Ο αλγόριθμος της αυτοδυναμίας… Κάντε τους δικούς σας υπολογισμούς!

Δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων με βασικά ερωτήματα: «ποιος θα είναι πρώτος;» και «με τι διαφορά;» «Θα μπορέσει να έχει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα;», «Ποιο θα είναι το τρίτο κόμμα;» και «Ποια κόμματα θα μείνουν εκτός Bουλής;»

Ερωτήματα που θα απαντηθούν στις 25 Ιανουαρίου, μέχρι τότε όμως καθείς μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις.

Στις προσεχείς εκλογές, 25 Ιανουαρίου 2015 θα ψηφίσουμε με τον εκλογικό νόμο 3231/2004 (νόμος Σκανδαλίδη) και με τις αλλαγές που επέφερε σε αυτόν ο νόμος 3636/2008 (νόμος Παυλόπουλου).

Οι αλλαγές αυτές αφορούν κυρίως το μπόνους εδρών του πρώτου κόμματος και τον περιορισμό στις προεκλογικές συνεργασίες κομμάτων. Το μπόνους από τις εκλογές του 2012 είναι στις 50 έδρες, γεγονός που θεωρήθηκε ότι διευκολύνει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Τι ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για αυτοδυναμία

Το θεωρητικό ποσοστό για την αυτοδυναμία διαμορφώνεται περίπου στο 40.4% επί των έγκυρων, αλλά στην πραγματικότητα είναι ακόμη μικρότερο, αναλόγως του ποσοστού που θα πάρουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Για κάθε 1% που θα καταγράφεται για τα εκτός βουλής κόμματα στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 το ποσοστό για την αυτοδυναμία θα μειώνεται κατά 0,4%. Έτσι για παράδειγμα σε περίπτωση που το άθροισμα των ποσοστών των εκτός βουλής κομμάτων είναι 10% το αναγκαίο ποσοστό για αυτοδυναμία είναι το 36.4%.

Εμείς σήμερα θα σας δώσουμε τον τύπο, που τουλάχιστον θα σας βοηθήσει, μαζί με τις εκτιμήσεις για τα ποσοστά των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής – δηλαδή θα συγκεντρώσουν ποσοστό μικρότερο του 3% – να δείτε και τι ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδυναμία με 151 βουλευτές.

Η απάντηση βρίσκεται πίσω από έναν μαθηματικό αλγόριθμο.

Αρχικά, εκτιμούμε το ποσοστό των κομμάτων που θεωρούμε ότι θα μείνουν εκτός Βουλής, βάζοντας ποσοστά μικρότερα του 3%. Το άθροισμα αυτών των ποσοστών το αφαιρούμε από τον αριθμό 101 που είναι οι αναλογικές έδρες που μοιράζονται στο πρώτο κόμμα, αφού δεν υπολογίζουμε το μπόνους των 50 εδρών.

Έτσι αν το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, είναι 19% , η πράξη μας είναι 101-19 =82

Και ο μαθηματικός αλγόριθμός είναι 101×82 /250 = 33,1%

Δηλαδή το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδυναμία χρειάζεται ποσοστό 33,1%

Διαφήμιση

Ψάχνεις τάμπλετ; Το βρήκες στην amazon.de
Fire HD 6, 15,2 cm (6 Zoll), HD-Display, WLAN, 8 GB (Schwarz) – mit Spezialangeboten