ΟΛΗΓ ΑΕ: Σύνδεση Ηγουμενίτσα – Σανγκάη

olig_logo

Στην διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με την Ευρώπη και την παραχή “ανταγωνιστικής εναλλακτικής επιλογής”  διαδρομών μέσω σιδηροδρόμου και του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, ανακοινώνει με δελτίο τύπου η ΟΛΗΓ ΑΕ. Το δελτίο τύπου αναφέρει:

 

Η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας επιταχύνεται με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, κυρίως ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης των ανατολικών ασιατικών χωρών, και πιο συγκεκριμένα, της Κίνας, η οποία κυριαρχεί αυτήν την περίοδο στις ασιατικές εξαγωγές στην Ευρώπη. Οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν το κύριο μέσο των ευρω-ασιατικών εμπορευματικών μεταφορών. Παρ’ όλ’ αυτά, οι όλο και περισσότερο κορεσμένες θαλάσσιες διαδρομές απαιτούν την ανάπτυξη αποδοτικότερων συνδυασμένων χερσαίων μεταφορών που να παρέχουν ανταγωνιστικές εναλλακτικές επιλογές.

Λόγω αυτών των εξελίξεων, η Οικονομική Επιτροπή Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) και η Οικονομική Επιτροπή Ηνωμένων Εθνών για την Ασία και τον Ειρηνικό (UNESCAP), προσδιόρισαν από κοινού στα πλαίσια του προγράμματος «Ανάπτυξη των Ευρω-Ασιατικών Μεταφορικών Συνδέσεων» (Euro-asian transport linkages), σε στενή συνεργασία με 18 συμμετέχουσες χώρες στην ευρω-ασιατική περιοχή, τους κύριους ευρω-ασιατικούς οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες προτεραιότητας. Το πρόγραμμα (Φάση Ι από 2002 έως 2007 και Φάση ΙΙ ολοκληρώνεται μέχρι το 2012) αναπτύσσει επίσης ένα επενδυτικό σχέδιο έργων υποδομών προτεραιότητας κατά μήκος των καθορισμένων ευρω- ασιατικών μεταφορικών συνδέσεων, που εξασφαλίζει την συνοχή υποδομών μεταφορών μαζί με την αποδοτικότερη λειτουργία των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Στα πλαίσια των ευρω-ασιατικών διαδρόμων έχει επιτευχτεί η οδική και με συνδυασμένες μεταφορές (κυρίως σιδηρόδρομο) σύνδεση της Ηγουμενίτσας με τον λιμένα της Σαγκάης στη Κίνα. Η σύνδεση αυτή εξασφαλίζει τη πρόσβαση των φορτίων και φορτηγών αυτοκινήτων που διακινούνται από τον λιμένα της Ηγουμενίτσας στις αγορές όχι μόνο της Κίνας, αλλά και της Ασίας (Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Κασπία Θάλασσα, Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν). Μόλις καθιερωθούν, οι μεταφορικές αλυσίδες σύνδεσης κατά μήκος του διαδρόμου Ηγουμενίτσας -Σαγκάη θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενισχύοντας τις εμπορευματικές συναλλαγές της χώρας μας με την Κίνα και τις υπόλοιπες χώρες της Ασίας.