Οι Θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Λιμάνι Ηγουμενίτσας

laiki

laikiΒασικά σημεία της τοποθέτησης του Δώρη Δήμα κατά της συζήτηση του θέματος «Ενημέρωση για το Νομοσχέδιο Λιμενικής πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλιας , σε σχέση με το λιμάνι Ηγουμενίτσας και τον ΟΛΗΓ » στο Δ.Σ. στις 11/02/2013.

·         Η ενημέρωση και οι θέσεις του κ. Δημάρχου ελάχιστα διαφέρουν από τα όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Δ.Σ. της ΟΛΗΓ Α.Ε. Προφανώς είναι αποτέλεσμα της σύσκεψης παραγόντων με τον κ. Μπέζα.

·         Εστιάζουν σε ζητήματα που αφορούν τον τρόπο συγχώνευσης των λιμανιών Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας και Πάτρας, τα χρονίζοντα πρόβληματα της χεραίας ζώνης κλπ. Προβλήματα σοβαρά μεν αλλά, που κατά την γνώμη μας,αποτελούν «το τυράκι που κρύβει την φάκα». Αποπροσανατολίζουν από το κύριο που είναι το ξεπούλημα του λιμανιού.

·         Οι θέσεις του Δ.Σ. της ΟΛΗΓ Α.Ε. είναι σαφές ότι δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση,γιατί είναι σε όλους μας γνωστό ότι το Δ.Σ. είναι διορισμένο από την κυβέρνηση. Άρα είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί την κυβερνητική πολιτική.

·         Επισημαίνουμε επίσης ότι η ΟΛΗΓ Α.Ε. ανήκει  στο ΤΑΙΠΕΔ. Δηλαδή έχει ήδη «βγεί στο σφυρί» για ξεπούλημα. Πληροφορούμαστε ότι υπάρχει ήδη εκδήλωση ενδιαφέροντος. Το Ν/Σ αλλάζει τον τρόπο του ξεπουλήματος και το διευκολύνει.

·         Το Ν/Σ του Υπουργείου Ναυτιλίας «τακτοποιεί»  τα εξής ζητήματα:

  1. Τα δρομολόγια-νηολογήσεις για τα νησιά του Αιγαίου
  2. Τις συνθεσεις των πληρωμάτων και τα εργασιακά των ναυτεργατών.
  3. Τις συγχωνεύσεις λιμανιών σε δίκτυα και την υπαγωγή τους στο ΤΑΙΠΕΔ,δηλαδή το ξεπούλημα τους.

Είναι ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να «επενδύσει» στα λιμάνια.

·         Ενάντια σε αυτό το Ν/Σ τα ναυτεργατικά σωματεία οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα απεργιακές κινητοποίησεις. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ απάντησε με το αυταρχικό και απαράδεκτο μέτρο της επιστρατευσης. Αυτό δείχνει και την θέληση της να  περάσει το Ν/Σ με κάθε τρόπο.

·         Καθόλου δεν μας ξενίζει η πληροφορία ότι το Ν/Σ αυτό πατάει σε παλαιότερο του κ. Χρυσοχοϊδη για συγχωνεύσεις των λιμανιών.Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την καπιταλιστκή κρίση, οι κυβερνήσεις παίρνουν μια σειρά μέτρα, που έχουν αποφασισθεί από την Ε.Ε. στο παρελθόντα χρόνο.‘Αλλωστε τα ίδια μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. είτε έχουν μνημόνια είτε όχι, είτε ανηκουν στην ΟΝΕ είτε όχι.Είναι μέτρα για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

·         Το νομοσχέδιο αυτό δεν σηκώνει «μερεμέτια», το μόνο που μπορούμε να ζητήσουμε σαν Δ.Σ. είναι η απόσυρση του και να αγωνισθούμε για αυτό.

·         Αυτός είναι ό λογος που τα ναυτεργατικά σωματεία αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ, και παρά την επιστρατευσή τους,την προκήρυξη 24ωρης απεργίας κατά την ημέρα κατάθεσης στην βουλή αυτού του Ν/Σ.

·         Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλώνει ξανά ,ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, και κάθε λιμανιού της χώρας. Πρόκειται για περιουσία του λαού και ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν! Η ασφαλής και γρήγορη μετακίνηση ως λαϊκό δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα, περνάει μέσα από την κοινωνικοποίηση του λιμανιού, σε ενιαίο οργανισμό που θα είναι ενταγμένα όλα τα μέσα μεταφοράς. Αυτό προϋποθέτει μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και κοινωνίας όπου η ανάπτυξη θα γίνεται με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι την μεγιστοποίηση του κέρδους μιας μερίδας καπιταλιστών.

·         Η «Λαϊκή Συσπείρωση» προτείνει στο Δ.Σ. και ζητά να ψηφισθούν:

  1. 1.   Το Δ.Σ.  ζητά την απόσυρση του Ν/Σ του Υπουργείου Ναυτιλίας
  2. 2.   Το Δ.Σ.  συστρατευτεύεται με τα ναυτεργατικά σωματεία συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση τους ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου, κατά την ημέρα της κατάθεσης του.

                                                                               Ηγουμενίτσα

                                                                              15/02/2013