Να ξανακερδίσει την ταυτότητά της η χώρα

bezas_antΓράφει: Αντώνης Μπέζας

Η ανικανότητα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι ιδεολογικές εμμονές των μελών τους, προεξάρχοντος του κ. Παπανδρέου, που καθόριζαν τη μεταναστευτική πολιτική τα τελευταία 2,5 χρόνια, οδήγησαν την κατάσταση με τους λαθρομετανάστες κυριολεκτικά εκτός ορίων. Η αθρόα και ανεξέλεγκτη είσοδος λαθρομεταναστών, κατέστησε τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι».

Οι λαθρομετανάστες δεν κατευθύνονται πλέον, μόνο στην Αθήνα, αλλά παραμένουν αρκετές φορές στη μέχρι χθες φιλήσυχη και ευνομούμενη περιφέρεια.

Η πόλη της Ηγουμενίτσας έζησε πριν από λίγους μήνες, λόγω του λιμανιού της που αποτελεί πύλη εισόδου- εξόδου της χώρας, με τον πιο έντονο τρόπο το πρόβλημα αυτό.

Η μαζική εγκατάσταση τους, μετατρέπει πολλές περιοχές σε υγειονομικές βόμβες, όπου η υγεία όλων, κατοίκων και μεταναστών, τίθεται σε κίνδυνο. Τμήμα των λαθρομεταναστών επιδίδεται σε παρανομίες και εγκληματικές ενέργειες. Τροφοδοτείται έτσι το παραεμπόριο και διογκώνεται η μαύρη εργασία, που εκτοξεύει την ήδη υψηλή ανεργία και στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία τεράστια ποσά.
Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή έχει υπεύθυνα τοποθετηθεί για το φλέγον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Χωρίς ακρότητες και χωρίς διάθεση πολιτικής εκμετάλλευσης. Ως Κυβέρνηση, αντιλήφθηκε έγκαιρα την επικείμενη τότε διόγκωση του προβλήματος και δρομολόγησε τη δημιουργία κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών. Και ως Αντιπολίτευση, συνέχισε να την υποστηρίζει, σαν κομβικό σημείο μιας σοβαρής εθνικής πολιτικής για το Μεταναστευτικό. Τώρα τελευταία βέβαια, για επικοινωνιακούς λόγους και υπό την πίεση της προεκλογικής συγκυρίας, το ΠΑΣΟΚ προσχωρεί πια στην άποψή μας.

Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Κάθε λάθος μπορεί να κοστίσει. Κάθε βιαστική κίνηση μπορεί να δημιουργήσει καινούργια προβλήματα. Χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και ασφαλώς να τηρηθούν αυστηρότατα και χωρίς παρεκκλίσεις, συγκεκριμένα κριτήρια για τη χωροθέτηση των κέντρων αυτών.

Πρωτίστως όμως, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική για το Μεταναστευτικό. Χωρίς αυτή τη πολιτική, θα αναλωθούμε ως χώρα και ως κοινωνία σε αναποτελεσματικές και μεμονωμένες παρεμβάσεις, που θα ανακουφίζουν αλλά δεν θα επιλύουν το πρόβλημα.

Για τη Νέα Δημοκρατία η αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης είναι κομβικής σημασίας, ανάλογη με αυτή της οικονομικής κρίσης.
Οι θέσεις της είναι σαφείς:

1) Κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια (Ν.3838/2010), που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ και που κατέστησε την Ελλάδα πόλο έλξης για χιλιάδες παράνομους μετανάστες.

2) Αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων ώστε να παύσει η ανεξέλεγκτη είσοδος λαθρομεταναστών και να δοθεί το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της.

3) Αποτελεσματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου που οδηγεί στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και αποτελεί επιπλέον πόλο έλξης και για νέους μετανάστες.
4) Λήψη μέτρων κατά της μαύρης εργασίας παράνομων μεταναστών σε επιχειρήσεις.
5) Αυστηρότερη νομοθεσία στην εκμίσθωση κατοικίας και επαγγελματικού χώρου σε παράνομους αλλοδαπούς και

6) Υλοποίηση των σύγχρονων κέντρων υποδοχής και παραμονής λαθρομεταναστών, καθώς όπως προανέφερα, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε τις διαδικασίες δημιουργίας τους.

Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι η δέσμευση και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά για την επίλυση του μεταναστευτικού και της επιστροφής στην ευνομία δεν είναι προεκλογικού χαρακτήρα. Επιπλέον, δεν προσπαθεί να παραπλανήσει, ούτε παρουσιάζει αντιφάσεις και παλινωδίες. Είναι διαυγής και ειλικρινής.

Και στις επερχόμενες εκλογές τη θέτει προς έγκριση στους πολίτες για να την εφαρμόσει άμεσα και σχεδιασμένα. Για να αισθανθεί ο καθένας μας νοικοκύρης στον τόπο του. Για να ξανακερδίσει την ταυτότητά της η χώρα μας.