Οργή λαού στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη…

DODONH 17 7 13Ένα οργισμένο πλήθος, αυτό που πολλοί περίμεναν να δώσει δυναμικό παρόν πριν από δέκα μήνες, όταν η Δωδώνη άλλαζε χέρια, συγκεντρώθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας. Μία συγκέντρωση στην οποία βρέθηκαν περισσότεροι από 1500 κτηνοτρόφοι, από κάθε γωνιά της Ηπείρου, έτοιμοι κι αποφασισμένοι για όλα….

Ένα το αίτημα και κοινή η φωνή αγωνίας, απελπισίας και αγανάκτησης. Το αίτημα να τους καταβληθούν άμεσα τα χρήματα που τους χρωστάει η Δωδώνη. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και η κτηνοτροφία της Ηπείρου απειλείται με ο ολοκληρωτική καταστροφή.

«Δεν πάει άλλο… Εδώ και τώρα θέλουμε τα λεφτά μας. Δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν», φώναζαν οργισμένοι απειλώντας να εισέλθουν εντός των εγκαταστάσεων της εταιρίας.

Και βέβαια οι άνδρες της ιδιωτικής φύλαξης που είχαν επιστρατευθεί δεν κατάφεραν να εμποδίσουν το οργισμένο πλήθος όταν πέρασε την κεντρική είσοδο και εισήλθε στον προαύλιο χώρο.

Εκεί και μετά από αρκετή ώρα αναμονής έγιναν δεκτοί με αποδοκιμασίας ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Γιάννης Βιτάλης και ο νέος διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Κάφαλης.. Και οι αποδοκιμασίες έγιναν περισσότερες όταν ακούστηκαν εκ μέρους τους οι γνωστές δικαιολογίες. Ό,τι δηλαδή υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, δυσχέρεια δανεισμού και ως εκ τούτου καθυστέρηση στις πληρωμές.

Μετά από όλα αυτά οι κτηνοτρόφοι έκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό και αποφάσισαν να δώσουν πίστωση μιας βδομάδας στην ιδιοκτησία της Δωδώνης προκειμένου να τους καταβάλει τα χρήματα που οφείλονται. Αν αυτό δεν γίνει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, τότε η κινητοποίηση θα επαναληφθεί την Παρασκευή, και αυτή την φορά έχουν κληθεί ο Περιφερειάρχης και όλοι οι Δήμαρχοι της Ηπείρου προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της κτηνοτροφίας στην περιοχή και το μέλλον της Δωδώνης.

Η σημερινή κινητοποίηση, η οποία κατά ομολογία, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, ανέδειξε ότι τα πράγματα οδηγούνται πλέον στα άκρα. Η απελπισία και η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων μπορεί πολύ εύκολα πια να γίνει ποτάμι και να πάρει ότι βρει μπροστά του.

Η απελπισία και η αγανάκτηση είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται και δεν τους επιτρέπει ούτε να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους, ενώ κινδυνεύουν να ξεκληριστούν ολόκληρα κοπάδια.

Όσοι λοιπόν οδήγησαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο καλό θα είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να βρουν άμεσα τον τρόπο ώστε να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή της Ηπείρου.

Η απάντηση της Δωδώνη στους κτηνοτρόφους της Ηπείρου

Οι νέοι ιδιοκτήτες της Δωδώνης, όσο περνάει ο καιρός, αποδεικνύει πως πραγματικά δεν ξέρουν ούτε τελικά ποια βιομηχανία αγόρασαν, ούτε σε ποιόν τόπο ήρθαν. Κι αυτό αποτυπώνεται στη ανακοίνωση της εταιρίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης των κτηνοτρόφων της Ηπείρου.

Ενώ λοιπόν, ακόμη και την ύστατη στιγμή, θα μπορούσαν να κάνουν μία κίνηση καλής θέλησης και εκτόνωσης της κρίσης που έχει προκύψει, ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά.

Έτσι σχολιάζοντας τη σημερινή κινητοποίηση, η οποία είχε ένταση, αλλά σε φραστικό επίπεδο, ανακαλύπτουν προκλήσεις ακόμη και παρακώλυση της παραγωγικής διαδικασίας.

«Σε ότι αφορά τη σημερινή κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στις εγκαταστάσεις της ΔΩΔΩΝΗΣ έχουμε να δηλώσουμε ότι με την πρόκληση καταστροφών, την βίαιη είσοδο στον αύλειο χώρο και την παρακώλυση της παραγωγικής διαδικασίας δεν επιλύονται τα προβλήματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Κατά τα λοιπά επαναλαμβάνονται τα ίδια επιχειρήματα για την καθυστέρηση στις πληρωμές και δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απάντηση απέναντι στο τελεσίγραφο που έστειλαν οι κτηνοτρόφοι.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση.
Εξ’ αρχής δηλώσαμε και δεσμευτήκαμε ότι κανείς παραγωγός – συνεργάτης μας δεν πρόκειται να χάσει ούτε ένα