Με τη βροχή να εντείνεται και πάλι τις βραδυνές ώρες της Τετάρτης και τον Καλαμά στα όρια της υπερχείλισης εξελίσσεται η δεύτερη μέρα της κακοκαιρίας στη Θεσπρωτία.
Νωρίτερα το μεσημέρι, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα με αντικέιμενο την κταγραφή των ζημιών από τα φαινόμενα της Τρίτης, παρουσία των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συναρμόδιών υπηρεσιών.
Όπως επισημάνθηκε οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο οδικό δίκτυο αλλά και σε περιουσίες είναι μεγάλες.
Ο Καλαμάς βρίσκεται από την Τρίτη στα όρια της υπερχείλισης και έχουν ανοίξει όλα τα θυροφράγματα προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες, ενώ ήδη στην περιοχή της Βρυσέλλας ο δρόμος χάθηκε κάτω από τα νερά.
Δεκάδες είναι και οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές. Η καταγραφή όλων των προβλημάτων θα ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή ώστε στη συνέχεια να κινηθεί η διαδικασία να ενταχθεί ο Νομός στους πλημμυροπαθείς.
Με τον τρόπο αυτό θα γίνει εφικτή η αποζημίωση όσων έχουν υποστεί ζημιές ενώ θα διεκδικηθούν χρήματα προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση δρόμων κι άλλων δημόσιων χώρων που δεν άντεξαν στον όγκο της βροχής.
«Η κατάσταση είναι τραγική. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί τεράστιες. Μόνο με γενναία χρηματική ενίσχυση θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε κι εμείς και οι δήμοι στις μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και να επουλώσουμε τις πληγές που άνοιξε η κακοκαιρία», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης.
Ταυτόχρονα από το βράδυ της Τρίτης συνεργεία των Δήμων, της Πυροσβεστικής και της Περιφερειακής Ενότητας βρίσκονταν στους δρόμους προσπαθώντας να μαζέψουν τα χώματα και τα υπόλοιπα φερτά υλικά που παρέσυρε η βροχή. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στην πόλη της Ηγουμενίτσας η παραλιακή οδός είχε καλυφθεί με 10 εκ. λάσπης ενώ το πυροσβεστικό σκάφος προσπαθούσε μέχρι το μεσημέρι να ξεπλύνει από τη λάσπη τους προβλήτες του λιμανιού.