Οι Ενώσεις Συνεταιρισμών επέλεξαν τη ΒΙΚΟΣ για στρατηγικό επενδυτή για τη ”Δωδώνη”

Με ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Συνεταιρισμών εξηγούν γιατί επέλεξαν τη ΒΙΚΟΣ ΑΕ για στρατηγικό εταίρο για την αγορά των μετοχών της “Δωδώνης”

Οι σύμβουλοι των Ενώσεων διερεύνησαν εκτενώς την αγορά σε Ευρώπη, τις Η.Π.Α., την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Μεταξύ των επιχειρήσεων που εξέφρασαν ενδιαφέρον για συνεργασία ήταν και εταιρείες ανταγωνιστικές, funds που αποσκοπούσαν μόνο σε υπεραξίες και εταιρείες εκτός των προδιαγραφών των Ενώσεων.

Στο πλαίσιο των επαφών αυτών, έγιναν συναντήσεις με πολυεθνικές εταιρείες συνεταιριστικού προφίλ, οι οποίες όμως δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται στην παρούσα φάση να επενδύσουν στην Ελλάδα. Εν τέλει επιτεύχθηκε συμφωνία με Στρατηγικό Συνεργάτη ο οποίος φέρει τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι Ενώσεις, διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων και διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της ΔΩΔΩΝΗ. Η εταιρεία αυτή είναι η ΒΙΚΟΣ Α.Ε., του κ. Πέτρου Σεπετά.

Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. είναι μία από τις πλέον καταξιωμένες εταιρείες στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται δε στην ίδια περιοχή με τη ΔΩΔΩΝΗ. Κατατάσσεται ανάμεσα στις 100 πρώτες ελληνικές βιομηχανίες ως προς το ύψος των πωλήσεων και στις 25 πρώτες ως προς το EBITDA και την καθαρή κερδοφορία της. Η εταιρεία απασχολεί 300 εργαζόμενους άμεσα και 500 έμμεσα.
Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. έχει δεσμευτεί ότι οι εγκαταστάσεις της ΔΩΔΩΝΗ θα παραμείνουν στα Ιωάννινα και όλα τα προϊόντα της εταιρείας θα παράγονται εκεί, διασφαλίζοντας την αξιοποίηση των εργαζομένων, την ανάπτυξη της Ζώνης Γάλακτος της περιφέρειας και την ενίσχυση των δεσμών με τους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία της Ηπείρου.
Η μεταβίβαση των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ στο σχήμα των Ενώσεων δεν θα έχει μόνο οικονομικές αλλά και κοινωνικές επιδράσεις, ενώ θα αποτελέσει πρότυπο επιτυχούς απεμπλοκής φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με εμφανή αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Κατηγορηματικό όχι απο το ΚΚΕ στην πρόταση ΕΑΣ – Βίκος για τις μετοχές της “Δωδώνης”.

Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων, του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, δεν είναι απλά προαποφασισμένο από τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν και από τους «τοπικούς φορείς» (ή αλλιώς, εκπροσώπους της ζούγκλας του ευρωμονοδρόμου), αλλά και λεπτομεριακά σχεδιασμένο με τις πλάτες των «φυσικών φορέων» (ΕΑΣ, μεγαλοκτηνοτρόφοι).
Η «μεγάλη επιτυχία» της εμπλοκής του «ελληνικού» κεφαλαίου (λες και το κεφάλαιο ξέρει άλλη πατρίδα από το κέρδος του) στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, θα σημάνει νέες θυσίες για μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και εργαζόμενους – συνολικά για τη λαϊκή οικογένεια – που θα προστεθούν στα ήδη δυσβάσταχτα βάρη που σηκώνει ο λαός μας, πληρώνοντας την κρίση που δημιούργησαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι από τα κέρδη που συσσώρευσαν στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ο βουλευτής Χρήστος Μαντάς για την πώληση της Δωδώνης

Ο Χρήστος Μαντάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την απάντηση που δόθηκε αναφορικά με την πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας ‘’Δωδώνη’’ σε σχετική του ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Οι απαντήσεις τόσο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δηλώνει αναρμοδιότητα,  όσο και από τον Υπουργό Οικονομικών που απλώς μας διαβιβάζουν το έγγραφο της Αγροτικής Τράπεζας και το έγγραφο του ειδικού εκκαθαριστή της ΑΤΕ, δείχνει αρχικά μια απαξίωση των υπουργών της τρικομματικής μνημονιακής συγκυβέρνησης να τοποθετηθούν επί της ουσίας απέναντι στο μείζον πρόβλημα της Δωδώνης που απασχολεί όλη την κοινωνία της Ηπείρου. Είναι σαν η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει ‘’ουδέτερα’’ όλη αυτή τη διαδικασία που είναι ακριβώς  απόρροια της μνημονιακής της πολιτικής και να προσπαθεί να πείσει ότι πρόκειται απλά και μόνο για τεχνοκρατικό ζήτημα.
Η γαλακτοβιομηχανία ‘‘Δωδώνη’’ όπως όλοι γνωρίζουν βρίσκεται στην τελική ευθεία της πώλησής της χωρίς κανένας να γνωρίζει αν θα ισχύσουν καν οι στοιχειώδεις δεσμεύσεις για τη ζώνη γάλακτος για τη διασφάλιση των παραγωγών, για τις τιμές γάλακτος που θα ανταποκρίνονται στην παράδοση της Δωδώνης κ.λ.π. Πολύ περισσότερο τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τον ‘’πόλεμο’’ μεταξύ των υποψηφίων αγοραστών,  μετά την αλλαγή – όπως αναφέρεται- των όρων αξιολόγησης.Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί επιδεικτικά την παράδοση της γαλακτοβιομηχανίας της ‘’Δωδώνης’’  ούτε την κοινωνική της προσφορά ούτε τον σημαντικό οικονομικό της ρόλο σε ολόκληρη την Ήπειρο.
Όλα τα παραπάνω επιβάλουν η γαλακτοβιομηχανία  ‘ ‘Δωδώνη’’ να βρίσκεται στα χέρια των φυσικών της προσώπων που μπορούν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της και ταυτόχρονα τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά και την ποιότητα των προϊόντων της, με βάσει τα οποία κατάφερε να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην αγορά του προϊόντος  της φέτας τόσο στη χώρα μας και όσο διεθνώς.  
Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο χρόνια έχει καταθέσει επίσημα την πρότασή του για τη μεταβίβαση του ποσοστού της ΑΤΕ στους φυσικούς φορείς της βιομηχανίας προσβλέποντας στη λειτουργία της σαν ένα αμιγώς συνεταιριστικό σχήμα.», καταλήγει ο κ. Μαντάς

Η βουλευτής Ιωαννίνων Άννα Ασημακοπούλου, στηρίζει την σύμπραξη Ενώσεων – Βίκου

Με δήλωσή της η βουλευτής Ιωαννίνων Άννα Ασημακοπούλου, στηρίζει την σύμπραξη Ενώσεων – Βίκου για την εξαγορά της “Δωδώνης”

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την πρωτοβουλία της εταιρείας «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» να συμμετάσχει ως στρατηγικός εταίρος των ΕΑΣ στον εν εξελίξει διαγωνισμό για τη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.
Η μακροχρόνια εμπειρία και η αποδεδειγμένη αξιοπιστία της εν λόγω εταιρείας αποτελεί εγγύηση για την εξεύρεση οριστικής και βιώσιμης λύσης για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Λύση η οποία θα διασφαλίσει την παραμονή των παραγωγικών δραστηριοτήτων της γαλακτοβιομηχανίας στην περιοχή μας, θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας, θα αποβεί προς όφελος των παραγωγών και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Σημειώνω ότι πέραν της επιχειρηματικότητας, η πρωτοβουλία της εταιρείας «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» στην κρίσιμη εθνική συγκυρία χαρακτηρίζεται από αίσθημα ευθύνης και αγάπης για τον τόπο.
Η στήριξή μου ως βουλευτής, αλλά και ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι δεδομένη, όπως πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι και η στήριξη από τους τοπικούς φορείς και όλους του Ηπειρώτες.