Ναυάγησε το εγχείρημα του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας

Ένα όνειρο δεκαετιών για τη Θεσπρωτία, οδηγήθηκε – αφού πέρασε από 40 κύματα – σε ναυάγιο.

Πρόκειται για το εγχείρημα αδειοδότησης του Επιχειρηματικού Πάρκου Ηγουμενίτσας (Εμπορευματικού Κέντρου Ηγουμενίτσας), το οποίο τέθηκε στο αρχείο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η αρμόδια Διεύθυνση Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων, της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με έγγραφό της το Δεκέμβριο, ενημέρωσε τόσο το φορέα που είχε ιδρυθεί για το σκοπό αυτό -θυγατρική της ΟΛΗΓ ΑΕ-  “ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”, όσο και τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, ότι ο φάκελος αδειοδότησης του έργου τίθεται στο αρχείο.

Μάλιστα το αιτιολογικό της απόφασης αυτής του αρμόδιου υπουργείου είναι ότι επί δυόμιση χρόνια δεν υπήρξε ανταπόκριση του Φορέα για την παροχή διευκρινιστικών έγγραφων που ζητήθηκαν από τη Διεύθυνση Αδειοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στη Θεσπρωτία, διατυπώθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 από το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας και την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ως έργο που θα λειτουργούσε συμπληρωματικά και πολλαπλασιαστικά στη μεταφορική κίνηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Η προκαταρκτικές μελέτες που εκπονήθηκαν με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από την ΟΛΗΓ ΑΕ κατέληξαν στο μοντέλο του «διχωρικού» επιχειρηματικού πάρκου, ένα τμήμα στο ΒΙΟΠΑΘΕ και ένα τμήμα εντός του Λιμένα.

Ο φάκελος αδειοδότησης υπεβλήθη στο Υπουργείο Ανάπτυξης στις 5 Ιουλίου του 2019.

Δυο μέρες μετά οι εκλογές ανέτρεψαν τις πολιτικές αποφάσεις τις προηγούμενης κυβέρνησης και η υπόθεση (εκ μέρους της ΟΛΗΓ ΑΕ) φαίνεται πως πάγωσε…

Έτσι στην εκπνοή του 2022 – και αφού το Φεβρουάριο άλλαξε και η σχετική νομοθεσία, η αρμόδια διεύθυνση έθεσε το αίτημα στο αρχείο και πλέον επαφίεται στον… όμιλο Grimaldi – όταν και αν – αναλάβει τις τύχες του λιμένα να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή.