Ξεκινά την Δευτέρα η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού στα Ιωάννινα

xyty1

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ξεκινά η λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, χάρη στο άριστο επίπεδο συνεργασίας που υπήρξε μεταξύ όλων των Δήμων του Νομού, του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η προγραμματική σύμβαση που είχε αποφασιστεί πριν από έναν μήνα, οριστικοποιήθηκε και σήμερα παρουσιάστηκαν όλα τα σημεία της, στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, με την συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Δήμων, του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, του αντιπροέδρου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Σάκη Βλέτσα, του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, των αντιδημάρχων Θωμά Μπέγκα και Βασίλη Μασσαλά και υπηρεσιακών παραγόντων.

Όλοι οι συμμετέχοντες εξήραν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που υπήρξε και οδήγησε στην επίλυση ενός προβλήματος δεκαετιών για το Νομό Ιωαννίνων και εξέφρασαν την βούλησή τους, με ανάλογη συνεργασία, να δρομολογηθεί το προσεχές διάστημα η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή.

Η λειτουργία του ΧΥΤΑ θα ξεκινήσει την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου. Απορρίμματα θα μεταφέρουν αρχικά έξι απορριμματοφόρα του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου θα μεταφέρεται πλέον στον ΧΥΤΑ το σύνολο των απορριμμάτων του Νομού Ιωαννίνων. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσει άμεσα η εργολαβία αποκατάστασης της χωματερής στη Δουρούτη και να κλείσει οριστικά μία μεγάλη πληγή για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

«Το ζήτημα της διαχείρ

ισης των απορριμμάτων δεν παίρνει άλλες αναβολές. Ο Δήμος Ιωαννιτών με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και με τη συνεργασία που αναπτύχθηκε, είναι έτοιμος για την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Η προσπάθεια αυτή στηρίχθηκε από όλη την αυτοδιοίκηση, από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο και από την Περιφέρεια. Με την λειτουργία του έργου θα μας δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουμε την αποκατάσταση της Δουρούτης, έργο που είναι κατεπείγον», υπογράμμισε στην σύσκεψη, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, εξέφρασε την βούληση της Περιφέρειας να σταθεί αρωγός των δήμων, ώστε το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων να κλείσει οριστικά και με την ανάπτυξη της ανακύκλωσης.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία και να σημειώσω ότι όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε στην ανακύκλωση. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε σε όλο το φάσμα ενεργειών. Πρέπει να κλείσουμε άμεσα το ζήτημα αποκατάστασης όλων των ΧΑΔΑ και φυσικά την αποκατάσταση της Δουρούτης, η οποία δεν χωράει άλλες αναβολές», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη επεσήμανε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, για την οποία η Περιφέρεια Ηπείρου θα βγάλει σχετική πρόσκληση και ζήτησε από όλους τους εκπροσώπους των Δήμων να προχωρήσουν σε δράσεις ανακύκλωσης.

Το επίπεδο συνεργασίας, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος εξήρε ο αντιπρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Σάκης Βλέτσας. «Ήταν ιδιαίτερη υπεύθυνη η στάση του Δήμου Ιωαννιτών και πολύ σημαντική η συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών και με την Περ

ιφέρεια Ηπείρου σε όλα τα επίπεδα. Αν αυτή η υπεύθυνη στάση υπήρχε και στο παρελθόν, τότε ο ΧΥΤΑ θα λειτουργούσε ένα χρόνο νωρίτερα. Όλοι εμείς εγγυόμαστε για την πλήρη και σωστή λειτουργία του έργου. Με τη συνεργασία κάναμε ένα μεγ

άλο βήμα», τόνισε ο κ. Βλέτσας.

Ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας έκανε γνωστές τις τεχνικές λεπτομέρειες για την λειτουργία του ΧΥΤΑ και τις οικονομικές υποχρεώσεις των Δήμων και επεσήμανε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί πλέον για την προώθηση της ανακύκλωσης.

«Πριν από έναν μήνα έγινε η πρώτη σύσκεψη για την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Ο Δήμος Ιωαννιτών, συνεπής στις υποχρεώσεις που ανέλαβε, λόγω της πρακτικής αδυναμίας του Αναγκαστικού Συνδέσμου, οριστικοποίησε την προγραμματική σύμβαση και είναι έτοιμος για την λειτουργία του έργου. Το επόμενο βήμα είναι το κλείσιμο της χωματερής στην Δουρούτη και παράλληλα συμφωνήθηκε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το ζήτημα της ανακύκλωσης», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μπέγκας.