπων, οι οποίοι  δεν γνώριζαν ότι στα αλπικά και σε όλα τα ορεινά βοσκοτόπια, υπάρχει ζωή και δραστηριότητα από την πλευρά της κτηνοτροφίας.

 «Χρειάζεται- συνέχισε– άμεσα να γίνουν οι χάρτες και πραγματικά προωθήθηκε τις τελευταίες ημέρες των Χριστουγέννων, ένα ΦΕΚ και μια νομοθεσία από τα συναρμόδια Υπουργεία, για την οποία εμείς έχουμε τις ενστάσεις μας, γιατί  αυτή η αρμοδιότητα έπρεπε ρητά να αποδίδεται στις Περιφερειακές Ενότητες, ή καλύτερα στην έδρα της Περιφέρειας. Από πλευράς Ευρώπης δεν υπάρχουν περιθώρια να λέμε ότι έχουμε χάρτες, χωρίς να έχουμε συγκεκριμένα πράγματα. Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν οι κτηνοτροφικές οργανώσεις να σχεδιάζουν τέτοιους  χάρτες.  Σκεφτείτε πως γίνονται οι διαχειριστικοί χάρτες των δασών, κάτι ανάλογο είναι και οι διαχειριστικοί χάρτες των βοσκοτόπων”.

 

 Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Περιφερειάρχης, είπε ότι ο  ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε να καταβάλλει για την εξισωτική αποζημίωση χρήματα έναντι, ώστε να μη δοθεί το δικαίωμα στους Ευρωπαίους να πούνε ότι δόθηκαν όλα τα χρήματα, αν και δεν είχε γίνει σωστή δουλειά. «Είχαν πει – πρόσθεσε– ότι αυτά θα ανέλθουν στο 60% σε όλους τους κτηνοτρόφους, που δεν φταίνε και σε τίποτε  για τα λάθη   που έγιναν κάποτε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δυστυχώς όμως τα χρήματα που δόθηκαν την πρώτη φορά, δεν έφτασαν σε όλο τον κόσμο. Ζητήθηκε – από όσους δεν πήραν χρήματα- να κάνουν προσφυγές,  γιατί  διαθέτοντας    εκτάσεις σε πολλούς, κάποιοι βρέθηκαν με εκτάσεις κάτω  από δύο εκτάρια. Ζητήθηκε και άνοιξε το σύστημα, ώστε  να δοθούν τώρα χρήματα, αλλά δεν είναι τόσα που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες».

 

* Την πρωτοβουλία ομάδας παραγωγών της περιοχής να δραστηριοποιηθεί στην τοπική αγορά, παράγοντας και συσκευάζοντας γάλα και γιαούρτι με την ονομασία “Γιαννιώτικο” εξήρε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

“Ο,τιδήποτε προάγει την παραγωγή μας είναι χρήσιμο. Τους εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα προσπάθεια. Μας ενδιαφέρει κάθε  πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από αγρότες, είτε γεωργούς είτε κτηνοτρόφους στην περιοχή μας, που προάγει την ποιότητα, αλλά και την εμπορικότητα των προϊόντων της Ηπείρου”, ανέφερε μεταξύ άλλων.