Νέες υπηρεσίες για τα καθημερινά σας ψώνια…

γράφει ο Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου

Λίγο η διετία και κάτι της πανδημίας, λίγο τα ελαστικά ωράρια εργασίας και οι στάσιμες συνήθειες μας εν γένει, εξέλιξαν το φαινόμενο των αγορών μέσω διαδικτύου και παράδοσης κατ’ οίκον ακόμη και για τα σουπερμάρκετ.

Και μπορεί οι υπηρεσίες αυτές να βρίσκονταν σε εμβρυακό στάδιο πριν την πανδημία, όμως αυτός ο τρόπος αγορών, ήδη σε χώρες της δυτικής Ευρώπης καταλαμβάνει ένα μερίδιο αγοράς της τάξεως των 2%.

Αν όμως συνυπολογίσουμε ότι και οι γίγαντες των online αγορών όπως η Amazon με την Amazon fresh μπαίνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα τότε καταλαβαίνουμε εύκολα προς τα που πάει αυτή η τάση.

Μικρές και μεγάλες εταιρείες λοιπόν στο παιχνίδι διεκδίκησης ενός μεριδίου αγοράς από της δια ζώσης αγορές στα σουπερμάρκετ τα οποία και τα ίδια βλέπουν πως πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα πριν βρεθούν προ εκπλήξεων ή οι τάσεις της αγοράς τα οδηγήσουν στο περιθώριο.

Βέβαια σε αυτό το φαινόμενο, πάντα θα υπάρχει ο αντίλογος του εκλεκτικού καταναλωτή που θέλει ειδικά τα φρέσκα τρόφιμα να τα επιλέγει ο ίδιος. Μένει να δούμε ποια τάση θα επικρατήσει ή απλά αν θα έχουμε μια ανακατανομή στο μερίδιο αγοράς όπως σε τόσους και τόσους κλάδους.