Νταμάρι στη Γωνιά με απόφαση της Περιφέρειας και… Αστυνομική Διαταγή

gonia

goniaΘα συντελεστεί το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Γωνιά και θα καταντήσει νταμάρι, με απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου και την συνακόλουθη διαταγή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας!
Από τον Φεβρουάριο του 2012, έχει αποφασίσει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου, να επιτρέψει τη διακοπή της κυκλοφορίας στο τμήμα της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας από Χ.Θ. 2+420 έως 2+950 “στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή της Γ1 φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας”!
Μάλιστα, η απόφαση αυτή της Περιφέρειας Ηπέιρου, έχει ημερομηνία την 17/02/2012, μόλις δύο ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, στην οποία παρουσιάστηκε η… “φυτοτεχνική μελέτη” και στην οποία το Δημοτικό Συμβούλιο, γνωμοδότησε αρνητικά επί της διακοπής της κυκλοφορίας!

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου
Τότε, επί 3 σχεδόν ώρες συζητούσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, τη φυτοτεχνική μελέτη που εκπονήθηκε για να αποκαταστήσει τη βλάβη που θα προκληθεί στη Γωνιά, εξ’ αιτίας μιας τρανσέρας, που το ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο είχε από τον περασμένο Νοέμβριο αποφασίσει να μη γίνει!
Μάλιστα, η άποψη πως η κατασκευή της τρανσέρας δεν έχει τίποτα να κάνει με τη βελτίωση της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Πλαταρίας – Πρέβεζας αλλά με την εξασφάλιση αδρανών υλικών για την εργολαβία της Γ’ φάσης του Λιμανιού ήταν η επικρατούσα τόσο ανάμεσα στους Δημοτικούς Συμβούλους, όσο και στους εκπροσώπους φορέων που πήραν το λόγο. (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Περιβάλλοντος κ.α)
Το Δημοτικό Συμβούλιο αρνήθηκε να υποκύψει στον εκβιασμό “ή αποδέχεστε την τρανσέρα ή θα απενταχθεί το έργο” που φέρεται πως εκφράστηκε από το Υπ. Υποδομών.
Στον εκβιασμό αυτό απάντησε με σαφήνεια ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο οποίος ξεκάθαρα είπε ότι εφ’ όσον το έργο του λιμανιού ολοκληρωθεί και είναι λειτουργικό, δεν πρόκειται να απενταχθεί, αφού το τμήμα του δρόμου αυτό καμία σχέση δεν έχει με τη λειτουργικότητα του έργου.
Μάλιστα ο κ. Πιτούλης επεσήμανε τότε ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει δώσει άδεια εξόρυξης αδρανών στην περιοχή “Μύλοι” Αγ. Μαρίνας, ενώ τόνισε πως τόσο το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσπρωτίας το 2010, είχαν εκφράσει αντίθετη άποψη για την κατασκευή τρανσέρας στη Γωνιά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά τόσο για την φυτοτεχνική μελέτη, όσο και για την αιτούμενη από την εταιρεία άδεια διακοπής της κυκλοφορίας στο δρόμο Ηγουμενίτσας – Πλαταριάς, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες και επαναβεβαίωσε την άρνησή του για διάνοιξη του τμήματος αυτού με κατασκευή τρανσέρα

Από τον Φεβρουάριο έως σήμερα…
Όπως αποκαλύπτεται από τα σχετικά έγγραφα, 2 μόλις μέρες μετά (και πριν καλά καλά η απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου καθαρογραφεί…) η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου, αγνοώντας και τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας και την πολλάκις εκφρασμένη αντίθεσή του, αποφάσισε (αρ. πρωτ. 14467):
1. Να διακοπεί η κυκλοφορία στο τμήμα της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας  Ε.Ο. Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας από Χ.Θ. 2+420 έως 2+950 σε δύο χρονικές περιόδους, δηλαδή από την 1η Μαρτίου 2012 έως 31 Μαϊου 2012 και από την 1η Οκτωβρίου 2012 έως την 31η Μαϊου 2013.
Μάλιστα στην απόφασή της η Περιφέρεια ομολογεί ότι υποκύπτει στον εκβιασμό του Υπουργείου Υποδομών:

“Λαμβάνοντας υπόψη…. το με αρ. 3600π.ε/1020/13-02-2012 του Υπουργείου Υποδομών (ΕΥΔΕ – ΜΕΔΕ Δυτικής Ελλάδας)  με το οποίο επισημαίνεται η ανάγκη διακοπής της κυκλοφορίας, ώστε να προχωρήσει η εκτέλεση του όλου έργου της σύμβασης, με προφανή κίνδυνο λόγω μη εκτέλεσης του έργου, της απένταξης του από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΕΕ και της μη δυνατότητας χρηματοδότησής του από Εθνικούς Πόρους”

Και μπορεί η ανάδοχος εταιρεία να μην έκανε χρήση της απόφασης αυτής την άνοιξη του 2012, όμως με έγγραφό της προς την ΑΔ Θεσπρωτίας την 31η Μαϊου 2012, ζητά την ρύθμιση της κυκλοφορίας για το διάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2012 έως την 31η Μαϊου 2013!
Και βέβαια η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, όπως είναι υποχρεωμένη μετά  τις σχετικές αποφάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, εκδίδει τη σχετική απόφαση στις 07 Ιουνίου 2012!

Στους μήνες που μεσολάβησαν, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Αντιπεριφερειάρχης, πραγματοποίησαν επισκέψεις στην Αθήνα, συσκέψεις… συνατήσεις… μέχρι και αντεγκλήσεις δια του τύπου αντάλλαξαν… όπως φαίνεται επί ματαίω… αφού οι αποφάσεις ήταν ήδη ειλλημένες.

Όσο για το πως θα γίνεται η κυκλοφορία Ηγουμενίτσα – Πλαταριά;

Α! θα γίνεται ο… γύρος του Νομού!

Θα πηγαίνουν στο Καρτέρι και από κει θα επιστρέφουν στην Πλαταριά… διανύοντας για μια απόσταση 7 χλμ… περίπου 100! Εκτός αν, η ανάδοχος εταιρεία, ευαρεστηθεί καμιά μέρα να… επιτρέψει προσωρινά την κυκλοφορία!!!