Ολοκληρώθηκε εχτές η επίσκεψη φορέων της Ηπείρου σε σταθμούς συμπίεσης στην Ιταλία.

Ολοκληρώθηκε εχτές η επίσκεψη φορέων της Ηπείρου σε σταθμούς συμπίεσης στην Ιταλία.
Μια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της ΔΕΠΑ σε φορείς της Ηπείρου, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, πλην των άμεσα ενδιαφερομένων, φορέων και αιρετών της Πέρδικας. Αυτοί δηλώνοντας ότι δεν έχουν ανάγκη ενημέρωσης αρνήθηκαν την συμμετοχή τους και προσπάθησαν να αποτρέψουν και τους υπόλοιπους.
Στην αποστολή συμμετείχαν:
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος και οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι Τζάνης και Κάτσιος, ο Δήμαρχος Πάργας Αθ. Λιώλιος και τρεις Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Παννηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας κ. Οικονόμου Θωμάς, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μασσαλάς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας τουριστικών καταλειμάτων Ηπείρου κ. Ζήγος Χ., οι Περιφερειακοί Σύμβουυλοι κ.κ. Κώτσιος Ν. (Θεσπρωτία), Ζάκας Γ. (Πρέβεζα), εκπρόσωπος του ΤΕΕ Ηπείρου κ. Σταμουλάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ. Μπαράτσας και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Καραπάνος.

POGGIO RENATICO
Η πρώτη ενημέρωση έγινε από τον Διευθυντή Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΠΑ κ. Κοσμά ο οποίος αναλύοντας το έργο του Ελληνοιταλικού αγωγού εξήγησε πως το έργο αυτό χωρίζεται σε δύο σκέλη:
Α) Το χερσαίο τμήμα του, από τα Τουρκικά σύνορα μέχρι  τη Θεσπρωτία, το οποίο θα διαχειρίζεται η ΔΕΣΦΑ και άρα θα είναι ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, από το οποίο θα μπορέσει να τροφοδοτηθεί μελλοντικά και η Ήπειρος.
Και
Β) Στο υποθαλάσσιο τμήμα το οποίο θα είναι transit, προσπαθώντας έτσι να απαντήσει στο καθολικό αίτημα των Ηπειρωτών για δέσμευση της ΔΕΠΑ για παροχή φυσικού αερίου στην Ήπειρο.
Το Poggio Renatico, είναι μία κωμόπολη 8000 κατοίκων, 10 περίπου χλμ μακριά από την φημισμένη Ferrara, πόλη προστατευόμενη από την Unesco για την πολιτιστική κληρονομιά της. Ο σταθμός εκεί βρίσκετε στο μέσο ενός  κάμπου, ορατός από παντού. Από τους υπευθύνους του Σταθμού εξηγήθηκε η λειτουργία του και τονίστηκε πως οι εκπεμπόμενοι απ’ αυτόν ρύποι είναι το 1/5 από το επιτρεπτό από την νομοθεσία όριο και το 1/3 από τους εκπεμπόμενους ρύπους που προκύπτουν από την λειτουργία ενός Εμπορικού Κέντρου. Ο συγκεκριμένος σταθμός έχει 3 συμπιεστές ισχύος 12 – 12 & 24 MW εκ των οποίων ο ένας ήταν εν λειτουργία κατά την διάρκεια της επίσκεψης. Ηχητική ρύπανση δεν διαπιστώθηκε.
Μετά την ξενάγηση στο σταθμό οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Πάργας, ζήτησαν και είχαν συνάντηση  με το Δήμαρχο της πόλης, στον οποίο εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους. Ο δήμαρχος της ιταλικής πόλης επεσήμανε πως στην περιοχή δεν υπάρχουν περιβαλλοντικά ή άλλα προβλήματα από τη λειτουργία του σταθμού συμπίεσης, ενώ ειδική μνεία έγινε στα ανταποδοτικά οφέλη που ο Δήμος έχει από την εγκατάσταση του σταθμού.

Terranuova Bracciolini
Την  επόμενη μέρα έγινε επίσκεψη   στην Terranuova Bracciolini, μια περιοχή της μαγευτικής Τοσκάνης, με δυναμικές πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες και μονάδες αγροτουρισμού υψηλών προδιαγραφών, όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τουριστικών – αγροτουριστικών καταλυμάτων κ. Ζήγος Χ.  Στην περιοχή αυτή βρίσκεται ένας ακόμα σταθμός συμπίεσης με την πλησιέστερη σε  αυτών μονάδα στα 60 μέτρα, ο οποίος είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το περιβάλλον της περιοχής.
Ομάδα από την  αποστολή μάλιστα επισκέφθηκε την πλησιέστερη αγροτουριστική μονάδα και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την ιδιοκτήτρια αυτής, η οποία δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα περιβαλλοντικά από τη λειτουργία του σταθμού, παρά μόνον θόρυβος όταν ξεκινά η λειτουργία του συμπιεστή.  Ο συγκεκριμένος σταθμός έχει κατασκευσθεί το 1993 και την ημέρα της επίσκεψης δεν ήταν εν λειτουργία λόγω  έλλειψης αερίου από τη Λιβύη.
Δηλώσεις και συμπεράσματα:
Διστακτικοί να πάρουν θέση ήταν οι αιρετοί της περιοχής, με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας να δηλώνει πως θα ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμαρχο της Πάργας να θέτει ευθέως ζήτημα ανταποδοτικών για την Πάργα.
Θετικές υπερ του έργου δηλώσεις έκαναν οι εκπρόσωποι των Τουριστικών καταλυμάτων και των τουριστικών πρακτόρων κ.κ. Ζήγος και Τσουρής , με τον κ. Ζήγο να εκφράζει και τη λύπη του για την απουσία από την επίσκεψη και εκπροσώπων από την Πέρδικα.
Ξεκάθαρη θέση πήρε ο πρόεδρος της πανηπειρωτικής συνομοσπονδίας κ. Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε πως η ομοσπονδία απαιτεί έλευση και όχι απλή διέλευση του αερίου από την Ήπειρο, ζητώντας μάλιστα ξεκάθαρη δέσμευση από το αρμόδιο υπουργό. Τόνισε δε ότι και από τα συμπεράσματα της επίσκεψης γίνεται σαφές ότι η δραστηριότητα αυτή μπορεί ναα αναπτυχθεί με σεβασμό στο περιβάλλον και επεσήμανε πως οι όποιες αντιδράσεις πλέον εξυπηρετούν ξένες ανταγωνιστικές επιδιώξεις.

Οι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ παραδέχθηκαν ότι η αρχική επιλογή του Σταυρολιμένα ήταν λάθος… ένα λάθος που σήμερα το έργο και ο τόπος πληρώνουν ακριβά…