Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι σε περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα, βρίσκονται στο πλευρό των απεργών καθηγητών

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, 

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ»

Η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων έβαλε πλέον στο στόχαστρο και την εκπαίδευση. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θυσιάζονται ως άλλες Ιφιγένειες για να ξεπληρωθούν οι τραπεζίτες-τοκογλύφοι  και να μη χάσουν κέρδη οι επιχειρηματίες.

Με βάση αυτή την κατεύθυνση, η τρικομματική κυβέρνηση και η τρόικα επιδιώκουν να μειώσουν στο ελάχιστο τις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία και ψηφίζουν αιφνιδιαστικά νόμους για τον περιορισμό του αριθμού των εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο. 

Γι’ αυτό καταργούν χιλιάδες σχολεία σε όλη τη χώρα και χιλιάδες οργανικές θέσεις και τμήματα, αυξάνουν τους μαθητές ανά τμήμα, σταματούν το διορισμό εκπαιδευτικών, απολύουν ουσιαστικά 10.000 αναπληρωτές, θεσπίζουν την αναγκαστική μετάθεση των εκπαιδευτικών, την «αξιολόγηση»-χειραγώγηση και την αύξηση του διδακτικού ωραρίου τους με στόχο τη δημιουργία εργασίας λάστιχο και στο δημόσιο σχολείο (όπως και στον ιδιωτικό τομέα) και την «ανακάλυψη» εκπαιδευτικών που είναι «υπεράριθμοι», ώστε να απολυθούν. Γι’ αυτό ετοιμάζονται νέοι νόμοι για το Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο, με στόχο τα σχολεία να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως οι επιχειρήσεις, οι μαθητές να μετατραπούν σε πελάτες και οι διευθυντές των σχολείων σε managers, η ουσιαστική γνώση να αντικατασταθεί από αποσπασματικές πληροφορίες και δεξιότητες και  η διδασκαλία από συνεχείς εξετάσεις και φραγμούς.  Γι’ αυτό διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και τους εξαθλιώνουν, υποχρεώνοντάς τους να μετακινούνται  σε απομακρυσμένες περιοχές για πολλά χρόνια και με επίδομα αντί για μισθό. 

Οι καθηγητές δεν «εκβιάζουν τους μαθητές», δεν τους «κρατούν ομήρους», δεν «νοιάζονται για το δίωρο», όπως τους κατηγορούν κυβέρνηση, και μερίδα ΜΜΕ, που έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας και του αγώνα. 

Οι καθηγητές διδάσκουν αξιοπρέπεια κι αντίσταση απέναντι στο άδικο και την εξαθλίωση της μνημονιακής πραγματικότητας. Μπροστά σε αυτή την επίθεση αποφάσισαν να δώσουν έναν σκληρό αγώνα επιβίωσης των ίδιων αλλά και της δημόσιας εκπαίδευσης. Η απεργία τους είναι απεργία για τη δημόσια παιδεία, είναι απεργία για το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση και στο μέλλον, είναι απεργία για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την ελπίδα. Είναι ψηφίδα στον αγώνα του λαού για την απόκρουση και την ανατροπή των αντικοινωνικών πολιτικών κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. 

Ο αγώνας των καθηγητών μπορεί να είναι νικηφόρος μόνο αν στηριχτεί από τους εργαζόμενους και τη νεολαία! Μια νεολαία που κυβέρνηση και τρόικα έχουν καταδικάσει στην ανεργία (64,2%!) και τη μετανάστευση!

Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ εκφράζει την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον αγώνα των Ελλήνων εκπαιδευτικών και δηλώνει ότι: