Ομόφωνο (;;;) Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για ΟΕΕ-ΟΕΚ

igmdimarxeio

igmdimarxeioΤο  Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 15/02/2012 μετά την κατάργηση του ΟΕΕ και ΟΕΚ  ομόφωνα καταθέτει το παρακάτω ψήφισμα – καταγγελία:

Καταγγέλλουμε την επερχόμενη κατάργηση των μοναδικών φορέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα, δηλαδή των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας, Εργατικής Εστίας και των Εργατικών Κέντρων.

Κατάργηση, η οποία είναι αποτέλεσμα της ψήφισης της σχετικής διάταξης από τα κόματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση αποδεχόμενοι το μνημόνιο, που στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους της Χώρας.

Συνέπεια αυτού είναι πλέον η χώρα μας να καθίσταται η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΩΡΑ, χωρίς φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Η κατάργηση των δύο Οργανισμών, είναι το λιγότερο ύποπτη , διότι:

 1. 1)    Δεν χρηματοδοτούνται από το Κράτος, είναι αυτάρκεις οικονομικά και χρηματοδοτούνται μόνο από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
 1. 2)    Έχουν τεράστια αποθεματικά στα ταμεία τους , της τάξης του 1 δις ευρώ.
 1. 3)    Τους οφείλονται εργοδοτικές εισφορές παρακρατηθείσες από το ΙΚΑ, της τάξεως των 3 δις ευρώ.
 1. 4)    Έχουν ακίνητη περιουσία της τάξεως των 15 δις, η οποία έχει ανεγερθεί από τις εισφορές των εργαζομένων.

Το κλείσιμο των δύο Οργανισμών έχει ως αποτέλεσμα:

 1. 1)    Την κατάργηση ετήσιας επιδότησης ενοικίου 120.000 οικογενειών.
 1. 2)    Την κατάργηση παροχής 10.000 άτοκων δανείων αγοράς και επισκευής κατοικιών με την υπαγωγή αυτών καθώς και των 85.000 χορηγηθέντων δανείων Α’ κατοικίας επιδοτούμενου επιτοκίου καθώς και ατόκων δανείων πολυτέκνων και αναπήρων, σε τραπεζικά επιτόκια.
 1. 3)    Καταργείται το κατασκευαστικό πρόγραμμα εργατικών κατοικιών της χώρας, που περιλαμβάνει 1.300 ημιτελείς, έτοιμες προς παράδοση, κατοικίες καθώς και δημοπρατημένους οικισμούς έτοιμους για έναρξη εργασιών. Στο νομό μας επρόκειτο να γίνει έναρξη κατασκευής των πενήντα (50) δημοπρατημένων εργατικών κατοικιών του Παραποτάμου, τον  Μάρτιο.
 1. 4)    Οδηγεί στο κλείσιμο 25 βρεφονηπιακούς σταθμούς της Εργατικής Εστίας, που απασχολούν, εκπαιδεύουν και σιτίζουν δωρεάν, 2.500 παιδιά σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, κατασκευασμένες από τις εισφορές των εργαζομένων. Εδώ δηλώνουμε ξεκάθαρα ως Δημοτική Αρχή, ότι αδυνατούμε να απορροφήσουμε τα παιδιά του σταθμού της Εργατικής Εστίας στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς και τους εργαζόμενους.
 1. 5)    Καταργούνται τα δελτία κοινωνικού τουρισμού, καθώς και τα δελτία θεάτρου και βιβλίων, επηρεάζοντας άμεσα και τους απασχολούμενους στο ξενοδοχειακό και εμπορικό κλάδο.
 1. 6)    Γίνεται προσπάθεια κατάργησης των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών αφού τους οδηγούν σε οικονομικό αποκλεισμό.
 1. 7)    Τέλος οδηγούν στον καιάδα της ανεργίας πάνω από 1.700 εργαζόμενους και των δυο χρήσιμων Οργανισμών.

Καλούμε τη ΓΣΕΕ να σταθεί στο πλευρό μας, με τη διατήρηση της εισφοράς του 2%.

Απαιτούμε τη διατήρηση των δυο Οργανισμών καθώς και όλων των παροχών τους χωρίς καμία απόλυση του εξειδικευμένου προσωπικού τους, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το κοινωνικό τους έργο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΘΩΜΑΣ Α. ΠΑΠΠΑΣ

laikiΗ Λαϊκή Συσπείρωση, δια του επικεφαλής της Δημοτικού Συμβούλου κ. Δώρη Δήμα, διαφοροποιούμενη από το παραπάνω ψήφισμα έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

Η τοποθέτηση του Δώρη Δήμα στο Δ.Σ. στις 15/028/2012 σχετικά με την κατάργηση ΟΕΚ – Ο.Ε.Ε.

·         Η κατάργηση των οργανισμών δεν είναι φυσικό φαινόμενο κάτι σαν τον σεισμό λ.χ., αλλά πολιτική απόφαση που πάρθηκε με 199 ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στην βουλή κατά την ψήφιση του καταστροφικού για τον λαό τελευταίου «μνημονίου».

·         Οι οργανισμοί αυτοί καθόλου δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αφού χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων. Άρα καμιά σχέση με δημοσιονομικά ελλείμματα κλπ…

·         Στην ουσία η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. κάνει δώρο στους εργοδότες το  2% των μισθών των εργατών συνολικά 500 εκ. περίπου τον χρόνο.

·         Αυτά τα στερεί από  κοινωνικές υπηρεσίες υπέρ των εργαζομένων. Είτε είναι εργατικές κατοικίες ,είτε επιδότηση ενοικίου ,είτε επιδότηση επιτοκίου δανείου, είτε κοινωνικός τουρισμός, είτε βρεφονηπιακοί σταθμοί. Οι εργαζόμενοι μπορεί να τα περιγράψουν καλύτερα.

·         Άρα πρόκειται για καθαρά ΤΑΞΙΚΟ μέτρο υπέρ του κεφαλαίου και κατά των εργαζομένων από μια κυβέρνηση που υπηρετεί την πλουτοκρατία.

·         Ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι ήλθε σε επαφή με την ΓΣΕΕ για την επίλυση του προβλήματος. Είναι όμως γνωστό ότι η ΓΣΕΕ συμφωνεί με την κατάργηση των οργανισμών αφού συναίνεσε κατά τους στημένους  «διαλόγους των κοινωνικών εταίρων» με τον περιορισμό του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» των εργαζομένων. Τι μπορεί να περιμένουν οι εργαζόμενοι από την ΓΣΕΕ;

·         Σωστά αναφέρθηκε ότι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου δεν μπορούν απορροφήσουν τα παιδιά του σταθμού της Εργατικής Εστίας. Πολλές φορές στο Δ.Σ. έχουμε αναφερθεί σε αυτά τα προβλήματα. Αλλά ούτε οι γονείς φαντάζομαι ότι ικανοποιούνται από αυτή την κατάσταση πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι που είναι σήμερα πλήρους απασχόλησης να δεχθούν να δουλεύουν με τις συνθήκες που δουλεύουν  οι αντίστοιχοι του Δήμου δηλαδή συμβασιούχοι διμηνίτες η με μπλοκάκι.

·         Η θέση του Δ.Σ. πρέπει να είναι στο πλευρό των εργαζομένων κατά της κατάργησης των οργανισμών ,κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στην φτώχια και την εξαθλίωση. Ορισμένους και στην απόγνωση. Για όσους παρακολουθήσατε τα μεσημεριανά δελτία ειδήσεων δύο από τους εργαζόμενους στον ΟΕΚ έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας στο κτήριο του ΟΕΚ.

·         Ψήφισμα ομόφωνο δεν μπορεί να βγει μετά από συμφωνία των παρατάξεων αφού έχουμε διαφορετική άποψη για το πρόβλημα.

·         Ο Δήμαρχος ψάχνει να βρεί λύση με την ΓΣΕΕ ενώ Η «Λαϊκή Συσπείρωση» λέει ότι η πρόταση αυτή να βάζει τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. 

                                                                        Ηγουμενίτσα 16/02/2012