Ξεκινούν οι διαδικασίες παραχώρησης των περιφερειακών λιμανιών

limaniigm

limaniigmΗ Ηγουμενίτσα στο πρώτο πακέτο

Τους διαγωνισμούς για την πρόσληψη νομικού, τεχνικοοικονομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα υποστηρίξουν τη διαδικασία αξιοποίησης των δέκα περιφερειακών λιμανιών δηλαδή των 10 μη εισηγμένων Ανωνύμων Εταιρειών Οργανισμών Λιμένων (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Βόλος, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Λαύριο, Ελευσίνα και Ραφήνα), που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας προκήρυξε τη Δευτέρα το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τις προκηρύξεις οι προθεσμίες για την υποβολή προσφορών εκπνέουν στις 2 Μαΐου για τον νομικό σύμβουλο και στις 4 Μαΐου για τους δύο άλλους συμβούλους.

Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ θα υποστηρίξουν τη διαδικασία για 24 μήνες ή μέχρις ότου ολοκληρωθεί η «Συναλλαγή Λιμένος», όπως χαρακτηρίζεται η διαδικασία. Από τους συμβούλους γίνεται απαιτητό να έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους προς το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, εντός διμήνου από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και άρα δεν αποκλείεται η μορφή της παραχώρησης που θα επιλεγεί να γίνει γνωστή τέλη Ιουλίου – Αρχές Αυγούστου, αν τα πράγματα προχωρήσουν χωρίς ενστάσεις με τους ταχείς ρυθμούς που επιθυμεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο διαγωνισμός του Νομικού Συμβούλου έχει συγγραφεί στην Ελληνική γλώσσα ενώ οι άλλοι δύο προφανώς απευθύνονται και σε διεθνείς οίκους καθώς η γλώσσα συγγραφής είναι η Αγγλική.

Οι προεκτιμώμενες αμοιβές αγγίζουν το 1,5 εκ ευρώ για τον Νομικό Σύμβουλο, τις 900.000 για τον τεχνικό σύμβουλο και τις 400.000 για τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο για τα 10 λιμάνια συνολικά.

Η Ηγουμενίτσα στις προτεραιότητες

Όπως είχε αναφέρει και στις δηλώσεις του όταν επισκέφθηκε το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος,  στο Ταμείο θέλουν να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης. Στη φάση αυτή φαίνεται ότι πρώτα θα προχωρήσει η παραχώρηση των τριών από τα δέκα περιφερειακά λιμάνια που έχουν στο χαρτοφυλάκιο και συγκεκριμένα της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας.

Αντίθετα προς τα πίσω πάει η αξιοποίηση των τριών λιμένων της Αττικής (Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας), με βάση τις προτεραιότητες που έχουν θέσει και οι σύμβουλοι του Ταμείου.

Όπως έχει υποστηρίξει κατά τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με τις διοικήσεις των οργανισμών λιμένων ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, το ταμείο εξετάζει την παραχώρηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (κρουαζιέρα, μαρίνα, ακτοπλοϊια, κλπ) στα περιφερειακά λιμάνια. Ειδικά για τα τρία πρώτα λιμάνια αναμένονται οι τελικές προτάσεις των συμβούλων για το μοντέλο αξιοποίησης.

Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης φαίνεται πως υπάρχει σοβαρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ προωθείται παράλληλα και σχέδιο διασύνδεσης μέσω σιδηροδρόμου με τα λιμάνια Βάρνας και Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

Εκτός από την Αλεξανδρούπολη, το δεύτερο πιο ελκυστικό λιμάνι, με βάση και τις εισηγήσεις που είχαν κάνει προ μηνών οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρείται η Ηγουμενίτσα στην οποία καταλήγει η Εγνατία Οδός. Τόσο για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όσο και για της Κέρκυρας έχουν εξεταστεί διάφορα σενάρια ένα από τα οποία περιλαμβάνει την παραχώρηση μόνο του λιμένα κρουαζιέρας. Για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Βόλου (η παραχώρηση του τελευταίου δεν εντάσσεται στις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ) φαίνεται πως υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες RO-RO (μεταφοράς φορτηγών, κλπ) και ξηρού φορτίου.

Στα λιμάνια της Κέρκυρας, της Ηγουμενίτσας και της Καβάλας (που θα αξιοποιηθεί σε δεύτερο στάδιο) εξετάζεται, επίσης, η παραχώρηση δραστηριότητας που συνδέεται με τα τουριστικά σκάφη, δηλαδή της μαρίνας.

Αποσφραγίζουν την… Εγνατία

Ταυτόχρονα, σήμερα Τετάρτη αναμένεται η αποσφράγιση των Φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που υποβλήθηκαν στο Ταμείο αναφορικά με την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και τριών καθέτων οδικών αξόνων της.

πηγή: Εφημερίδα Θεσπρωτική